Ξανά δεκάδες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις και στην Ευρώπη – Συγκρούσεις στις Βρυξέλλες

100

Ρατσιστικές «πλάκες» από αστυνομικούς στη Γαλλία – Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Γλασκώβη, την Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Χιλιάδες διαδήλωσαν και την Κυριακή (07/06) στη Μαδρίτη, στη Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κατά του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, πριν από δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ η κατάσταση δείχνει έκρυθμη.

Εικόνες τρόμου καταγράφηκαν στο Σιάτλ, όπου οδηγός έριξε αυτοκίνητο σε πλήθος διαδηλωτών και πυροβόλησεΓίνονται, άλλωστε, άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο και διαδηλώσεις παρά τις απαγορεύσεις και την πανδημία.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Εσείς, οι ρατσιστές, είστε οι τρομοκράτες».

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Khalid Hameed Farooqi

Οι διαδηλωτές γονάτισαν και τήρησαν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία απέναντι στους μαύρους.

«Ο ρατσισμός δεν έχει σύνορα. Έχω ζήσει στην Κίνα, την Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία και σε όλες τις χώρες βίωσα διακρίσεις λόγω του χρώματος του δέρματός μου», είπε η Λεϊνίσα Σεέμντο, μια 26χρονη Ισπανίδα μεταφράστρια με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο. Στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη FT Brussels

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Γλασκώβη, την Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Την ίδια ώρα, συγκρούσεις ξέσπασαν στις Βρυξέλλες, μεταξύ μιας ομάδας ταραχοποιών και αστυνομικών, μετά τη λήξη της μεγάλης αντιρατσιστικής πορείας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10.000 άνθρωποι.

Σπασμένες βιτρίνες, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, πετροπόλεμος: οι ταραχές ξέσπασαν στον εμπορικό δρόμο Ματονζέ, τη σημαντικότερη «αφρικανική» γειτονιά των Βρυξελλών, αφού διαλύθηκε η πορεία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις ενέργειες», είπε ο Ταϊνό Σεροουμπέν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της σημερινής συγκέντρωσης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο των Βρυξελλών. «Εμείς στείλαμε ένα μήνυμα ειρήνης, η συγκέντρωσή μας ήταν ειρηνική», επέμεινε.

José Ricaurte Jaén@JoseRicaurteJ

🇪🇸 @AUDIOmercados
1⃣Protestas por el asesinato de George se extendieron por ciudades de todo el mundo.

2⃣Manifestaciones celebradas en , , y otras ciudades durante fin de semana.https://on.wsj.com/3eZMg39 

Protests Over George Floyd Killing Spread to Cities Around the World

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη José Ricaurte Jaén

Αστυνομικές πηγές είπαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. Αστυνομικοί των μονάδων επιβολής της τάξης απέκλεισαν την περιοχή και έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Με νερό υπό πίεση απωθήθηκαν οι συγκεντρωμένοι και έσβησαν οι φωτιές στους κάδους απορριμμάτων.

«Ορισμένα καταστήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η επέμβαση της αστυνομίας συνεχίζεται», ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών, Ίλσε Βαν ντε Κέερ.

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή (08/06) σε περίπου 20 γερμανικές πόλεις ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών οι μεγαλύτερες πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο με 25.000 άτομα, το Βερολίνο με 15.000 το Αμβούργο με 14.000 και τη Φρανκφούρτη με 8.000. Χιλιάδες συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κολωνία και τη Στουτγάρδη.

Σε πανό και αφίσες αυτών των λεγόμενων σιωπηρών διαδηλώσεων ασκούνταν κριτική στην αστυνομική βία σε βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, όπως και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε να χρησιμοποιήσει το στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών ήταν όμως και ο ρατσισμός στη Γερμανία. Παντού τηρήθηκε σιγή που διήρκεσε 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, δηλαδή τον χρόνο που πατούσε ο λευκός αστυνομικός στη Μινεάπολη με το γόνατο του τον λαιμό του Αφροαμερικανού Τζώρτζ Φλόιντ.

EURACTIV.DE

@EURACTIVBerlin

Der Tod des Afroamerikaners George Floyd bei einem Polizeieinsatz in Minneapolis bewegt inzwischen Menschen weltweit.

Selbst Aktivisten sind überrascht über diese globale Resonanz.https://eurac.tv/9Rzq 

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EURACTIV.DE

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών, οι συγκεντρώσεις στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν παντού ειρηνικά. Σε ορισμένες πόλεις όμως σημειώθηκαν μετά το τέλος τους επεισόδια.

Μικρές ομάδες προκάλεσαν οδομαχίες με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Αμβούργο και προπαντός στο Βερολίνο. Εδώ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ελαφρώς 28 αστυνομικοί και υπήρξαν 93 συλλήψεις.

Γαλλία: Ρατσιστικές «πλάκες» από αστυνομικούς

Η αποκάλυψη ότι χιλιάδες Γάλλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες ανταλλάσσουν ρατσιστικά μηνύματα μέσω ιδιωτικού λογαριασμού στο Facebook, τάραξε όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ζήτησε χθες μια προκαταρκτική έρευνα για «πρόκληση φυλετικού μίσους και προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «εφ’ όσον αποδειχθούν αληθινά, τα απαράδεκτα αυτά σχόλια βλάπτουν σοβαρά την τιμή της αστυνομίας και της χωροφυλακής».

MiGAZIN@MiGAZIN

“Black Lives Matter” (Schwarzen Leben zählen) hieß es nach dem gewaltsamen Tod des Afroamerikaners Floyd am Wochenende auch in Deutschland. Zigtausende protestierten gegen und Polizeigewalt. In Berlin und Hamburg kam es zu Ausschreitungen. https://www.migazin.de/2020/06/08/ueber-hunderttausend-menschen-demonstrieren-gegen-rassismus/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter 

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη MiGAZIN

Τα εγγεγραμμένα μέλη, όλα όργανα της τάξης, είναι περίπου 8.000. Μέσω Facebook αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους, για παράδειγμα με σατυρικά μοντάζ σε φωτογραφίες από κηδείες θυμάτων, όπου έχει αμφισβητηθεί ο ρόλος της αστυνομίας. Συνοδεύονται από ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια. Η αποκάλυψη θεωρείται οδυνηρή για όσους θέλουν να πιστεύουν στη Γαλλική Δημοκρατία και θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκριση με την Αμερική.

Νέες διαδηλώσεις, παρά τις απαγορεύσεις

Οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας συνεχίζονται καθημερινά σε ολόκληρη τη Γαλλία: Στασβούργο, Ρουάν, Νάντ, Λίλ, Μασσαλία και Παρίσι, βεβαίως. Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου (06/06) δύο νέες συγκεντρώσεις, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας λόγω της πανδημίας.

Η λαϊκή έκφραση είναι κάτι που δεν κατάφερε να φιμώσει ο κορονοϊός.

DeVotee Tymes@VivifiedGospel

“Adama Traorea a 24 year old Black Freshman died during a police operation in 2016, and is compared to the May 2020 death/murder of the Black American George Floyd. Inspiring demonstrations against Paris Police Violence.” ~DeVotee Tymes

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη DeVotee Tymes

ABC News

@ABC

Thousands defied a police ban and converged on the main Paris courthouse to show solidarity with U.S. demonstrators protesting the death of George Floyd. https://abcn.ws/2BjhQu7 

Προβολή εικόνας στο Twitter
1.925 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Automne 2019 🔻❤️🧡💜φ

José Ricaurte Jaén@JoseRicaurteJ

🇪🇸 @AUDIOmercados
1⃣Protestas por el asesinato de George se extendieron por ciudades de todo el mundo.

2⃣Manifestaciones celebradas en , , y otras ciudades durante fin de semana.https://on.wsj.com/3eZMg39 

Protests Over George Floyd Killing Spread to Cities Around the World

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη José Ricaurte Jaén

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA, Deutsche Welle altsantiri

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ