Οδοιπορικό στην ορεινή Κορινθία-φωτο

437

Οδοιπορικό στην ορεινή Κορινθία

Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος της περιπλάνησής μας στα κορινθιακά βουνά, από το οροπέδιο του Φενεού θα κατευθυνθούμε προς το ορεινό θέρετρο των Τρικάλων και από εκεί θα ανηφορίσουμε για το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήριας για να παίξουμε με το χιόνι

Οι αργίες των εορτών είναι ιδανικές για μια παρόμοια εξόρμηση και οι ορεινοί δρόμοι που προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι ασφάλτινοι και εκχιονίζονται συχνά. Οπως είπαμε, λοιπόν, και στο πρώτο μέρος του οδοιπορικού μας, αυτές οι εκδρομές στην ορεινή Κορινθία μπορούν να ολοκληρωθούν πραγματοποιώντας ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή. Βέβαια για ακόμη μια φορά θα επισημάνουμε πως σε παρόμοιες εξορμήσεις οι αλυσίδες είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο πορτπαγκάζ του αυτοκίνητου, όπως είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζετε πώς τοποθετούνται.

Ταρσός, Παναγία των βράχων

Στο πρώτο μέρος του οδοιπορικού μας είχαμε μείνει στο κεφαλοχώρι Γκούρα. Εύκολα από εδώ θα συνεχίσουμε προς το χωριό Στενό (3 χλμ.). Στη συνέχεια, ακολουθώντας μια θαυμάσια διαδρομή σε πορεία παράλληλη με την κοίτη του ποταμού Ολβιου, θα καταλήξουμε στο ορεινό και αρκετά απόμερο χωριό Κάτω Ταρσός που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.050, στα ριζά του όρους Τούρλα. Η κοινότητα ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, κοντά στη θέση όπου υπήρχε το κάστρο της βυζαντινής πόλης της Ταρσού. Από την Κάτω Ταρσό ακολουθούμε την ταμπέλα προς Παναγιά του Βράχου. Ο δρόμος είναι στενός, όμως αξίζει τον κόπο.

Το θέαμα του συμπαγούς κάθετου βράχου, που ορθώνεται σαν θεόρατο τείχος στη μέση του δάσους, είναι κάτι παραπάνω από επιβλητικό. Εκεί, σε μια βαθιά ρωγμή της πέτρας βρίσκεται φωλιασμένος ο σπηλαιώδης ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, πιθανώς κτίσμα του 15ου αιώνα. Ο ναός έχει κηρυχτεί θρησκευτικό, διατηρητέο μνημείο. Η τοποθεσία είναι υποβλητική, όμως ο περιβάλλων χώρος έχει κακοποιηθεί αισθητικά από πολυάριθμες τσιμεντένιες παρεμβάσεις.

Μια ονειρεμένη διαδρομή

Από την Κάτω Ταρσό θα βγούμε ξανά στον κεντρικό δρόμο και θα κατευθυνθούμε προς τον συνοικισμό Καρυά όπου υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τη διαδρομή προς τα Μεσαία Τρίκαλα, θα απολαύσουμε την αεροπορικών διαστάσεων θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και εύκολα θα καταλήξουμε στη συνοικία των Μεσαίων Τρικάλων. Τα Τρίκαλα είναι από τα πιο γνωστά χωριά της ορεινής Κορινθίας με πληθώρα ξενώνων και αρκετές επιλογές για φαγητό και καφέ.

Αν και είναι γεγονός πως τα χωριά έχουν απολέσει μεγάλο μέρος από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ταυτότητά τους λόγω της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης, αξίζει τον κόπο να περιηγηθούμε στις γειτονιές τους. Κατά τη γνώμη μας, ο πλέον ενδιαφέρων οικισμός είναι αυτός των Ανω Τρικάλων. Χτισμένος καθώς είναι σε υψόμετρο 1.150, σχεδόν αγγίζει τις κορφές της Ζήριας που αυτήν την εποχή είναι ήδη χιονοσκεπείς.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Ζήριας

Θαυμάσια είναι η διαδρομή (11 χλμ.) από τα Ανω Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήριας, όπου σε υψόμετρο 1.500 βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού Αθλητικού – Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήριας. Εδώ υπάρχει χώρος στάθμευσης και λειτουργεί ένα όμορφο σαλέ απ’ όπου θα απολαύσετε το ορεινό τοπίο πίνοντας τον καφέ σας.

Οι πίστες δεν είναι σπουδαίες, όμως είναι ιδανικές για παιδιά και αρχάριους. Λειτουργεί σχολή για την εκμάθηση ski & snowboard για αρχάριους και υπάρχει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Πληροφορίες https://www.ziriaski.gr/ Από τα Τρίκαλα Κορίνθιας, το Ξυλόκαστρο απέχει μόλις 26 χιλιόμετρα.

Πού θα μείνετε

Κυρίως στην Καρυά και στα Τρίκαλα Κορινθίας υπάρχουν πολλά καταλύματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να τα καταγράψουμε όλα, ενδεικτικά όμως αναφέρουμε κάποια από αυτά.

 Καρυά

● «Κariatis resort», τηλ. 27340-91000

▸ Τρίκαλα

● «Βαρνεβό», τηλ. 27430-91222
● «Καταφύγιο Ερμής», τηλ. 27430-91121
● «Πηγή Ταρλαμπά», τηλ. 27430-91267
● «Το σαλέ των χρωμάτων», τηλ. 27430-91203

📍 viewsofgreece.com