ΝΑΤΟ: Ο πρώτος υπονομευτής της χώρας

165

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τον ρόλο του, σε όποια περιοχή έχει συμφέροντα να παρέμβει. Επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο,  σε μια περίοδο που η Τουρκία με τον πιο εμφανή και προκλητικό τρόπο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μόνο και μόνο οι «βόλτες» του τουρκικού ερευνητικοί Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για μέρες και μέρες, θα έφταναν για αντιληφθούν οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ, τι συμβαίνει στην περιοχή, αν ήταν τόσο ευαισθητοποιημένοι στο διεθνές δίκαιο.

Δείτε με πόσο προσεκτικό τρόπο διατυπώνει τις φράσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος προανήγγειλε «τεχνικές συνομιλίες» Ελλάδας – Τουρκίας:

 «Μετά τις συνομιλίες μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, για να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς για την στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε θέματα που άπτονται στην συλλογική μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους συμμάχους που ανησυχούν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στις εντάσεις, στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Ο Στόλτενμπεργκ, συνεχίζοντας τη χθεσινή «γραμμή» Πομπέο, αναφέρεται σε «λύση στις εντάσεις», κρατώντας τις γνωστές ίσες αποστάσεις, και ανακοίνωσε, εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας, «τεχνικές συνομιλίες». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έκανε κάλεσμα «για να μειωθούν οι εντάσεις», υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες «πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις».

Πώς απαντάει η κυβέρνηση στην πρόκληση Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στην ουσία την υποκαθιστά ανακοινώνοντας εκ μέρους της συνομιλίες που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα;  Μέσω διπλωματικών πηγών και ούτε καν, μέχρι τώρα, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για αποκαλυπτικό ξεγύμνωμα και της κυβέρνησης, όπως και των «συμμαχιών» της άρχουσας τάξης συνολικά, που υποτίθεται έχουν και ρόλο «προστατών» της χώρας, όπως διαρκώς διαφημίζουν. Αποδεικνύεται με τον πιο εμφανή τρόπο ότι το ΝΑΤΟ είναι ο πρώτος υπονομευτής της χώρας.

Αλήθεια, δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση, άμεσα, να εξηγήσει ποιοι είναι οι «ηγέτες» της Ελλάδας που επικαλείται ο Στόλτενμπεργκ για τη συμφωνία «τεχνικών συνομιλιών»;  Αυτό που μέχρι στιγμής γίνεται είναι μέσω διπλωματικών πηγών να αναφέρονται τα εξής, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

 Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά. Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Λίγο αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αποκαλυπτική, για τα συμφέροντα του, ανακοίνωση για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας: «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων. Η πρωτοβουλία αυτή, του γγ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».  Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Αναμένουμε να στηρίξει η Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ». Η Άγκυρα καταλήγει λέγοντας: «Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ