“Παραδοσιακά” πανηγύρια …για τα “πανηγύρια”γεμάτα ξέ@@λα και ξέ@υζα

959
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ
“Ο Εκπολιστιστικός,Πολιτιστικός (αφαιρέσαμε την πρόθεση εκ γιατί έπεφτε βαρειά), Εξωραϊστικός,Ευεργετικός κ.λ.π.Σύλλογος της Άνω Ρεματιάς, της Πέρα Λαγκαδιάς,της Άνω-Κάτω Ρούγας,διοργανώνει Παραδοσιακό πανηγύρι, γιορτή της ρίγανης,γιορτή καλαμποκιού ,γιορτή του γκόρτσου,του σκόρδου, της φασολιάς,της ντομάτας, της μελιτζάνας, του σέλινου, του πράσσου και ό,τι άλλο ευφάνταστο μπορεί να διανοηθεί ο νούς και όλα ετούτα είναι παραδοσιακό πανηγύρι, σε άσχετο τόπο και χρόνο. Αλήθεια τί συνιστά παραδοσιακό πανηγύρι; Η ύπαρξή μιας ορχήστρας που έχει μέσα της κλαρίνο και φωτορυθμικά ,δίκην μπουζουκομάγαζου,είναι παραδοσιακό πανηγύρι, όπου ευειδείς νεάνιδες βγάζουν τα βυζιά έξω, κατά το κοινώς λεγόμενο, για να βάλει την χοάνη του κλαρίνου εκεί ο κλαρινίστας,να φτάσει ο ήχος στην καρδιά; Μα εκεί δεν φυσάνε κλαρινοπαίχτη. Αναρρόφηση κάνουν.
Παραδοσιακό πανηγύρι όπου εύφωνοι, άφωνοι,καλλικέλαδοι και άλλων που διώχνουν τις αλ’πές φωνές, αγωνίζονται ποιός θα πει τα νέα σουξέ της ραπ,της τραπ, και άλλα νεοδημοτικίζοντα σουξέ, του τύπου, πάτα με και κλώτησέ με πάλι εγώ θα σ’αγαπώ;
Το παραδοσιακό πανηγύρι έχει ήθος, έχει ύφος, έχει βάθος από τα παλιά, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πίστη. Τα πανηγύρια γίνονταν στην μνήμη Αγίου ή Αγίας για να παρασυρθούν στο τελετουργικό της εορτής και να βρεθούν συγγενείς και φίλοι σε κοινό γιορτάσι και ναί και σε μεθοκόπι,να βρει, να δει ο νιός την νιά,ένας ολόκληρος κύκλος ζωής. Για τούτο άρρηκτα συνδεδεμένο το μοιρολόι με το πανηγύρι στην έναρξη του γλεντιού.
Όπου και ο χορός είχε την θέση του ως έκφραση ψυχής, με παράστημα και αρχοντιά από γερόντους και νέους, με την σειρά και όχι το μπουλουκηδόν και ανακούρκουδα τουρλουμπούκι.Όλα τα άλλα είναι εκδηλώσεις, μουσικές, δημοτικές,χορευτικές βραδιές και όχι παραδοσιακό πανηγύρι, αγαπητοί φίλοι. Ούτε γιορτή είναι. Δεν ξέρω πότε γιορτάζει ο Αη Καλαμπόκης, ούτε η Αγία Ρίγανη.
Υ.Γ. Οι προσδιοριστικοί τίτλοι είναι υπαρκτοί ακόμη και ο Ευεργετικός όπως και οι γιορτές της ρίγανης και του καλαμποκιού, ερανισμένοι από διαφημίσεις περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού που ειδικεύεται στην δημοτική μουσική”