Μακελειό στο Ελ Πάσο: 20 νεκροί, 26 τραυματίες -«Σημάδευε και έριχνε κατευθείαν ο 21χρονος δράστης» -φωτό

65

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν βαριά στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Ελ Πάσο της Πολιτείας Τέξας, στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, όπου οι Αρχές ανακοίνωσαν πως ένας ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση έπειτα από το νέο λουτρό αίματος.

«Είκοσι αθώοι άνθρωποι από το Ελ Πάσο έχασαν τη ζωή τους», τόνισε ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Γκρεγκ Άλεν, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ελ Πάσο, διευκρίνισε ότι άλλοι 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία

 

Πυροβολισμοί άρχισαν να ακούγονται το πρωί σε πολυκατάστημα Walmart, που ήταν γεμάτο κόσμο την πρώτη ημέρα του Σαββατοκύριακου, προκαλώντας πανικό στους πελάτες, πολλοί από τους οποίους είχαν πάει να προμηθευτούν τα απαραίτητα ενόψει της επιστροφής των παιδιών τους στο σχολείο.

Υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία, με την αστυνομία να απευθύνει επείγουσα έκκληση στον πληθυσμό του Ελ Πάσο να σπεύσει να δώσει αίμα για να βοηθήσει.

Μόνο στο ένα από τα νοσοκομεία όπου εισήχθησαν τραυματίες, οι «εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση», είπε ο Βίκτορ Γκερέρο, εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου Ντελ Σολ. Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας από 45 ως 83 ετών.

Στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ελ Πάσο, εκπρόσωπος δήλωσε σε ΜΜΕ ότι εισήχθησαν άλλοι 13 τραυματίες και δύο παιδιά στην παιδιατρική μονάδα. Ένας εξ αυτών υπέκυψε, είπε αργότερα στο CNN.

Ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προσέφερε σχολικά είδη με έκπτωση χθες. Σύμφωνα με την αστυνομία, από 1.000 ως 3.000 άνθρωποι είχαν πάει να κάνουν τις αγορές τους σε αυτό όταν εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Ο μακελάρης Patrick Crusius, 21 ετών
Ο μακελάρης Patrick Crusius, 21 ετών

Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 20 ετών έχει τεθεί υπό κράτηση, ανέφεραν οι Αρχές του Ελ Πάσο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, πρόκειται για τον Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, κάτοικο προαστίου του Ντάλας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» στο οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

«Μανιφέστο»

Ένα κείμενο που αποδίδεται στον δράστη κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο. Καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» και αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί).

Μετά τη σύλληψή του αστυνομικοί «χτένισαν» το πολυκατάστημα και τον περιβάλλοντα χώρο για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος ένοπλος στο εμπορικό κέντρο, όπου συχνάζουν πολλά μέλη της λατινοαμερικάνικης κοινότητας του Ελ Πάσο.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «πολλούς» ενόπλους, αλλά διαψεύστηκαν. Ο Ρόμπερτ Γκόμες, αξιωματικός της αστυνομίας του Ελ Πάσο, είπε πως οι Αρχές έχουν πλέον αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπήρχαν κι άλλοι επιτιθέμενοι.

Ομπραδόρ: Τρεις Μεξικανοί ανάμεσα στα θύματα του μακελειού στο Ελ Πάσο

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ενημέρωσε ότι τρεις πολίτες της χώρας του συγκαταλέγονται στους νεκρούς στο Ελ Πάσο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλα τα θύματα της επίθεσης. Θύμισε ότι η πόλη όπου έγινε το μακελειό βρίσκεται απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, κι έκανε λόγο για «αδελφική συνύπαρξη» μεταξύ «όσων ζουν στη Σιουδάδ Χουάρες και στο Ελ Πάσο».

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν έξι πολίτες της χώρας, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 10 ετών.

Σοκάρει η μαρτυρία γυναίκας: Είδα έναν άνδρα να πυροβολεί κόσμο

Μία γυναίκα, που μόλις έκανε τα ψώνια της σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας Walmart, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως άκουσε κάτι σαν «πυροτεχνήματα» την ώρα που αναζητούσε μία θέση στάθμευσης.

«Κατευθύνθηκα προς την έξοδο. Είδα έναν άνδρα με ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα παντελόνι παραλλαγής να κρατά κάτι που έμοιαζε με όπλο. Στόχευε τον κόσμο και πυροβολούσε σε ευθεία βολή εναντίον του. Είδα τρεις, ή τέσσερις, να πέφτουν», τόνισε η ίδια γυναίκα ονόματι Βανέσα.

Περί τις 11:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία του Ελ Πάσο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή: «Επείγουσα προειδοποίηση, επίθεση ενόπλου, μείνετε μακριά από το εμπορικό κέντρο Σιέλο Βίστα», ανέφερε μέσω Twitter.

Πολύ κακή η επίθεση στο Ελ Πάσο, με πολλούς νεκρούς

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «τραγικό» μακελειό στο Ελ Πάσο, κατ’ αυτόν «μια άνανδρη ενέργεια» και «μια πράξη μίσους». «Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας μέσω Twitter.

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ