Πλεονάσματα θέλετε;;; Χωρίς ρεύμα για μία ώρα έμεινε χειρουργείο στην Νίκαια

104

ΡΑΓΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ 

          όχι για γέλια… αλλά για πολλά κλάματα…

Νίκαια, 09/06/18

Την Παρασκευή 08/06 διαδραματίστηκε τις απογευματινές ώρες, στα πλαίσια της εφημερίας, το παρακάτω περιστατικό. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επείγουσα χειρουργική επέμβαση παρουσιάστηκε διακοπή ρεύματος σε όλο το χώρο του χειρουργείου. Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν αλλά, όπως είναι αυτονόητο, δε διαρκούσε περισσότερο από 1 δευτερόλεπτο καθώς αμέσως αναλάμβανε η γεννήτρια του νοσοκομείου. Είναι προφανές ότι δε νοείται να επιτρέπεται η λειτουργία ενός νοσοκομείου στο οποίο δεν είναι εξασφαλισμένη η αδιάκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρους όπως το χειρουργείο και η ΜΕΘ. Σε αντίθετη περίπτωση απειλείται σημαντικά η ασφάλεια των ασθενών.

Κάτι τέτοιο όμως συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα, καθώς ο χρόνος που χρειάστηκε για να αποκατασταθεί η βλάβη έφτασε περίπου τα 50 λεπτά (!!!). Η λύση στην οποία προχώρησε το προσωπικό του χειρουργείου σε αυτό το διάστημα ήταν να σύρει μπαλαντέζες από τη ΜΕΘ ( η οποία είχε ρεύμα) μέχρι τη χειρουργική αίθουσα που γινόταν η επέμβαση. Εικόνες πραγματικά για κλάματα… Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κάτι ανάλογο συνέβαινε κατά την πρωινή τακτική λειτουργία – όπου θα βρίσκονταν σε εξέλιξη όχι μια αλλά πάνω από 6 χειρουργικές επεμβάσεις! Αλλά και τι θα γινόταν αν η κατάσταση του ασθενούς ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη τη δεδομένη στιγμή και οι γιατροί καλούνταν να δουλέψουν στα σκοτάδια..! Επίσης σε ποιόν ακριβώς θα επιρρίπτονταν ευθύνες αν τότε κάτι πήγαινε στραβά με τον ασθενή..?

Δε νοείται εν έτει 2018, να λειτουργεί τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη χώρα, στο οποίο να μην είναι εξασφαλισμένο ότι ο χώρος  του χειρουργείου και της ΜΕΘ δεν θα απειλείται ούτε δευτερόλεπτο από διακοπή ρεύματος.

 Η υποβάθμιση  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Χέρι – χέρι με την φοβερή υποχρηματοδότηση  και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό πάει και η αδιανόητη αδιαφορία για βασικές προδιαγραφές σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών. Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων έχει μπει πραγματικά στον αυτόματο, χωρίς καμία μέριμνα τόσο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας όσο και για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Απαιτούμε άμεσα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών     Νοσοκομείου Νίκαιας


anemosantistasis.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ