Ν.Σταυρέλης -Αντισυνταγματικά και όμως αληθινά…Διακοσμητικός ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου

1097
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πολλοί συμπολίτες μας ζητούν να βάζουμε επιτακτικά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Προφανώς δε γνωρίζουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποβαθμιστεί και δεν έχει πλέον ουσιαστικό ρόλο, με ευθύνη της Κυβέρνησης, ασκώντας υπηρεσιακές αρμοδιότητες, με συνεχείς τροποποιήσεις της αυτοδιοικητικής νομοθεσίας από το 2019 μέχρι σήμερα.
Ενημερώνουμε λοιπόν:
-Μας αφαίρεσε όλες τις βασικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και τις μετέφερε στην Οικονομική Επιτροπή.
-Μας αλλοίωσε τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής υπέρ της παράταξης του Δημάρχου.
-Μας στέρησε το δικαίωμα αρνητικής ψήφου σε βασικά θέματα, θεωρώντας έγκυρη μόνο το ΝΑΙ (δε λαμβάνονται υπόψη τα ΟΧΙ !!!!, τα λευκά και τα άκυρα). Παράδειγμα: Έγκριση ή τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού ψηφίζουν 8 ΝΑΙ, 15 ΟΧΙ και 5 Λευκά. Αποτέλεσμα; Πέρασε η πρόταση των 8 ΝΑΙ. Αδιανόητα, αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά και όμως αληθινά.
-Υποβάθμισαν τα έκτακτα θέματα, τα οποία πλέον ψηφίζονται απλή πλειοψηφία των παρόντων, κόντρα στην πάγια νομοθεσία και νομολογία που μέχρι τώρα απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Δημιούργησε στεγανά με την ανεξέλεγκτη κατάσταση στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς (ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ) χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από αντιπολίτευση ή οποιοδήποτε άλλο όργανο του Δήμου (ούτε καν την Οικονομική Επιτροπή).
-Έδωσε τη δυνατότητα στο Δήμαρχο να κάνει κατάχρηση (μόνιμα πλέον) τη δυνατότητα οι συνεδριάσεις να γίνονται με Τηλεδιάσκεψη, με άχαρο ρόλο των δημοτικών συμβούλων.
-Και ήλθε και το κερασάκι στην τούρτα:
Μας απαγόρευσαν στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουμε θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Το δικαίωμα αυτό το έχει μόνον ο Δήμαρχος!!!!.
ΑΡΑ ο ρόλος μας έχει πλέον Διακοσμητικό χαρακτήρα.