Περιβαλλοντικό «Χάος» προ των πυλών με τα σκουπίδια Χριστουγεννιάτικα στους δρόμους της Πελοποννήσου…!

105

«Σε απόγνωση και «όμηροι» των σκουπιδιών οι περισσότεροι Δήμοι της Πελοποννήσου…»

«Από τον Νοέμβριο που μας πέρασε αναμενόταν να ξεκινήσει η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, πάμε  δυστυχώς για Δεκέμβριο και…βλέπουμε!»

Τον Μάιο του 2021 η ΤΕΡΝΑ «μοίραζε» υποσχέσεις σε δελτία τύπου με πηχυαίους τίτλους όπως : «Από ουραγός πρωτοπόρος η περιφέρεια Πελοποννήσου!» Τελικά, μόνο οι τίτλοι και οι θριαμβολογίες έμειναν (για την ώρα τουλάχιστον), με την πραγματικότητα να είναι κάπως διαφορετική από αυτή που υποσχέθηκε η εταιρεία.

Εκεί που όλοι «πανηγύριζαν» και έλεγαν ότι τον Νοέμβριο αλλάζει σελίδα η Πελοπόννησος στη διαχείριση των απορριμμάτων, σκάει η «βόμβα» στην Σπάρτη ελέω…ΤΕΡΝΑ και μένουν όλοι «ξεκρέμαστοι»! Δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τα σκουπίδια στην Σκάλα, αλλά και ούτε αυτό προβλέπεται να γίνει τουλάχιστον μέσα στον Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα, τα σκουπίδια μέσα στα απορριμματοφόρα χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι στιγμής που θα πάνε.

«Ουσιαστικά πιάστηκαν στον «ύπνο»,  Δούκας, Αργειτάκος, Βερούτης και Νίκας και τώρα κινδυνεύει η Σπάρτη και όχι μόνο, να κάνει Χριστούγεννα με τα σκουπίδια στους δρόμους αφού απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιηθούν οι ΧΑΔΑ.»

Πάντως κάπου διαφαίνεται μια αχτίδα φωτός, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Σπάρτης προσπαθεί να μαζέψει το θέμα και έχει κάνει αίτηση στην Περιφέρεια να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συνεχίσει την μεταφορά  και εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ της Αφυσού. Από ότι ακούγεται, μάλλον το αίτημα θα γίνει δεκτό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας όποτε θα πηγαίνουν πλέον εκεί. Για την ΜΕΑ της Σκάλας πότε και εάν ολοκληρωθεί, ούτε κουβέντα!

Η ουσία είναι, ότι όλοι επαναπαύθηκαν από τις υποσχέσεις στελέχους της ΤΕΡΝΑ και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν! Αναγκάζονται είτε να παρανομήσουν και να έρθουν αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα, είτε να πληρωθούν χρυσάφι τα σκουπίδια για να «φυγαδευτούν» σε Άμφισα, Κοζάνη κλπ. Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

«Εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση και δεν δοθούν παρατάσεις για τους ΧΑΔΑ όλων των Δήμων, υπάρχουν φόβοι ότι φαράγγια και ρεματιές στην Πελοπόννησο θα γεμίσουν σκουπίδια»

Το πρόβλημα όμως, δεν το έχει μόνο η Σπάρτη, αλλά το έχει σχεδόν όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού όπως αναφέραμε προηγουμένως, ακόμα και η Παλαιοχούνη στην Αρκαδία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τα σκουπίδια.

Όσο για την μεταφορά απορριμμάτων από άλλους Δήμους της Πελοποννήσου, Αντιδήμαρχος Δήμου της Κορινθίας σε επικοινωνία που είχαμε, δήλωσε ότι «Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε καμία κατασκευή δομής  μεταφόρτωσης των απορριμμάτων και είναι αδύνατο να στέλνουμε τα απορριμματοφόρα 200 χιλιόμετρα πήγαινε έλα στην Τρίπολη. Είναι κοστοβόρο από όπου και να το δεις. Αναγκαστικά θα συνεχίσουμε να αποθέτουμε τα σκουπίδια στον δικό μας ΧΑΔΑ με τον κίνδυνο του αυτόφωρου».

«Πάντως, όσων αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων και σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμες οι δομές, η εταιρεία υποχρεούται να επωμιστεί το κόστος μεταφοράς μέχρι την ΜΕΑ της Παλαιοχούνης, έστω και με τα απορριμματοφόρα του εκάστοτε Δήμου.»

Ένας άλλος Δήμαρχος επίσης στην Κορινθία, όταν τον είχαμε επισκεφθεί πριν λίγους μήνες και του είχαμε πει ότι δύσκολα θα είναι το 2021 έτοιμες οι ΜΕΑ και ότι κάτι θα πρέπει να κάνει για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως, δήλωσε : «Μου υποσχέθηκε ο Αγραφιώτης ότι όλα θα είναι έτοιμα, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.» Όπως καταλαβαίνει κανείς, έμεινε κι αυτός με τις υποσχέσεις ανά χείρας…

Τελικά, ο μόνος που δεν «μάσησε» από υποσχέσεις και λόγια, ήταν ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Βλέπετε παλιός στο αυτοδιοικητικό κουρμπέτι και στο παρελθόν για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν δίστασε να έρθει σε κόντρα, με Κυβέρνηση, Τατούλη και Νίκα. Σε επικοινωνία πάντως που είχαμε σήμερα το πρωί μαζί του, δήλωσε ότι «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, φρόντισα και ετοίμασα την δική του μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και συνεχίζω να μαζεύω και να διαχειρίζομαι χωρίς πρόβλημα τα δικά μου απορρίμματα μέχρι να λειτουργήσει η ΜΕΑ της ΤΕΡΝΑ. Όσων αφορά τους άλλους που ήταν απροετοίμαστοι…ας πρόσεχαν!

πηγή-.pitsounicity.gr -Του Αντ. Δεωνά  

 

Αλέκος Πνευματικός

Στην Κόρινθο ο κ. Νανόπουλος και ο κ. Σταυρέλης έκαναν ότι μπορούσαν για να μην ξεκινήσει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου από το 2019. Λυπάμαι για αυτά που ακούστηκαν τα δύο χρόνια απραξίας και άσκησης ανεύθυνης πολιτικής.