Μονή Αυγού: Η αετοφωλιά της Αργολίδας σε ένα βίντεο drone που κόβει την ανάσα

90
Η παλαιότατη αυτή Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε μια απότομη πλευρά της οροσειράς των Διδύμων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση (λίγο βόρεια) από το χωριό Δίδυμα της Ερμιονίδος του νομού Αργολίδος.
Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από την προέλευση του ονόματος της Ιεράς Μονής Αυγού. Επικρατέστερη είναι αυτή που σχετίζεται με το όρος Αυγό όπου είναι κτισμένη. Πριν την ίδρυση της μονής υπήρχαν ασκητήρια μέσα στα σπήλαια των βράχων.

Η θέση της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Αυγού πάνω στο βράχο θυμίζει τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου ή τις μονές του Αγίου Όρους και των Μετεώρων. Δεν μας είναι γνωστό το πότε ακριβώς έγινε η σύστασή της. Μόνο από την τοιχοποιία και ειδικότερα από τη κατασκευή του Καθολικού με πλίνθους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μάλλον πρόκειται για οικοδόμημα του 11ου ή 12ου αιώνα.

Επί τουρκοκρατίας οι ιδιοκτησίες της μονής ανέρχονταν σε 26.097 στρέμματα. Η μονή τότε είχε αρκετούς μοναχούς. Κατά την έκρηξη της Επαναστάσεως του ΄21, ο ηγούμενος της μονής Αυγού έδωσε το παρόν μαζί με τους μοναχούς που μπορούσαν να φέρουν όπλα, μετείχε από τους πρώτους στην πολιορκία του Ναυπλίου και πρόσφερε τη ζωή του πολεμώντας ηρωικά στη μάχη που δόθηκε στους Μύλους της αρχαίας Λέρνης στις 10 Απριλίου του 1821.

Το κυρίως κτίσμα της μονής αποτελείται από το ισόγειο, δύο ορόφους με κελιά και δώμα, απ’ όπου προεξέχει τρούλος και μία κάμαρα του Καθολικού που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της μονής. Στο νότιο τμήμα της μονής υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη που ανάγεται στον 11ο αιώνα. Το βορινό τμήμα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους και φέρει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Πάνω από το Καθολικό, στη στέγη της μονής οδηγεί μία πέτρινη σκάλα. Εκεί δεσπόζει ο τρούλος του δεύτερου ναού. Η θέα του κάμπου των Ιρίων από αυτό το σημείο είναι εκπληκτική.

Σήμερα η μονή δεν έχει μοναχούς, λειτουργείται μόνο μερικές φορές το χρόνο όπως στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και την εορτή των Αγίων Θεοδώρων το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών (φυλάσσεται ιερά εικόνα των Αγίων στη μονή), από τον εφημέριο της ενορίας των Διδύμων και ιερείς των γύρω περιοχών.

Σήμερα η μονή αποτελεί σπουδαίο αξιοθέατο και ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, αν και βρίσκεται στο νομό Αργολίδος.

Η μονή δεν φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο που πηγαίνει για τα Δίδυμα. Η τοποθεσία της είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποταμό Ράδο, τον οποίο και διασχίζεις αν θέλεις να φθάσεις στη μονή ξεκινώντας από τα Ίρια.

Πηγές: visitgreece.gr , imhydra.gr , nafplio.gr

Video: Χρήστος Προσύλης- πηγή-.argolikeseidhseis.gr/2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ