Πετρέλαιο θέρμανσης: Με 50% αυξήση «φωτιά» πρεμιέρα την Παρασκευή -Βίντεο

118

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τα σημερινά δεδομένα η πώληση του θα ξεκινήσει από τα 1,14 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Σε τιμή άνω του 1,10 ευρώ το λίτρο αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια ώρα, όμως, το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται, προκαλώντας αβεβαιότητα ως προς το τελικό ύψος της αρχικής τιμής διάθεσης. Η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής, δήλωσε στο Open ότι με τα σημερινά δεδομένα η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από τα 1,14 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 1,24 ευρώ στην περιφέρεια και περίπου 1,30 ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα. 

Στις διεθνείς αγορές, χθες η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ρεκόρ τριετίας αγγίζοντας τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η αντίστοιχη τιμή είχε φθάσει τα 82,02 δολάρια ανά βαρέλι. 

 

Να βάλω τώρα πετρέλαιο θέρμανσης ή να περιμένω ;

«Είναι δύσκολο, δεν μπορείς να συμβουλεύσεις τον κόσμο με ασφάλεια. Είναι πραγματικό “θρίλερ”. Το μόνο καλό του κορωνοϊού ήταν ότι φτάσαμε να πουλάμε το πετρέλαιο θέρμανσης με 60 – 65 λεπτά. Γέμισαν δεξαμενές που είχαν χρόνια να δουν πετρέλαιο, σε κύριες κατοικίες και εξοχικά. Εγώ τους έλεγα τότε “βάλτε, είναι καλές τιμές, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει”. Φέτος δεν ξέρω τι να πω. Ευχόμαστε να έχει καλοκαιρία, κι ας μην πουλήσουμε. Δεν θέλουμε να ακούσουμε πάλι ιστορίες για τον τάδε ηλικιωμένο ή τον τάδε νεαρό που άναψε τη φουφού για να ζεσταθεί και… καταλαβαίνετε, όπως στα χρόνια της κρίσης» λέει η Μαρία Ζιάγκα.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» αλλά και της καταβολής σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου τα νοικοκυριά να προστατευθούν απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου ή ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων είχε ανοίξει το Δεκέμβριο. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε σε δύο δόσεις:
* στις 29 Ιανουαρίου για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
* στα τέλη Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε έως τα τέλη Απριλίου. Ειδικά για τη φετινή σεζόν 2021-2022 τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα έως και 68%, σε σύγκριση με το διάστημα 2020–2021 σε περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ακίνητα.