Μητσοτάκης για ΧΑ: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για μιμητές του ναζισμού

78

Στη χώρα μας , δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του ναζισμού είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν αναμονή της απόφασης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει στην ΕΦ.ΣΥΝ πως είναι περήφανος που « η παράταξή μας την εξάρθρωσε, στέλνοντας τον ηγετικό της πυρήνα στο εδώλιο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

«Νιώθω ικανοποίηση που τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας την εξόρισαν από την Βουλή και το Κράτος Δικαίου από την καθημερινότητά », συμπληρώνει και υπογραμμίζει πως παραμένει σε επαγρύπνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΦ.ΣΥΝ:

«Η εμπειρία της χώρας μας από το ολέθριο πέρασμα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής υπήρξε τραυματική, οδυνηρή και, δυστυχώς, πολύ αιματηρή. Είμαι περήφανος που η παράταξή μας την εξάρθρωσε, στέλνοντας τον ηγετικό της πυρήνα στο εδώλιο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και νιώθω ικανοποίηση που τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας την εξόρισαν από την Βουλή και το Κράτος Δικαίου από την καθημερινότητά μας. Όπως όλοι οι Έλληνες, ωστόσο, παραμένω σε επαγρύπνηση. Γιατί το δηλητήριο του φασισμού πάντα καραδοκεί να εμφανιστεί σε κάθε δύσκολη στιγμή της ομαλής πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Το δίδαγμα από την πολύχρονη επέλαση της ντροπής είναι πως μήτρα της υπήρξε ο τυφλός λαϊκισμός. Ήταν αυτός που καθιέρωσε το ψέμα στον δημόσιο διάλογο. Που πρόβαλε εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα. Και που ένωσε αντίθετα κομματικά συνθήματα κάτω απ’ την ίδια ακραία συμπεριφορά. Σε αυτό το έδαφος της γκρίζας σύγχυσης έπεσε ο σπόρος της μαύρης προπαγάνδας και μεγάλωσε το παράσιτο των νοσταλγών του Χίτλερ.

Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός κόσμος ολιγώρησε. Αδράνησε μπροστά στον κίνδυνο που αναπτυσσόταν στα θολά νερά των «αντιμνημονίων», στις συνοικίες του μίσους και στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Παντού όπου απλώθηκε η πιο χυδαία και αποτρόπαιη έκφραση της δημαγωγίας που είναι ο φασισμός. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αρνήθηκαν ακόμη και να αξιοποιήσουν το αντισυστημικό προσωπείο του, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ακριβώς γι’ αυτό η Δημοκρατία χρειάστηκε καιρό για να νικήσει.

Όμως, όπου ριζώνει η γενικόλογη καταγγελία, ανθεί ο εξτρεμισμός. Όταν επελαύνει ο κυνισμός, παρελαύνει η βία. Και όποιος οικοδομεί πάνω στην οργή κατεδαφίζει τους θεσμούς. Ενώ μέσα στην άμορφη αντίδραση οι ένοχοι γίνονται αόρατοι. Έχουν, συνεπώς, ευθύνες εκείνες οι δυνάμεις που, στ΄ όνομα του πρόσκαιρου συμφέροντος, άφησαν χαραμάδες, ώστε το παρακράτος ν’ ανοίξει την πόρτα της πολιτικής. Γιατί είναι άλλο η πολιτική αντιπαλότητα και άλλο η εχθρότητα προς τη Δημοκρατία. Και μόνον όταν τα άκρα απομονώνονται χωρίς εκπτώσεις, αποξενώνονται και από τους πολίτες.

Η παράταξή μας ήταν και παραμένει διαχρονικός αντίπαλος της Χρυσής Αυγής όπως και κάθε υπονομευτή του πολιτεύματος και της ομαλότητας. Βουλευτές και στελέχη μας έγιναν στόχοι επιθέσεων. Όμως, ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν ανέχτηκε το κακό: Ως αντιπολίτευση, αρνηθήκαμε οποιαδήποτε σύμπλευση με τους εκπροσώπους του ακόμη και σε απλές ψηφοφορίες της Βουλής. Και ως κυβέρνηση είμαστε συνειδητοί πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι από αυτούς εγκλημάτησαν. Για να τιμωρηθούν δίκαια, αλλά αμείλικτα.

Η Ελλάδα υπέφερε όσο ελάχιστες χώρες από τον ναζισμό. Θρήνησε θύματα, έζησε τραγωδίες, υπέμεινε καταστροφές. Γι’ αυτό και τον πολέμησε. Στη χώρα μας λοιπόν, δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του. Στον μισαλλόδοξο εθνικισμό, αντιτάσσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό. Στον ολοκληρωτισμό, τον πλουραλισμό. Στη σύγκρουση, τον διάλογο. Στον διχασμό, την ενότητα. Και στον εξτρεμισμό, τον ορθολογισμό. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφράζουμε τη βιωμένη αρνητική εμπειρία σε θετική και γόνιμη εθνική παρακαταθήκη. Γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Με την ισχύ της νομιμότητας. Με σταθερή πίστη στους θεσμούς. Και με συμμάχους μας τους πολίτες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ