Μαύρες μέρες έρχονται στην αγορά εργασίας 192.000 χαμένες θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

73

Μαύρες μέρες εκτιμά ότι έρχονται στην αγορά εργασίας και συνολικά στην πραγματική οικονομία, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο έκτο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 153.000 άτομα, εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστεί στα 115.000 άτομα στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192.000 άτομα, εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%.

αυτά όταν την ίδια ώρα έγκυροι και έγκριτοι οικονομολόγοι, κάνουν λόγο για ύφεση που θα ξεπεράσει κατά πολύ το 10%.

Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%).

Το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,1%. Επίσης, οι κλάδοι πολύ υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,3% και 17,4%, αντίστοιχα.
Ώρα είναι λοιπόν να βγάλουν εκ νέου τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά, με καθημερινό δελτίο ενημέρωσης, όχι για τον κορονοϊό αλλά για το πόσοι θα χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα που περνά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ