ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Παροχή χρήματος και αναστολή υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού

77

Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού τόσο με την παροχή χρήματος όσο και με την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Νωρίτερα έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα στην οποία συμμετείχε και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ότι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως:

– «Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού».

– «Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία».

– «Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας».

Επίσης, για την στήριξη των επιχειρήσεων, ανέφερε πως σε επίπεδο ΕΕ πρέπει «να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας» στο Σύμφωνο Σταθερότητας «αναφορικά με τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα» και εξαιρεθούν οι «δαπάνες για να στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες και συστήματα υγείας».

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανάφερε ακόμα πως «δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης (…) ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας». Για τους εργαζόμενους δήλωσε πως «θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους». Όπως είπε «αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση».

Παράλληλα, επανέλαβε τις παρεμβάσεις-μπαλώματα της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα υγείας που αφορούν την πρόσθετη δαπάνη 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και την ανακοίνωση για την πρόσληψη 2.000 υγειονομικών. Ανέφερε ακόμα πως «το κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος» σχετικά μες τις άδειες ειδικού σκοπού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ