Ντίλερ των τουρκικών συμφερόντων η Ε.Ε.

123

Αντιμέτωπη με τις πιέσεις των Βρυξελλών αναμένεται να βρεθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα. Το Βερολίνο καταπατώντας κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τάσσεται υπέρ του Ερντογάν- Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν αντιδρούν στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Από τον Νίκο Σταυρουλάκη
«δημοκρατία»

Για άλλη μία φορά, η Ε.Ε. υπηρέτρια της Άγκυρας. Μάχη με τις διπλωματικές αγκυλώσεις των Βρυξελλών για τα μείζονα εθνικά ζητήματα θα δώσει η Αθήνα, στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. (17-18 Ιουλίου), την πρώτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο εξάμηνο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Τα δείγματα γραφής που έχει επιδείξει μέχρις ώρας το Βερολίνο, τόσο στη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης στη Λιβύη όσο και στα διαχρονικά ζητήματα που αφορούν τη μεταχείριση της προκλητικά επιτιθέμενης στην Ελλάδα και την Κύπρο, Τουρκίας δεν είναι οπωσδήποτε συναρμόζοντα με τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Οι δύο επισκέψεις που πραγματοποίησαν αντίστοιχοι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στην Αγκυρα, ο προεδρεύων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., Γερμανός Χάικο Μάας και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ισπανός Ζοζέ Μπορέλ είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. όταν συνδιαλέγεται με την Αγκυρα. Και οι δύο αξιωματούχοι έγιναν μάρτυρες της ακατάσχετης ρητορικής και των πέραν των ορίων αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος δύο μελών της Ενωσης στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης χωρίς να υψώσουν το επιβεβλημένο ανάστημα, έστω για τα προσχήματα.

Η εξαιρετική στάση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ στην ομιλία του την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο που ανέφερε χωρίς τις συνήθεις περιστροφές ότι:
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη, αλλά η διπλωματία της Τουρκίας, οι παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι επιθέσεις της (σ.σ. όπως το διαβάζετε) στα ελληνικά σύνορα δεν αποτελούν παραδείγματα εποικοδομητικής συνεργασίας. Αντιθέτως, οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης επιδεινώνουν επί του παρόντος τις εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε από την τουρκική επιθετικότητα τα νότια σύνορά μας», δεν μεταβάλει δυστυχώς το γενικότερο τοπίο στις Βρυξέλλες.

Οι κυνικές ομολογίες του Μ. Τσαβούσογλου ενώπιον του Χάικο Μάας, μπροστά στις κάμερες, για τον ρόλο που διαδραματίζει το Βερολίνο στις «συνεννοήσεις» Αθήνας – Αγκυρας προς εκτόνωση της έντασης και λίγες ημέρες αργότερα, οι «επιθετικές» θέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ενώπιον του Ζοζέ Μπορέλ, υποχρεώνοντας τον ύπατο εκπρόσωπο να πει πράγματα που δεν απηχούν την ιδιότητά του ως «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε. προσδιορίζει τον αγώνα που έχει να δώσει η Αθήνα στις Βρυξέλλες το τρέχον εξάμηνο. Πήγε ο Ζοζέ Μπορέλ στην Αγκυρα και κάλεσε την Ελλάδα να «διαπραγματευτεί» με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες και τα άλλα ζητήματα. Και για την Κύπρο είπε ότι είναι μέλος της Ε.Ε. και γι’ αυτό (υποχρεωτικά) η Ε.Ε. δείχνει αλληλεγγύη.

Και διαβάστε, τι άκουσε μεταξύ άλλων από το στόμα του Μ. Τσαβούσογλου, λόγια που δεν τα χώρεσαν οι γραμμές των ΜΜΕ την ημέρα της επίσκεψης (Δευτέρα 6/7).

Τσαβούσογλου (επί λέξει): Η Ε.Ε. τι λέει; «Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά μας και ακόμη και να σκοτώνει ανθρώπους ή ακόμη και να πνίγει ανθρώπους είναι δικαίωμά της και τη στηρίζουμε» λέει. Αλλά τα σύνορα της Ευρώπης από νότια ξεκινούν από τη Συρία και από ανατολικά από το Ιράν. Τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από τα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας…» Και άλλα πολλά «ακατάληπτα» είπε ο Τσαβούσογλου, απειλώντας ότι εάν Αθήνα και Λευκωσία εισηγηθούν στο Συμβούλιο «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. η Αγκυρα θα απαντήσει…

Και ο Μπορέλ τι απάντησε… Μπορέλ (επί λέξει): «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε., γι’ αυτό και τη στηρίζει πλήρως (σ.σ. σε άλλη περίπτωση δεν θα τη στήριζε) και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και πρωτίστως για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο γίνεται». Αυτός είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. που υπερασπίζεται και προωθεί τα συμφέροντα των μελών της. Απολαύστε τον…

Γιατί οι γερμανοκρατούμενες Βρυξέλλες ουδόλως ενδιαφέρονται για τις ελληνικές ευαισθησίες στην πράξη, όχι στα λόγια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ