Ο «μυστικός παίκτης» των εκλογών στις ΗΠΑ

69

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το… κυνήγι μαγισσών και οι νέοι εκλογικοί νόμοι

Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ο ανώτατος δικαστής των ΗΠΑ ΑντονίνΣκάλια βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Τέξας σε ηλικία 79 ετών. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Σκάλια κηδεύτηκε με όλες τις δέουσες τιμές και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα πρότεινε ως αντικαταστάτη του τον δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ.

Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία, το σώμα που εγκρίνει τον διορισμό των δικαστών, αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαδικασία ορισμού του Γκάρλαντ με το αιτιολογικό ότι η χώρα βρισκόταν πολύ κοντά σε εκλογές.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, μόλις 44 ημέρες πριν από την εκλογή Προέδρου των ΗΠΑ, η εμβληματική ανώτατη δικαστής Ρουθ ΜπέιντερΓκίνσμπεργκ πέθανε κι αυτή. Θα περίμενε κάποιος ότι η θέση της θα πληρωνόταν από τον επόμενο Πρόεδρο, που θα προκύψει από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, με μια διαδικασία κυριολεκτικά εξπρές, η εκλεκτή του Τραμπ δικαστής Έιμι Κόνι Μπάρετ ορίζεται ως το ένατο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Ο διορισμός αυτός μόνο τυχαίος δεν είναι.

Βαθιά πολιτικό δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι ένα δικαιοδοτικό όργανο με τεράστια ισχύ και οι αποφάσεις του έχουν συνέπειες για δεκαετίες. Επίσης είναι ένα όργανο βαθύτατα πολιτικό, του οποίου τα μέλη δεν κάνουν καν τον κόπο να κρύψουν τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις και στάσεις. Αντιθέτως, δεδομένου ότι τα μέλη του προτείνονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, συνήθως βρίσκονται κοντά στην ιδεολογική / πολιτική προσέγγισή του. Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ισόβια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τραμπ ήταν πολύ τυχερός, καθώς στη θητεία του κατάφερε να διορίσει τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρετ Κάβανο και, πλέον, την Έιμι Κόνι Μπάρετ, τρεις νομικούς και δικαστικούς που όχι μόνο βρίσκονται κοντά στην ιδεολογία του Τραμπ, όχι μόνο αλλάζουν δραματικά την ισορροπία στο ανώτατο δικαστήριο – πλέον έχει έξι «συντηρητικά» μέλη και μόλις τρία «προοδευτικά» –, αλλά (και εδώ είναι το κλειδί που συνδέει το Ανώτατο Δικαστήριο με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου) στο παρελθόν είχαν εξαιρετικά καλές σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Κάβανο ήταν στη νομική ομάδα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, η οποία κατάφερε το 2000 να σταματήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα (κατά πολλούς απόφαση που στέρησε την προεδρία από τον Αλ Γκορ), ενώ ο Γκόρσατς συμμετείχε στη νομική ομάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης που ανέπτυξε όλο το νομικό πλαίσιο για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους. Η δε Μπάρετ ήταν στη νομική ομάδα που υποστήριξε τον Μπους στη διαβόητη υπόθεση «Μπους εναντίον Γκορ» που προέκυψε από τις εκλογές του 2000.

Το «σενάριο – εφιάλτης»

Κάπου εδώ, ενδεχομένως και αθέλητα, ο Τραμπ αποκτά ένα πανίσχυρο «όπλο» για την περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κριθεί στην κάλπη, αλλά στα δικαστήρια. Σχεδόν από την πρώτη στιγμή της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό «κυνήγι μαγισσών» κατά της επιστολικής ψήφου κάνοντας λόγο για «απάτη» και «νοθεία» του εκλογικού αποτελέσματος.

Γιατί το κάνει αυτό; Διότι, λόγω της πανδημίας, πολλές πολιτείες έχουν αλλάξει τους εκλογικούς τους νόμους προκειμένου να διευκολύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν μέσω επιστολών και να μη χρειαστεί να υπάρξουν ατελείωτες ουρές, αναμονή και συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα.

Ωστόσο κυρίως οι Ρεπουμπλικανοί – με την επίνευση του Τραμπ – έχουν προσβάλει νομικά τις αλλαγές αυτές επικεντρώνοντας κυρίως σε ένα ζήτημα: ποια επιστολικά ψηφοδέλτια θεωρούνται έγκυρα και ποια δεν πρέπει να καταμετρηθούν.

Οι περισσότερες πολιτείες έχουν δώσει το «πράσινο φως» ώστε ψηφοδέλτια με σφραγίδα ταχυδρομείου έως και 3 Νοεμβρίου να θεωρούνται έγκυρα και ήδη τρεις υποθέσεις έχουν πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση. Το δικαστήριο ενέκρινε τους νέους εκλογικούς νόμους στην Πενσυλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα, ωστόσοαπέρριψε του Ουισκόνσιν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Να σημειωθεί εδώ ότι και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς, επίσης της «συντηρητικής» πτέρυγας, είχε εμπλακεί στη «μάχη της Φλόριντα», ως σύμβουλος του Τζεμπ Μπους, τότε κυβερνήτη της Πολιτείας και αδελφού του Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Κάπως έτσι οι Δημοκρατικοί έχουν χτίσει στο μυαλό τους ένα «σενάριο – εφιάλτη», στο οποίο ο Τραμπ, βασισμένος στα αποτελέσματα της κάλπης και όχι στην επιστολική ψήφο, ανακηρύσσει εαυτόν νικητή, σέρνει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και, χάρη στην πλειοψηφία των συντηρητικών, κερδίζει τις εκλογές.

Ο πραγματικός κίνδυνος

Δεδομένου ότι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε καν αρχίσει η ψηφοφορία στις ΗΠΑ, όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν απλώς αβάσιμοι φόβοι.

Για την ακρίβεια νομικοί κύκλοι υψηλού κύρους θεωρούν ότι, για να παραδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την εκλογική νίκη στον Τραμπ, θα πρέπει κυριολεκτικά να συνωμοτήσει το σύμπαν, ήτοι τα πάντα να εξαρτώνται από μία πολιτεία – κλειδί, να σταθεί αδύνατον να αποφασίσουν τα τοπικά δικαστήρια τι θα γίνει με τις επιστολικές ψήφους, να είναι πολύ μικρή η διαφορά μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν και η υπόθεση να έχει νομική βάση για να σταλεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ανησυχεί ολόκληρη την προοδευτική Αμερική είναι ότι η πανίσχυρη πλειοψηφία των «συντηρητικών» στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα φέρει τεράστιες κοινωνικές ανατροπές εις βάρος της ελευθερίας των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, της ισότητας των φύλων, της ισχύος της θρησκείας επί της πολιτικής εξουσίας και πολλών άλλων ζητημάτων, που θεωρητικά τουλάχιστον έχουν λυθεί, αλλά εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο των συντηρητικών λόμπι στις ΗΠΑ.

topontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ