Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας (hunkar begendi)

125

Όσοι έχουν δοκιμάσει αυτό το πιάτο το έχουν καθιερώσει ως κυριακάτικο -εορταστικό πιάτο για οικογενειακά και φιλικά γεύματα. Αφορμή είναι το όνομα του πιάτου που σχετίζεται απόλυτα ετυμολογικά και εννοιολογικά με μια λέξη που χρησιμοποιούμε ακόμη στην Κρήτη, τουλάχιστον εμείς οι πιο μεγάλοι της ενδοχώρας.

Λέμε στην Κρήτη “μπεγιεντίζω” και εννοούμε:  θαυμάζω, μου αρέσει, εκτιμώ. Απομεινάρι της τούρκικης κατοχής του νησιού που διατηρείται ακόμη στο κρητικό λεξιλόγιο όπως και πολλές άλλες λέξεις. Χρησιμοποιείται ακόμη και να δείξουμε το θαυμασμό μας σε ανθρώπους: «εμπεγιέντισέ ντονε ετσά που εχόρευγε (ή ετσά που ετραγούδιενε)»

Διαβάστε ολόκληρη την συνταγή στο webkorinthos .gr

 


Αυτό σημαίνει και η ονομασία του πιάτου «αυτό που θαύμασε ο αυτοκράτορας, ο σουλτάνος». ‘Εκλεκτό του άνακτος» το μεταφράζει η Μαριάννα Γερασίμου. Το ωραίο είναι ότι αυτό που ο σουλτάνος εθαύμασε δεν είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι αλλά ο πουρές της μελιτζάνας! Ο πουρές είναι το χουνκιάρ μπεγιεντί και σερβίρεται με κάποιο κοκκινιστό κρέας , με αρνί συνήθως στην αυθεντική του εκδοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ