ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ στον Δήμο Βέλου-Βόχας: Hολοκληρωμένη πρότασή μας-φωτο

110

Στα δυσκολότερα προβλήματα/ερωτήματα συνήθως οι απαντήσεις είναι πιο απλές. Ειδικότερα στην πολιτική, τοπική ή κεντρική οι απαντήσεις γίνονται σύνθετες και δύσκολες διότι υπεισέρχονται σε αυτές συμφέροντα μικροπολιτικά ή προσωπικών φιλοδοξιών.

Το ζήτημα του νερού στην περιοχή της βόρειας παραλιακής Κορινθίας, το ζήτημα του καθαρού πόσιμου νερού, είναι ένα πρόβλημα που μετρά πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ετών.

Το επιστημονικό προσωπικό της Πολιτείας έχει κατά καιρούς επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις στο καίριο αυτό πρόβλημα, αλλά όπως εξηγήσαμε στην αρχή οι απαντήσεις που είναι σχετικά απλές, γίνονται σύνθετες και πολύπλοκες για άλλους λόγους.

Την απάντηση για το πώς η βόρεια παραλιακή Κορινθία και δη η περιοχή της Βόχας, ειδικότερα δε του δήμου Βέλου-Βόχας, θα αποκτήσει το πολυπόθητο ανά τους αιώνες πόσιμο νερό, την έχει δώσει το επιστημονικό προσωπικό της Πολιτείας εδώ και αρκετά χρόνια με τη Σύνταξη του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Βορείας Πελοποννήσου.

Στο Σχέδιο περιγράφεται με σαφήνεια και η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και οι λύσεις που προτείνονται, τα έργα, δηλαδή, που απαιτούνται για τη λύση του προβλήματος.

Η παράταξή μας έχει μελετήσει διεξοδικά το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Βορείας Πελοποννήσου, έχει καταθέσει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά καιρούς και μάλιστα σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις της, αξιοποιώνταςτο μόνο αποδεκτό από την Πολιτεία εργαλείο για την άντληση χρηματοδοτήσεων και με το παρόν κείμενο καταθέτει την ξεκάθαρη ολοκληρωμένη πρότασή της για το πώς θα φτάσει στις βρύσες των δημοτών μας καθαρό πόσιμο νερό.

Αρχικά να πούμε δυο λόγια για την υφιστάμενη κατάσταση. Ο δήμος Βέλου-Βόχας υδρεύεται από γεωτρήσεις που αντλούν από τον υδροφόρο ορίζοντα του πεδινού συστήματος Κιάτου-Κορίνθου. Το υδρολογικό αυτό σύστημα σύμφωνα με Σχέδιο Διαχείρισης, παρακολουθείται από 53 γεωτρήσεις και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση συνεπώς χαρακτηρίζεται ως «κόκκινο».

Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό το χαρακτηρισμό είναι: Η ανεξέλεγκτη ανόρυξη υδρογεωτρήσεων, η υπεράντληση υδάτων που έχει οδηγήσει σε πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα κάτω από επίπεδο της θάλασσας με αποτέλεσμα την διείσδυση θαλασσινού νερού, η ρύπανσηκαι νιτρορύπανσηαπό τις ανθρώπινες χρήσεις που περιλαμβάνουν αστικοποίηση, γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες, ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, κ.ά.

Επομένως, οι όποιες γεωτρήσεις αντλούν από το σύστημα Κορίνθου – Κιάτου νερό δεν είναι δυνατόν να παράσχουν καθαρό πόσιμο νερό για ανθρώπινες ανάγκες.

Η λύση επομένως πρέπει να αναζητηθεί σε άλλα γειτονικά υδρολογικά συστήματα. Σε αυτό το σημείο επ’ ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το σύστημα Βορείας Πελοποννήσου αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύστημα Λεκανών απορροής και δεν λαμβάνει υπόψη του «σύνορα» δήμων ή νομών, παρά υδρογεωλογικές λεκάνες.

Γειτονικό υδρολογικό σύστημα, το οποίο μάλιστα αποφορτίζεται στην περιοχή της Βόχας είναι το σύστημα Ζήρειας – Στυμφαλίας – Ασωπού. Στο σύστημα αυτό μάλιστα, όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και πάνω από 15 χρόνια επιχειρείται η δημιουργία ενός μεγάλου φράγματος που βρίσκεται μάλιστα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Βέλου-Βόχας.

Όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Διαχείρισης το Σύστημα αυτό έχει μεγάλες ποσότητες νερού αποθηκευμένες στον υδροφόρο ορίζοντά του, αφού δέχεται μέση ετήσια τροφοδοσία της τάξης των 60 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ανά έτος. Από το σύστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ σήμερα αντλούνται μόνο τα 8.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Επομένως υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα νερού.

Δεύτερο στοιχείο, το εν λόγω σύστημα σύμφωνα με τις μετρήσεις παρέχει νερό, καθαρό και πόσιμο απολύτως κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση· εντάσσεται, μάλιστα, στο μητρώο προστατευόμενων περιοχών λόγω άντλησης υπόγειου ύδατος  για ύδρευση.

Τρίτο στοιχείο και πλέον σημαντικό που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό με σαφήνεια από τους δημότες και πολίτες: Οι απολήψεις νερού που γίνονται από αυτό το σύστημα, δεν επηρεάζουν τα συνδεόμενα επιφανειακά συστήματα ή οικοσυστήματα. Με απλά λόγια: Η στάθμη της λίμνης Στυμφαλίας, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει με την άντληση υπογείων υδάτων για ύδρευση ή άρδευση που πραγματοποιούν ήδη οι δήμοι Κορινθίων και Σικυωνίων αλλά και οι τοπικές κοινότητες της Στυμφαλίας.

Το σύστημα θεωρείται ότι έχει πλεόνασμα νερού άριστης ποιότητας, κατάλληλου για ανθρώπινη χρήση και γι’ αυτό στον σχετικό χάρτη βάφεται «πράσινο».

Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης το Σύστημα Ζήρειας – Στυμφαλίας – Ασωπού είναι το μοναδικό στο οποίο ο δήμος Βέλου-Βόχας έχει εγγύτητα και ανήκει στα προστατευμένα συστήματα υδροληψίας για πόσιμο νερό.

Με δεδομένα τα παραπάνω η μόνη ρεαλιστική λύση για την υδροδότηση του δήμου Βέλου-Βόχας με καθαρό πόσιμο νερό είναι αυτό να γίνει από το υδρολογικό σύστημα Στυμφαλίας – Ασωπού.

 

Τι χρειάζεται όμως για να γίνει αυτό;

Αρχικά, χρειάζεται ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Ένα έργο σαν αυτό δεν γίνεται ούτε σε ένα ούτε σε δύο χρόνια. Απαιτεί διεκδικήσεις με τεκμηριωμένες επιχειρηματολογίες βασισμένες στα επίσημα όπλα της ελληνικής Πολιτείας, δηλαδή στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής.

Όσα αναφέραμε παραπάνω είναι μόνο τα βασικά από τα όπλα στην φαρέτρα των επιχειρημάτων και της τεκμηρίωσης της διεκδίκησης. Η ενδελεχής μελέτη του Σχεδίου Διαχείρισης αλλά και των μελετών του ΙΓΜΕ και της διεύθυνσης Υδάτων μπορεί να προσθέσει κι άλλα πολλά επιχειρήματα, που τελικά θα τεκμηριώσουν το αίτημα και θα καταστήσουν την υλοποίησή του αναπόφευκτη.

Δεύτερον, χρειάζεται επικοινωνία και συνεργασία με τις ΔΕΥΑ των διπλανών δήμων (Κορινθίων και Σικυωνίων) οι οποίες έχουν ήδη κατοχυρώσει δικαιώματα άντλησης στο υδρολογικό σύστημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς την έγγραφη άδειά τους δεν μπορεί κανείς άλλος φορέας να αντλήσει νερό από το εν λόγω σύστημα.

Τρίτον, χρειάζεται η συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Ο δήμος μας πρέπει να απευθυνθεί σε αυτή την υπηρεσία προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμά του να αντλήσει καθαρό πόσιμο νερό από το σύστημα Στυμφαλίας – Ασωπού.

Τέταρτον, χρειάζεται ΜΕΛΕΤΗ για την χρήση νερών από το υπό κατασκευή φράγμα του Ασωπού για υδρευτικές ανάγκες. Μην ξεχνάμε δύο πράγματα: 1. Ότι η κοιλάδα του Ασωπούεκφορτίζει το σύστημα της Στυμφαλίας εκβάλλοντας στα όρια του δήμου μας και κατά συνέπεια φέρνει κυριολεκτικά στην πόρτα μας το πολυπόθητο νερό. 2. Ότι αργά ή γρήγορα το φράγμα θα τελειώσει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως δήμος για να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ την κάλυψη τόσο των αρδευτικών (άλλο μεγάλο κεφάλαιο) όσο και των υδρευτικών αναγκών μας μέσω του μεγάλου αυτού έργου. Αλλιώς για άλλη μια φορά θα βλέπουμε «τα τρένα να περνούν» και το νερό να ανηφορίζει ή να κατηφορίζει για άλλες πολιτείες.
Όλα αυτά όταν ήδη προβλέπεται από το Σχέδιο Διαχείρισης ότι μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα της ΤΛ Ασωπού, θα ενταχθεί και αυτή στο πρόγραμμα πρόσθετης παρακολούθησης για το Πόσιμο Νερό.Δηλαδή η Πολιτεία έχει ήδη προνοήσει τη χρήση του για ανάγκες ύδρευσης.

Πέμπτον, χρειάζεται συνεργασία με τους δύο γειτονικούς δήμους διότι τα δίκτυα τους ήδη φέρνουν το νερό της Στυμφαλίας ανατολικά και δυτικά από το δικό μας δήμο. Η εξασφάλιση της συνεργασίας μέσω μιας προγραμματικής (;;) ίσως είναι καίρια καθώς είναι πολύδαπανο, χρονοβόρο και πρακτικά ανέφικτο να δημιουργηθεί τρίτο δίκτυο που θα φέρνει νερό από τη Στυμφαλία στο δήμο μας. Όταν μάλιστα το ένα δίκτυο (Σικυωνίων) φέρνει το νερό μέχρι τη γειτονιά μας (Μούλκι), το άλλο δίκτυο (Κορινθίων) περνάει νότια του δήμου μας και όπως είπαμε και παραπάνω η ίδια η φυσική διέξοδος, η κοιλάδα του Ασωπού φέρνει το νερό στην πόρτα μας.

Έκτον, όπως είπαμε και στο 4 σημείο χρειάζεται ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ που θα εξετάζει και θα προτείνει την καλύτερη λύση για την υδροδότηση του δήμου Βέλου-Βόχας από τα δίκτυα των γειτονικών δήμων ή το Φράγμα του Ασωπού.

Μια μελέτη που 11 χρόνια τώρα που υφίσταται ο δήμος μας δεν την είδαμε ούτε ως ιδέα να περνά έξω από τη διοίκηση του δήμου Βέλου-Βόχας.

Τέλος, για να ξαναγυρίσουμε στο σημείο ένα, χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ενωμένο και αδιάσπαστο μέτωπο για την ύψιστη διεκδίκηση, το μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να διεκδικήσει ο δήμος μας.

Συνοψίζοντας προτείνουμε:

1ον. Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λήψη απόφασης που θα υπογραμμίζει την ομόθυμη διάθεση όλων για τη διεκδίκηση του πόσιμου νερού από το σύστημα Στυμφαλίας – Ασωπού.

2ον. Συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα έρθει σε επαφή με τις ΔΕΥΑ των γειτονικών δήμων την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και την Ελληνική Εταιρεία Υδρογεωλογίας για την άντληση στοιχείων.

3ον. Ανάθεση από το δήμο σε ιδιώτη μελετητή μιας πλήρους επιστημονικής μελέτης που θα εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το νερό του συστήματος Στυμφαλίας – Ασωπού να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής μας, τα απαιτούμενα έργα και τους ορθότερους τρόπους διαχείρισης. Οι επιστήμονες έχουν το λόγο σε αυτή την περίπτωση και θα πρέπει να προτείνουν τις ενδεικνυόμενες λύσεις. Δεν είναι η θέση των αιρετών να πετάνε πυροτεχνήματα έωλων και ανεδαφικών πολλές φορές, τεχνικών προτάσεων.

Κατόπιν, μετά τη σύνταξη της μελέτης θα εξεταστεί εκ νέου το πλαίσιο δράσης και ενεργειώνκαθώς και η περαιτέρω στρατηγική του δήμου μας στον αγώνα της διεκδίκησης του υπέρτατου αγαθού, του καθαρού πόσιμου νερού στις βρύσες των δημοτών μας.

Για την Δημοτική Παράταξη Βέλου-Βόχας“Το Μέλλον Σήμερα”

Η επικεφαλής

Σούλα Μπιτσάκου, Δημοτική Σύμβουλος Βέλου-Βόχας