Ο Έλληνας που φιγουράρει στη λίστα του Forbes “30 under 30 Europe”

85

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Είναι 24 ετών και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα του Forbes “30 under 30 Europe” στην κατηγορία Industry. Ο Σταύρος Τσομπανίδης είχε την ιδέα να  αξιοποιήσει τα φύκια που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες, χρησιμοποιώντας τα ως πρώτη ύλη προκειμένου να κατασκευάσει και να λανσάρει αρχικά θήκες για smartphones, ενώ η έρευνα συνεχίστηκε και σε άλλες κατασκευές.

Η startup ονομάζεται PHEE (http://phee.gr) και ήδη έχει ξεχωρίσει, όχι μόνο για την καινοτομία της επιχειρηματικής ιδέας, αλλά και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να αφήνει.

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί η PHEE είναι τα νεκρά φύλλα του αγγειόσπερμου “Posidonia Oceanica”. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για  έναν από τους αρχαιότερους ζώντες οργανισμούς στη Γη. Τα “φύλλα της Ποσειδωνίας” εκβράζονται στις ακτές της Μεσογείου σε μεγάλες ποσότητες ετησίως, όμως απορρίπτονται ως απόβλητο.

Σε αυτό που για άλλους δεν είχε καμία αξία, ο νεαρός επιχειρηματίας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είδε την ευκαιρία για τη δημιουργία κάτι πραγματικά πρωτότυπου.

Η πορεία της PHEE, με έδρα στην Πάτρα, ξεκίνησε το 2015 (η ιδέα εντούτοις ξεκίνησε να “δουλεύεται” από το 2013), όταν oι Σταύρος Τσομπανίδης και Δρ. Νικόλαος Αθανασόπουλος(εξίσου νέος σε ηλικία, 32 ετών σήμερα) ακολούθησαν το όραμά τους για την αξιοποίηση των φυκιών που εναποτίθενται ετησίως στις παράκτιες περιοχές της χώρας μας. Έπειτα από δυο συναπτά έτη έρευνας και ανάπτυξης, κατόρθωσαν να κατοχυρώσουν μία καινοτόμο μέθοδο παραγωγής που αποσκοπεί στην αναγέννηση των νεκρών φύλλων και να δημιουργήσουν, ουσιαστικά από το μηδέν και με ίδια κεφάλαια, το πρώτο τους προϊόν… θήκες για κινητά από PHEEboard, το πρώτο οικολογικό πάνελ φτιαγμένο από το φύκι Posidonia Oceanica.

Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν. Το 2015 η ομάδα της PHEE κέρδισε υποτροφία στο Angelopoulos-Clinto GIU Fellowship program, τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό για την θαλάσσια επιχειρηματικότητα “Blue Growth Competition”. Επίσης κέρδισε την πρώτη στο διαγωνισμό ReditUp της Παπαστράτος. Το 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο της καλύτερης startup εταιρεία στον κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης στα Παπαστράτος StartUp Greece Awards, ενώ απέσπασε χρηματοδότηση από την AFI και την The People’s Trust προκειμένου να καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή της.

Καθ’ όλη την πορεία της, όπως σημειώνει ο νεαρός επιχειρηματίας, η PHEE έχει την έμπρακτη υποστήριξη του Ιδρύματος Αγγελοπούλου και των οργανισμών The People’s Trust και BlueGrowth Piraeus.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα της PHEE έχει κατασκευάσει θήκες για μοντέλα κινητών iPhone, Samsung και iPad, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού κ. ά και στόχος της εταιρείας είναι να παράξει και άλλα προϊόντα βασισμένα στο ίδιο υλικό. Τα προϊόντα βρίσκονται ήδη στο ράφι σε περισσότερα από 30 καταστήματα, ενώ η εταιρεία διατηρεί και το δικό της e-shop. Τελευταίο δημιούργημα της PHEE είναι σκελετοί γυαλιών ηλίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Zylo στην Σύρο. Το PHEEboard έχει επιπλέον εφαρμογές στον κλάδο του επίπλου και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Να σημειωθεί πως η διαδικασία παραγωγής είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Συνολικά η εταιρεία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 45 χιλ. ευρώ και ετοιμάζεται για ένα μεγάλο γύρο χρηματοδότησης, όπως σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Τσομπανίδης. Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται πέντε άτομα, όμως ο ιδρυτής της στοχεύει ψηλά. Yπάρχουν επαφές με επιχειρηματίες από Σκανδιναβικές χώρες και από την Ιαπωνία (αμφότερες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα ανακύκλωσης) για είσοδο στο κομμάτι του retail. Και η αγορά της Αμερικής όμως αποτελεί στόχο της εταιρείας.

Προς το παρόν η εταιρεία έχει καταφέρει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και ο στόχος της για φέτος είναι ο τζίρος να φτάσει τις 100 χιλ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Πέρα όμως από το δημιουργικό κομμάτι, υπάρχει και το οικολογικό, σύμφωνα με τη startup. Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 25 τόνοι νεκρών φυκιών, ανά παραθαλάσσιο δήμο, συλλέγουν σε ετήσια βάση οι δημοτικές υπηρεσίες. Τα νεκρά φύκια μεταφέρονται στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων όπου και θάβονται. Στόχος της PHEE είναι να ελαχιστοποιήσει τον όγκο αυτό, προς όφελος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

vicky.kourlibini@capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ