Ο “ΦιλόΔημος” καταργείται. Ο δήμος Βέλου-Βόχας είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα;

130

Δυσάρεστη έκπληξη για την παράταξή μας, όπως και για την πλειοψηφία του αυτοδιοικητικού χώρου υπήρξε η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών για την κατάργηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος». Το πρόγραμμα αυτό ιδιαίτερα ευέλικτο, αντιγραφειοκρατικό και εν πολλοίς ανεξάρτητο από τα “υπουργικά γραφεία”, εξασφάλισε μεγάλες χρηματοδοτήσεις στους δήμους σε εποχές κρίσης. Πρόσφερε αναπτυξιακή διέξοδο μέσα στην οικονομική ασφυξία, στην οποία περιήλθαν οι δήμοι από το 2010 και εντεύθεν. Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα ο νομός Κορινθίας επωφελήθηκε με έργα άνω των 37 εκατ. ευρώ από τον «Φιλόδημο».

Δυστυχώς για το δήμο Βέλου-Βόχας το χτύπημα ήταν μεγαλύτερο, δεδομένου ότι στο σύνολο των προτάσεων που είχε καταθέσει και άγγιζαν τα 7 εκατ. ευρώ μόνο 700.000€ είχαν προλάβει να εγκριθούν. Οπωσδήποτε για το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ο δήμος ήταν ο τελευταίος σε απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων στην Κορινθία από το πρόγραμμα, υπάρχουν ευθύνες της δημοτικής αρχής, ωστόσο δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η όποια ελπίδα για χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως η ύδρευση ή η αποπεράτωση του δημαρχιακού κτηρίου ναυάγησαν με την κατάργηση του «ΦιλόΔημου».

Μόλις χθες ο πρ. προέδρος του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κων/νος Βαρλαμίτης, με τον οποίον όπως μας έχει πολλές φορές πει ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας είχε στενή συνεργασία τόνισε καλώντας τους αυτοδιοικητικούς να αντιδράσουν: «Φίλοι Δήμαρχοι ο ΦιλόΔημος είναι το λιμάνι της αυτοδιοίκησης, μην επιτρέψετε ο εγωισμός του ΥΠΕΣ να σας το στερήσει».
Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θεωρούμε αυτονόητη την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό συμβούλιο για το πλήγμα που δέχεται η αυτοδιοίκηση με την κατάργηση του προγράμματος.

Επίσης, δεδομένου ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε στην ομιλία του ότι τα έργα που είχαν υποβάλει προτάσεις και δεν χρηματοδοτούνται από τον «ΦιλόΔημο» θα ενταχθούν σε αντίστοιχα Μέτρα του ΕΣΠΑ, περιμένουμε τις άμεσες και ταχύτατες ενέργειες της δημοτικής αρχής, για την ένταξη των τόσο σημαντικών αυτών έργων σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Εξάλλου, κύριοι της δημοτικής αρχής και κύριε δήμαρχε, οι φάκελοι των προτάσεων για τις χρηματοδοτήσεις είναι έτοιμοι, πλήρεις και ελεγμένοι από την κατάθεσή τους στον «ΦιλόΔημο», ή μήπως δεν είναι έτσι;

Δημοτική παράταξη Βέλου Βόχας
“το μέλλον μας ανήκει “

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ