Πάτρα: Ξεχωριστές δικογραφίες για τον θάνατο των 3 παιδιών – Το μυστήριο που προβληματίζει τους ειδικούς

89

Στο τμήμα Ανθρωποκτονιών πέρασε πλέον η υπόθεση του θανάτου τριών παιδιών μιας οικογένειας στην Πάτρα μετά από παρέμβαση εισαγγελέα.

Οι καταθέσεις των οικογενειακών γιατρών αλλά και τα ευρήματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεως στις σορούς του 9χρονου κοριτσιού που πέθανε πριν από λίγες ημέρες και των δυο αδερφών της που πέθαναν τα προηγούμενα χρόνια θα ρίξουν φως στο μυστήριο.

Η έρευνα που έχει διατάξει ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας, είναι να διευκρινιστεί εάν οι τρεις θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή εάν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Για κάθε θάνατο έχουν σχηματιστεί ισάριθμες δικογραφίες που θα συγκεντρώσουν και θα μελετήσουν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, πριν καλέσουν για εξέταση τους γονείς των τριών κοριτσιών.

Παράλληλα σύμφωνα με την ΕΡΤ απαντήσεις ζητά και η ιατρικη κοινότητα που κάνει λόγο για μυστήριο καθώς οι ιατροδικαστές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα παθολογικής φύσεων προβλήματα επέφεραν το μοιραίο και δήλωσαν έτοιμοι να καταθέσουν και να ρίξουν φως στην υπόθεση.

 

«Είναι ένα άλυτο μυστήριο για εμάς το πώς τρία διαφορετικά παιδιά, με διαφορετικό ιστορικό, κατέληξαν περίπου με την ίδια κλινική εικόνα. Είναι θετικό ότι θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Αναμένεται να δώσει απαντήσεις η Τζωρτζίνα (οι εξετάσεις) για να φωτίσει την υπόθεση» τονίζει η Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν

Θα καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, γιατροι και ιατροδικαστές που τα είχαν εξετάσχει σε νοσοκομεία στην Αθήνα και την Πάτρα ενώ θα εξετασούν οι τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, όπως και των δυο μικρότερων αδελφών της, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ενός νέου ατόμου πρέπει να ερευνάται ενδελεχώς. Αυτό σημαίνει νεκροψία-νεκροτομή, ιστολογικές, τοξικολογικές αλλά και άλλες ειδικότερες γενετικές. Μετά το πέρας όλων αυτών των εξετάσεων θα υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία θανάτου καθώς και κατά πόσο οι θάνατοι συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο Ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

Η έκκληση των γονιών

«Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».