Ν.Ταγαράς: Όλα τα μεγάλα έργα εξελίσσονται από τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ

101

 Όλα τα μεγάλα έργα εξαρτώνται από τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς που εξελίσσουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για όλες τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ταγαράς επισήμανε ότι συμπαραστάτες όλου του σχεδιασμού είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και οι μηχανικοί. Επίσης, αναφέρθηκε στις «διαχρονικές καθυστερήσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, προχωρούμε σε σχεδιασμούς στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που αντικαθιστούν τα παλιά γενικά πολεοδομικά σχέδια και ΣΟΑΠ όπου τουλάχιστον στο 75% της επικράτειας, εκεί που υπάρχει κενό σχεδιασμού, έρχεται να καλύψει και μάλιστα σε σύντομους χρόνους που δεν έχουν ξαναϋπάρξει στο παρελθόν. Σε αυτό συμβάλει η πίεση του χρόνου και αποπληρωμής του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όπως τόνισε, «ο δεύτερος σχεδιασμός αφορά στις ζώνες υποδοχής συντελεστή και αφορά στα διατηρητέα κτίρια, και όχι μόνο. Θέματα που αφορούν στην οριοθέτηση οικισμών, καθώς υπάρχουν πολλοί που δεν οριοθετήθηκαν ποτέ, υπάρχουν οικισμοί που κατέπεσαν στο ΣτΕ και εκκρεμούν να απαοριοθετηθούν. Υπάρχουν θέματα που αφορούν και στην εκτός σχεδίου δόμηση και σε ένα κρίσιμο κομμάτι που αφορά την αρτιότητα αλλά την οικοδομησιμόητα στην εκτός σχεδίου δόμηση».

«Αναφέρομαι στην έννοια του κοινόχρηστου δρόμου, κατά την έννοια των θεμάτων και των πολεοδομικών προτύπων. Είναι ένα μείζον θέμα που διαχρονικά έχει προβλήματα και θέλουμε να κλείσουμε αυτήν την εκκρεμότητα. Όσα γήπεδα δημιουργούνται μετά το 2003 πρέπει να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Είχαμε και την ιδιαιτερότητα με πρόσβαση εφόσον είχαν δημιουργηθεί πριν το 2003. Ως προς αυτά θα υπάρξουν εξελίξεις που θα ξεδιπλωθούν το προσεχές διάστημα», συνέχισε ο κ. Ταγαράς.

Και σημείωσε: «Οι ανάγκες του συνολικού σχεδιασμού επιβάλουν συνολική λύση και όχι τμηματική. Με αυτές τις οριζόντιες αναφορές στο σχεδιασμό, και για τις εμβληματικές αστικές αναπλάσεις με προϋπολογισμό πάνω από 765 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα είναι ένα κίνητρο και αλλαγής στάσης για το πώς θέλουμε τον δημόσιο χώρο, αλλά και το κτιριακό απόθεμα να είναι ποιοτικότερο, ομορφότερο, κλιματικά ουδέτερο και όλα αυτά με ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που θα επιλεγούν».

«Μερικά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής των αστικών κέντρων (ιδιαίτερα ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών). Η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω στοχευμένων επεμβάσεων αναβάθμισης και επανάχρησης. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων. Η μείωση της παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις.

Προσδοκούμε μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό, που θα είναι πιλοτικός, να αλλάξουμε στάση και σε συνεργασία μαζί με την τοπική κοινωνία και μέσω της ΚΕΔΕ», σημείωσε στη συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Όπως είπε ο κ. Ταγαράς, μέχρι τα μέσα του Ιουλίου θα λάβει χώρα η πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού μέσω του ΤΕΕ. «Για το 75% της επικράτειας θα έχουν προκηρυχθεί όλα τα ΤΠΣ. Δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Έχουμε άριστη συνεργασία και συντονισμό. Θα κριθούμε όλοι μαζί και θα παλέψουμε όλοι μαζί», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ