Μ.Γλέζος και Α.Σάντας θυμούνται σαν σήμερα το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας-βίντεο

86

Ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από παλαιότερες εκπομπές του. Το αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο και στον Απόστολο Σάντα είχε προβληθεί το 1982, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρώτη Σελίδα». Οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης θυμούνται τα γεγονότα που προηγήθηκαν εκείνης της ιστορικής βραδιάς, εξηγούν πως ξεκίνησε η ιδέα να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, περιγράφουν τη διαδρομή και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, αλλά και τα συναισθήματα τους όταν κατάφεραν τελικά να ανέβουν στον βράχο της Ακρόπολης.

«Αισθανθήκαμε ότι είμαστε απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας», τονίζει συγκινημένος ο Απόστολος Σάντας. «Αυτή η ιστορία δεν ανήκει πια σε μας. Ανήκει στο λαό μας, στο έθνος μας», συμπληρώνει ο Μανώλης Γλέζος. Αποκαλύπτουν όμως και άγνωστα παρασκήνια εκείνης της βραδιάς, όπως τη συνάντηση τους με τον αστυφύλακα Παναγιώτη Βουτόπουλο, ο οποίος, παρόλο που την επόμενη μέρα κατάλαβε ποιοι ήταν, δεν πρόδωσε το μυστικό τους.

Μιλούν επίσης ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο οποίος θυμάται τη συνάντηση του με τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα την επόμενη μέρα της επιχείρησης και ο Κώστας Μικρουλέας, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που δέχτηκε ο πατέρας του, εισαγγελέας Ηλίας Μικρουλέας, προκειμένου να παραδώσει στους Γερμανούς τους δράστες για να εκτελεστούν.

Στην εκπομπή προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες ώρες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, από τη μάχη της Κρήτης, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ ακούγεται η τελευταία ελεύθερη εκφώνηση του Κώστα Σταυρόπουλου στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών την ώρα που οι Γερμανοί ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι της Αθήνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ