Πιο σκάνδαλο δεν γίνεται! – Με αριθμούς και στοιχεία… του Νίκου Μπογιόπουλου

103
Ας δούμε σε ποιο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον εξελίσσεται η υπόθεση NOVARTIS:
α) Τα μνημονιακά μέτρα όλων των κυβερνήσεων είχαν ως αποτέλεσμα η μεσοσταθμική συμμετοχή
των ασθενών για αγορά φαρμάκων από 9% το 2009 να έχει τετραπλασιαστεί και να έχει εκτιναχτεί στο 35% το 2017.
β)Οσοι πανηγυρίζουν για την κατά 57% μείωση της συμμετοχής του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων στην αγορά φαρμάκων «ξεχνούν» ότι αυτή έχει μετακυληθεί απευθείας στις πλάτες των ασφαλισμένων με αύξηση της συμμετοχής τους την περίοδο 2009-2016 κατά 43%.
Περισσότερα ΕΔΩ:
γ) Στα χρόνια των μνημονίων σωρευτικά η περικοπή στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της οποίας καταβαραθρώνεται συνολικά ο τομέας Υγείας ξεπέρασε το 40%
δ) Η επιχορήγηση στα δημόσια νοσοκομεία από 1,6 δισ.ευρώ το 2013 έχει κατρακυλήσει η στα 930 εκ.ευρώ, μείωση 42%.
ε) Μόνο στον ΕΟΠΥΥ η κρατική επιχορήγηση από 502 εκ.ευρώ το 2016 έχει «ενταφιαστεί» στα 100 εκ.ευρώ το 2018, μείωση 68%.
στ) Σύμφωνα με την προς τριετίας έρευνα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών το 57% των αρρώστων δυσκολεύεται να καλύψει τη δαπάνη των φαρμάκων του.
ζ) Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 25% των χρόνιων ασθενών έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα προκειμένου να καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων τους ενώ το 40% των ερωτηθέντων δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα εμβολιασμού των παιδιών και των ενηλίκων της οικογένειας.
Υπάρχει, λοιπόν, σκάνδαλο; Προφανώς. Μόνο που είναι… ελαφρώς βαθύτερο των όσων ακούσαμε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προχτές στη Βουλή.
Πηγή: Real News

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ