Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Champions League

94

Φυσικά και είναι πολύ νωρίς. Δεν έχουν κριθεί πρωταθλήματα. Δεν έχουμε καν πρωταθλητή στην Ελλάδα. Ομως μία πρώτη εικόνα μπορούμε να έχουμε. Να δούμε πόσο δύσκολη θα είναι η αποστολή του Ολυμπιακού (ας μη γελιόμαστε ψάχνει μάξιμουμ 9 βαθμούς στα επόμενα 9 ματς των play off) στα προκριματικά του καλοκαιριού για την είσοδό του στο Champions League.

Yπάρχει ένας δυναμικός πίνακας ο οποίος ανανεώνεται αυτόματα μετά από κάθε αγωνιστική των πρωταθλημάτων οι ελληνικές ομάδες μπορούν να έχουν μια εικόνα για πιθανούς υποψήφιους αντιπάλους το καλοκαίρι. Και ξεκινάμε λοιπόν από τα προκριματικά του Ολυμπιακού που μόνο εύκολα δεν θα είναι εάν φτάσει μέχρι τα play off. Και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα κατακτήσει το Champions League γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι «ερυθρόλευκοι» να μπλέξουν για τα καλά.

Aς το αναλύσουμε βήμα βήμα πριν φτάσουμε στα play off. Ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής της 18ης Ελλάδας (στην Βαθμολογία της UEFA) θα μπει στα προκριματικά από τον 1ο γύρο! Ωστόσο αυτό μπορεί ν’ αλλάξει (και υπάρχουν πολλές πιθανότητες) εάν η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Champions League έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην επόμενη διοργάνωση μέσω του πρωταθλήματος της. Ομως υπάρχει ο κίνδυνος της Λίβερπουλ (είναι 7η στην Αγγλία), της Nτόρτμουντ (είναι 5η στην Γερμανία) και της Τσέλσι (παίζει στο όριο μιας και είναι 4η αυτή τη στιγμή στην Αγγλία).

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θέλει η φετινή κάτοχος του Champions League να έχει εξασφαλίσει την είσοδό της από το πρωτάθλημα της. Και όχι (μόνο) για τον εμφανέστατο λόγο που θα τον στείλει αυτόματα στον 2ο προκριματικό γύρο. Αλλωστε όπως θα δείτε και στη συνέχεια οι αντίπαλοι στον 1ο προκριματικό θα είναι επιπέδου φιλικού προετοιμασίας. Υπάρχει σοβαρότερος λόγος. Κι αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα στείλει την πρωταθλήτρια Τουρκίας κατευθείαν στους ομίλους του Champiοns League. Και τι τον νοιάζει τον Ολυμπιακό;

Τον νοιάζει και τον παρανοιάζει γιατί εάν στην Τουρκία το κατακτήσει η Μπεσίκτας (είναι αυτή τη στιγμή πρώτη και στο +3 από την Γαλατά) θα παραμείνει στα play off και θα έχει καλύτερη βαθμολογία από τους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός με τους 43.000 βαθμούς που θα μπαίνει στις φετινές κληρώσεις είναι οριακά στους ισχυρούς των play off και προφανώς η Μπεσίκτας μπορεί να του αλλάξει τις ισορροπίες…

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 1ο προκριματικό

Εάν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο ο Ολυμπιακός θα αρχίσει λοιπόν από τον 1ο προκριματικό. Οι πιθανοί αντίπαλοι προφανώς και δεν τρομάζουν τους «ερυθρόλευκους», πόσω μάλλον όταν συζητάμε για διπλούς αγώνες.

Οι 16 αντίπαλοι θα είναι αυτοί πάντα με την τωρινή βαθμολογία σε όλα τα πρωταθλήματα

Καϊράτ (από Καζακστάν)
Ρίγα (από Λετονία)
HJK (από Φινλανδία)
Λίνφιλντ (από Β. Ιρλανδία)
Φολα Εσχ (από Λουξεμβούργο)
Σαχτιόρ Σολιγκορσκ (από Λευκορωσία)
Μακάμπι Χάιφα (από Ισραήλ)
Σάμροκ Ρόβερς (από Ιρλανδία)
Κόναχ (από Ουαλία)
Βαλούρ (από Ισλανδία)
Μπόντο/Γκλιμτ (από Νορβηγία)
Γιουρόπα (από Γιβραλτάρ)
Λα Φιορίτα (από Σαν Μαρίνο)
Αραράτ (από Αρμενία)
Βλάζνια (από Αλβανία)
Χάμραν (από Μάλτα)

Όπως βλέπετε οι 15 στις 16 ομάδες θα είναι εξαιρετικά εύκολες για τον Ολυμπιακό και η μόνη αντίπαλος που δείχνει ότι μπορεί να τον προβληματίσει από τις συγκεκριμένες είναι η Μακάμπι Χάιφα από το Ισραήλ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 2ο προκριματικό

Εδώ είναι το καλό σενάριο. Ν’ αρχίσει δηλαδή ο Ολυμπιακός κατευθείαν από τον 2ο προκριματικό κυρίως για να στείλει την πρωταθλήτρια Τουρκίας στους ομίλους του Champions League και να μην την έχει ως υποψήφια αντίπαλο στα play off.

Οι 10 αντίπαλοι θα είναι αυτοί πάντα με την τωρινή βαθμολογία σε ΟΛΑ τα πρωταθλήματα

Φερεντσβάρος (από την Ουγγαρία)
Σκεντίγια (από την Β. Μακεδονία)
Σλόβαν Μπρατισλάβας (από την Σλοβακία)
Ολίμπια (από την Σλοβενία)
Ντιναμό Τιφλίδας (από την Γεωργία)
Ζαλγκίρις (από την Λιθουανία)
Σαράγεβο (από την Βοσνία)
Φλόρα (από την Εσθονία)
Μπούντουσνοστ (από το Μαυροβούνιο)
Ομόνοια (από την Κύπρο)

Προφανώς κάποιες από αυτές μπορεί ν’ αποκλειστούν από τον 1ο προκριματικό. Οπερ σημαίνει ότι οι πιθανοί αντίπαλοι θα είναι σαφώς πιο αδύναμοι. Πάντα βάζουμε σε κάθε προκριματικό τις πιο ισχυρές πάντα με βάση τη βαθμολογία της UEFA και την ποδοσφαιρική λογική. Οποιαδήποτε έκπληξη στα προκριματικά πάντα θα είναι καλύτερο για τον Ολυμπιακό.
Οι πιθανοί αντίπαλοι στον 3ο προκριματικό

Εάν φτάσει στον 3ο προκριματικό ο Ολυμπιακός (προφανώς οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία) θα είναι δεδομένα στους ισχυρούς.

Οι 6 αντίπαλοι θα είναι αυτοί πάντα με την τωρινή βαθμολογία σε όλα τα πρωταθλήματα

Λουντογκόρετς (από Βουλγαρία)
Καραμπάκ (Αζερμπαϊτζάν)
Στεάουα (από Ρουμανία)
Μάλμε (από Σουηδία)
Λέγκια (από Πολωνία)
Σέριφ (από Μολδαβία)
Και εδώ ισχύει ότι γράψαμε και στον 2ο προκριματικό. Οτι αυτές είναι οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία στην UEFA. Αλλά είναι πολύ πιθανό για παράδειγμα η Σέριφ να κληρωθεί με την Σλόβαν Μπρατισλάβας στον 2ο προκριματικό και να περάσουν οι Σλοβάκοι, οπότε πολύ απλά θα πάρουν την θέση των Μολδαβών.
Οι πιθανοί αντίπαλοι στα play off

Και πάμε στον πιο σημαντικό προκριματικό γύρο. Αρχικά εάν φτάσει στα play off του Champions League o Oλυμπιακός θα έχει εξασφαλίσει την είσοδό του στους ομίλους του Europa League. Aλλά στόχος προφανώς θα είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Πάμε να αναλύσουμε και τα δύο σενάρια γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στους ισχυρούς ακόμα και στην κλήρωση των play off και θα εξηγήσουμε το γιατί.

Σενάριο πρώτο με την πρωταθλήτρια Τουρκίας να μπαίνει τελικά κατευθείαν στους ομίλους.

Ισχυροί
Σάλτσμπουργκ με 59.000 βαθμούς
Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 44.500 βαθμούς
Ολυμπιακός με 43.000 βαθμούς
Σλάβια Πράγας με 42.500 βαθμούς*
Ανίσχυροι
Γιανγκ Μπόις με 35.000 βαθμούς
Ερυθρός Αστέρας με 32.500 βαθμούς
Ρέιντζερς με 31.250 βαθμούς
Μπρόντμπι με 7.000 βαθμούς
Ακόμα και αν η Σλάβια περάσει τον Ολυμπιακό στην βαθμολογία (παίζει με την Αρσεναλ στους 8 του Europa League και με μία ισοπαλία περνάει τους «ερυθρόλευκους» γι’ αυτό και ο αστερίσκος) οι ερυθρόλευκοι θα παραμείνουν στους ισχυρούς με σαφώς δύσκολους αντιπάλους όμως.

Σενάριο δεύτερο με την πρωταθλήτρια Τουρκίας να μένει στα play off του Champions League

Ισχυροί
Σάλτσμπουργκ με 59.000 βαθμούς
Μπεσίκτας με 49.000 βαθμούς
Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 44.500 βαθμούς
Ολυμπιακός με 43.000 βαθμούς
Ανίσχυροι
Σλάβια Πράγας με 42.500 βαθμούς*
Γιανγκ Μπόις με 35.000 βαθμούς
Ερυθρός Αστέρας με 32.500 βαθμούς
Ρέιντζερς με 31.250 βαθμούς
Οπως βλέπετε εάν συμβεί αυτό το σενάριο ο Ολυμπιακός οριακά θα παίζει μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων. Για την ακρίβεια εάν η Σλάβια πάρει μία ισοπαλία στα δύο ματς με την Αρσεναλ θα τον περάσει.

Επειδή στην Τουρκία όμως γίνεται ένας χαμός εάν πάρει το πρωτάθλημα η Γαλατά (στο -3) ή η Φενέρ (στο -5) ο Ολυμπιακός θα μείνει στους ισχυρούς ότι και να γίνει αλλά θα υπάρχουν ως υποψήφιες ομάδες οι δύο συγκεκριμένες στους ανίσχυρους.
Συμπέρασμα

Οπως θα διαπιστώσετε το να μπει πλέον μια ελληνική ομάδα στους ομίλους του Champions League θα είναι εξαιρετικό δύσκολο. Ακόμα κι αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός που έχει μια μεγάλη βαθμολογία στο ranking.

Υπάρχουν καλές ομάδες σε όλους τους προκριματικούς γύρους (με εξαίρεση τον πρώτο) που ναι μεν είναι ανίσχυρες λόγω βαθμολογίας αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τις υποτιμήσει.

Οπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου είναι ακόμα πολύ νωρίς και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ανανεώνουμε το κείμενο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος των πρωταθλημάτων όπου θα έχουμε και πιο ξεκάθαρη εικόνα μιας και θα «κλειδώνουν» οι περισσότερες θέσεις.

gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ