Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Απόστολο Παύλο εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του-δείτε φωτό

88
KODAK Digital Still Camera

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της  Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου εκ της Εκκλησίας της Κύπρου,  Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου, Σαλώνων κ. Αντωνίου, Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, Θεσπιών κ. Συμεώνος, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τους υπολοίπους Συνοδικούς και μη Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΒ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2018». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Μητροπολίτη Κορινθίας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Μιχαήλ τον Α’ και σε αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, σχετικά με αυτόν μακαριστό, όταν ακόμη υπηρετούσε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Μέγας Πρωτοσύγκελλος, τα οποία καθιέρωσαν τον εορτασμό του Αποστόλου Παύλου, ως σημαντικό διεθνές γεγονός, αποδεικτικό του Ορθόδοξου Χριστιανικού χαρακτήρα της Ελληνικής Πρωτευούσης και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα. Εν συνεχεία, ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχαήλ τίμησε τον Απόστολό μας, ως Μητροπολίτης Κορινθίας πλέον, με την καθιέρωση της «ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», «…της ωραιοτέρας πνευματικής εκδηλώσεως από την ίδρυση της Νέας Κορίνθου…» κατά τον μακαριστό Σήφη Κόλλια. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, στον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμητικώς έδωσε την εντολή της διακονίας του Θείου λόγου, να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους πιστούς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την όλως τιμητική εκχώρηση της διακονίας του λόγου και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος που διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος. Ακολούθως, αναφέρθηκε στον βίο του Παύλου και τον θαυμαστό τρόπο που Αυτός μεταλλάχθηκε από διώκτη του Χριστιανισμού στον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο και κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού. Από την στιγμή που ο Απόστολος ανακαλύπτει το μεγαλείο του Θεού, πραγματοποιεί τα αδύνατα και ιδρύει Εκκλησίες σε πόλεις που οι κάτοικοί τους ζούσαν βουτηγμένοι στην αμαρτία, όπως η Κόρινθος, η Αθήνα, η Έφεσος οι Φίλιπποι, η Θεσσαλονίκη και άλλες. Και πως το επέτυχε αυτό; Το επέτυχε διότι ενώ κατέκρινε ευθαρσώς την αμαρτία, ταυτόχρονα έσκυβε πάνω από τον αμαρτωλό και τον περιέθαλπε δίδοντας του το διέξοδο του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Παύλου, Ιάσονος και Ακύλα, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ