Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Δυνατές Περιφέρειες το μέλλον της χώρας»

95

 Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Δυνατές Περιφέρειες το μέλλον της χώρας»

«Ισχυρή δύναμη της χώρας ο άδολος ακομμάτιστος πατριωτισμός των πολιτών της»

 

«Το 10o Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου σηματοδοτεί το οδοιπορικό μιας κοινής προσπάθειας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η χώρα να βρει το δικό της βηματισμό, το δικό της δρόμο για το παρόν και το μέλλον των πολιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την έναρξη των εργασιών στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, παρουσία πλήθους Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων της Πελοποννήσου και πολιτών.

Περισσότερα ΕΔΩ:

Τα Αναπτυξιακά αυτά συνέδρια, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σηματοδοτούν επίσης την αναβάθμιση των σχέσεων των θεσμών στη λειτουργία τους στην κοινωνία και την πολιτεία και δεν έχουν σχέση με το παρελθόν γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία και εξυπηρετούν διαφορετική αναγκαιότητα.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι το συνέδριο αυτό θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, σε συγκεκριμένες αποφάσεις και σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών.

«Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια ακόμα η κεντρική Κυβέρνηση θα εστιάζει στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό της χώρας. Απ’ την άλλη πλευρά η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση αποτελεί κατά κύριο λόγο ευθύνη των Περιφερειών της χώρας» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το πρώτο συμπέρασμα που θα πρέπει να βγει είναι ότι η κεντρική Κυβέρνηση εμπιστεύεται τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. «Την ισχυρή Περιφέρεια και τον ισχυρό Δήμο. Αυτοί οι θεσμοί άλλωστε στήριξαν διαχρονικά τη χώρα και αυτοί οι θεσμοί θα δώσουν ένα ισχυρό σύνθημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Το δεύτερο συμπέρασμα του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα πρέπει να καταδείξει την αμοιβαία θεσμική εμπιστοσύνη στη θωράκιση και αναβάθμιση με αρμοδιότητες του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.

Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πραγματικότητας της χώρας, ανέφερε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σχολίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση των προϊόντων του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. Πλέον το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί καθολικά σε όλη τη χώρα και σε όλες τις Περιφέρειές της.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Τατούλης, αφού χαρακτήρισε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Πελοποννήσου, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πολιτική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Τράπεζα αυτή θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον αποταμιευτικό της χαρακτήρα και θα έχει βασικό σκοπό την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Θα αποτελέσει μάλιστα βέλτιστη πρακτική, η οποία είναι βέβαιο ότι άμεσα θα υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ακόμη ο κ. Τατούλης για το γεγονός ότι το συνέδριο είναι ανοιχτό στους πολίτες και στις δημιουργικές δυνάμεις, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους και πρότεινε τα αναπτυξιακά αυτά συνέδρια να καταστούν θεσμός της χώρας.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένους στόχους και να υπηρετούν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. «Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μείζονα κοινωνικά προβλήματα».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συστήσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη χώρα και μάλιστα είναι η πρώτη που έχει εγκεκριμένο καταστατικό, αναπτύσσοντας την ενεργειακή της πολιτική, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ στα νότια της Πελοποννήσου.

«Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στηριζόμενοι στις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, καθώς μεσσίες δεν υπάρχουν. Μόνη ελπίδα είναι οι ίδιοι οι πολίτες και ο ανιδιοτελής ακομμάτιστος πατριωτισμός τους» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με την ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://youtu.be/QsdnB02oUkk

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ