Χαλβάς Πενίρ, ένα είδος υποκίτρινου χαλβά από ανάλατο τυρί (!), που μοιάζει στην υφή με τον χαλβά Φαρσάλων (απαλός, βελουτέ, κριτσανιστός) και λέγεται “πηνίρ χαλβάς” (απόδοση του τουρκικού: “peynir helvasi”, peynir=τυρί, ME ΠΑΡΑΦΘΟΡΑ της λέξης στα ελληνικά), τον οποίο δε συνάντησα πουθενά αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Καλλίπολη Πέλλας
Για μένα, ο χαλβάς αυτός, όπως και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ο χαλβάς από καβουρντισμένο αλεύρι, τα γλυκά κουταλιού, το ρετσέλι, ο πελτές από κυδώνι, όλα αυτά είναι συνυφασμένα με τα καλοκαίρια μου στο χωριό, όπου πηγαίναμε για διακοπές. Τα έψηναν κάθε μέρα οι θείες μου και οι γειτόνισσες της γιαγιάς μου: η θεία Μαριάνθη , η Δοξία του Γκαλιμάνη, η Ντάντω, η Κατερνάρα, η Χασομέραινα, η Μπαχαρογλέσα, η Μπουντούτσαινα, η Σουλτάνα του Κιτάτη, όλες αυτές οι μορφές του χθες που ήταν «εξπέρ» στη μαγειρική!
Συνταγή: