Που θα κυμανθεί η τιμή της λαγάνας

729
Κούλουμα χωρίς λαγάνα δεν γίνονται. Όμως αυτή την καθαρά Δευτέρα οι καταναλωτές θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η τιμή της αναμένεται να ανέβει.
Το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει την Ελλάδα όπως και οι ανατιμήσεις στα βασικά υλικά παρασέρνουν και την τιμή της λαγάνας, η οποία αναμένεται κατά 10% πιο ακριβή φέτος.

Έτσι, όσοι θέλουν την πατροπαράδοτη λαγάνα για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η τιμή της λαγάνας για φέτος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας, ο οποίος μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού», η τιμή της λαγάνας αναμένεται φέτος από 3 ευρω έως και 3,5 ευρώ.

«Πέρυσι η τιμή της λαγάνας κυμαινόταν μεταξύ 2,80 – 3 ευρώ. Φέτος λόγω των ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί στις πρώτες ύλες, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή της γύρω στο 10% και θα πωλείται την Καθαρά Δευτέρα μεταξύ 3 και 3,3 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 3,50 ευρώ, ανάλογα με το κόστος που έχει ένα αρτοποιείο», είπε ο κ. Τσουράπας.

Επομένως σε μια χρονιά που είχαμε αύξηση στο ψωμί μετά από δέκα και πλέον χρόνια, από την ίδια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η λαγάνα.

Παράγοντας για το κύμα των ανατιμήσεων είναι και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν φεύγουν από την Ουκρανία εμπορικά πλοία με σιτάρι και ηλιέλαιο. Από την Ουκρανία διατίθεται το 80% του ηλιέλαιου, οπότε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον πόλεμο, θα έχουμε πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Τσουράπας και πρόσθεσε πως «πρόβλημα θα υπάρξει και με το μαλακό σιτάρι που επίσης προμηθευόμαστε από την Ουκρανία. Και τα εμπορεύματα αυτά μεταφέρονται με πλοία, καθώς δεν συμφέρουν από την άποψη του κόστους οι οδικές μεταφορές. Επίσης η προμήθεια σιταριού από τον Καναδά δεν συμφέρει με το κόστος των πλοίων».