Με κλειστό πομπό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Σε επιφυλακή ο Στόλος

109

Το Ορούτς Ρέις πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 4.10 το μεσημέρι της Δευτέρας και λίγη ώρα αργότερα, στις 5, πέρασε το ανατολικό άκρο της παράνομης NAVTEX.

Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε την κίνησή του περίπου στις 11 το πρωί μαζί με τα δύο συνοδευτικά του, δηλαδή τα Αταμάν και Τζέγκινζχαν (ATAMAN & CENGIZHAN) και κινείτο με ταχύτητα 9 κόμβων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Ορούς Ρέις παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Σε επιφυλακή ο Στόλος 

Σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει εισέλθει εδώ κα μερικά λεπτά εντός των ορίων που ορίζονται στην τουρκική Navtex και κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν δημιουργησει ήδη μια «ασπίδα προστασιας» περιμετρικά του Oruc Reis.

Tο γεγονός, φυσικά, ότι είναι λιγότερα σε αριθμό σε σύγκριση με αυτά που το συνόδευαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον Αύγουστο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κλιμάκωση είναι μικρότερης έντασης ή ήσσονος σημασίας.

Αντιθέτως και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή τη στιγμή που επιχειρείται μια νέα απόπειρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιβεβαιώνει πως το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση για διάλογο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα επιμένει στην αδιάλλακτη επιθετική πολιτική, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν σε καμία περίπτωση από την κίνηση της Τουρκίας. Είναι γνωστή, άλλωστε, η αφερεγγυότητα του τουρκικού καθεστώτος.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και σε συνεργασία με του επιτελείς των τριών Κλάδων διαμορφώνουν τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Στόλου, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει από πλευράς του τουρκικού καθεστώτος

Ο Μητσοτάκης έθεσε στον Μισέλ το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Michel ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Αντιδράσεις από ΕΕ, Βερολίνο και Παρίσι

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε, την ανησυχία της χώρας για την νέα κίνηση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis και κάλεσε την Αγκυρα να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποστεί από νέες προκλήσεις και να επιδείξει απτές αποδείξεις της καλής θελήσεώς της».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι αν το Oruc Reis προχωρήσει όντως σε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και μη συνετό βήμα» προσθέτοντας ότι θα τορπίλιζε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα βοηθούσε τις σχέσεις Ε.Ε- Τουρκίας.

Ο διεθνής Τύπος ήδη σχολιάζει ότι η Τουρκία στέλνει ξανά το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελλόριζο, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την απόσυρση του Oruc Reis ως κίνηση καλής θέλησης.

Ντονμέζ: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας

Απέπλευσε το Ορούτς Ρέις από την Αττάλεια, όπου ήταν αγκυροβολημένο για εργασίες συντήρησης, όπως ανακοίνωσε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ντονμέζ για ακόμη μια φορά προκλητικός έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter μεταξύ άλλων ότι “θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας”.

Ακάρ: Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα πλοία μας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έκανε δηλώσεις το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφορικά με το νέο «ταξίδι» που ξεκίνησε το ερευνητικό Oruc Reis και τη Navtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Το Oruc Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του», είπε ο Ακάρ.

Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει ξανά την Ελλάδα για τις εντάσεις στη Μεσόγειο: «Έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση».

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φατίχ Ντονμέζ με μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι «η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Oruc Reis ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».

με πληροφορίες από Real, cnn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ