Μπήκαν δικηγόροι αντί για εργολάβο στο«νέο» δημοτικό σχολείο Αρχαίας Κορίνθου

679
  • Η «περιπέτεια» ενός σχολείου που βρίσκει την αιτία της στην κακή επιλογή του οικοπέδου  
  • Μαραθώνιος από το δήμο για να μην απενταχθεί στα τέλη του 2022 

 Οι αρχαίου ημών πρόγονοι φταίνε που κληροδότησαν εκτός από πολιτισμό και… βάσανα αφού σε αυτήν την χώρα των ένδοξων Ελλήνων όποια πέτρα κι αν σηκώσεις αρχαία θα βρεις!  Αυτήν την συνθήκη φαίνεται πως δεν υπολόγισαν καλά οι άρχοντες όταν επέλεγαν να κατασκευάσουν το νέο δημοτικό σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου στο οικόπεδο που βλέπει Ακροκόρινθο. Διότι η θέα μπορεί να είναι εξαίσια τα εμπόδια όμως πολλά και πολλαπλάσια χρόνο με τον χρόνο.  

Το σχολείο βέβαια σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί και η στόχευση να αποτελέσει «πρότυπο» στην χώρα αφού ουσιαστικά θα είναι ένα σχολείο – μουσείο φέροντας ευρήματα της σκαπάνης στα δάπεδα του με γυάλινη επικάλυψη ώστε να είναι ορατά αφού κάθε ανασκαφική εργασία στην διάρκεια των ετών, παραμένει στο επίπεδο του προσδοκόμενου.  

Δυστυχώς όμως η αρνητική εξέλιξη δεν αφορά μόνο σε μια ακόμα καθυστέρηση αλλά σε πιθανότητα ακύρωσης του έργου και απένταξης του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ε.Π. Πελοπόννησος 2014-2020 το οποίο εκπνέει στα τέλη του 2022 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης επιλέξιμων δαπανών έως τα τέλη του 2023.  

Ο εργολάβος έχει καταθέσει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας ως μη συμφέρουσας πια (αύξηση υλικών κτλ) από τις αρχές του χρόνου και μιλά για αυτοδίκαιη αποδοχή από μέρους του δήμου αφού καμία εντός προθεσμιών ενέργεια δεν υπήρξε. Σε αυτήν την ενέργεια η οικονομική επιτροπή του δήμου Κορινθίων ήρθε να παρέμβει στα τέλη Μαρτίου και με ομοφωνία να αποφανθεί (απόφαση  12/158/2022) πως πρέπει να υπάρξει ανάκληση της αυτοδίκαιας αποδοχής λύσης της εργολαβίας και ορισμός δικηγόρου ώστε να διαπραγματευτεί με τον εργολάβο την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση του.  

Ο δικηγόρος δε που ορίζεται με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών είναι ο δικηγόρος της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρης. 

Ενστάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Ο πρώην Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός καταλόγισε ευθύνες και καθυστερήσεις στην δημοτική αρχή για την δυσμενή εξέλιξη. Ο κ.Νίκος Σταυρέλης περιορίστηκε στην συμφωνία περί διαπραγμάτευσης ώστε το έργο να προχωρήσει και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου, κοινώς να μην κληθεί να πληρώσει υπέρογκα ποσά στον εργολάβο χωρίς να έχει τελεσθεί έργο.  

Επί της ουσίας;  

Η πανδημία δεν ήταν αυτή που κυρίως έπληξε το έργο. Η αιτία των σημερινών εξελίξεων βρίσκεται στα νέα αρχαιολογικά ευρήματά τα οποία οδήγησαν όπως ήταν φυσικό σε μια σειρά ενεργειών από πλευράς εφορείας αρχαιοτήτων αλλά και από την απαίτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να γίνουν νέες τροποποιήσεις στην αρχική στατική μελέτη, απόφαση που επίσης πυροδότησε μια σειρά νέων ενεργειών, μελετών και εγκρίσεων που – όλοι το ξέρουν- στο δημόσιο δεν έχουν και την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι εκείνο που μετράει.  

Και το αποτέλεσμα είναι πως τα δυο εμπλεκόμενα μέρη, ο δήμος και ο εργολάβος θα βρεθούν σε διαπραγμάτευση προκειμένου να προχωρήσει το έργο και να μην χαθεί η χρηματοδότηση του. Υπενθυμίζουμε πως Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.000.000 και η έκπτωση που δόθηκε από τον εργολάβο  της τάξεως του 53,10% Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί το 2012 και περιλαμβάνει ως έργο 8 αίθουσες διδασκαλίας και σύγχρονες συνοδές αθλητικές υποδομές. Το χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης είναι 18 μήνες (απ όταν ξεκινήσει!) 

Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής: 

πηγή-Χ@ρ@-loutrakiblog.gr