Πού θα είναι τα επόμενα lockdown…

104

Συναγερμός έχει σημάνει σε 20 περιοχές της χώρας και, όπως όλα δείχνουν, το τοπικό lockdown στο νησί του Πόρου θα είναι η αρχή μια σειράς νέων παρεμβάσεων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου Covid-19.

Η ανησυχία των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι έκδηλη μετά τους σταθερά τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και από το γεγονός πως παρατηρείται μεγάλη γεωγραφική διασπορά του ιού. Έτσι, για τις περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν τα περισσότερα περιστατικά Covid-19, όπως η Αργολίδα, η Αχαΐα, ο Έβρος, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Κοζάνη, η Κορινθία, οι Κυκλάδες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Πέλλα, η Μεσσηνία, η Χαλκιδική και τα Χανιά, αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην κεντρική Μακεδονία ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δήμαρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στη βόρεια Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική.

Οι εκκλησίες στο επίκεντρο

Τη Δευτέρα 10/08, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει παρουσία της ομάδας των λοιμωξιολόγων, όλες τις νέες παρεμβάσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο είναι οι εκκλησίες, καθώς λόγω της θρησκευτικής εορτής του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός.

Επιπλέον μελετώνται μέτρα για περαιτέρω μείωση του αριθμού παρευρισκομένων σε εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι κηδείες, απ’ όπου τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν δεκάδες κρούσματα.

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν την αντίδρασή τους

Πάντως, οι επιχειρηματίες των παραπάνω περιοχών εκφράζουν την αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, η επιβολή επιπλέον μέτρων εκτιμούν πως θα αποτελέσει ταφόπλακα για τη φετινή σεζόν. Ήδη στον Πόρο αρκετοί ταξιδιώτες επέλεξαν να διακόψουν τις διακοπές που έκαναν στο νησί και το πρωί της Παρασκευής έφυγαν με το πλοίο της γραμμής για τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται. Κάποιοι, μάλιστα, δεν φοβούνται τόσο για τον ιό, όσο για το ότι η επιβολή των νέων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, δεν θα τους επιτρέψει να περάσουν όμορφα!

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Πέμπτης στον Πόρο απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι είναι τα τέσσερα άτομα, ενώ αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού ο αριθμός ανεβαίνει στα έξι.

Δερμιτζάκης: Ο ιός φαίνεται να φεύγει από τον έλεγχό μας

Καμπανάκι κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας χτύπησε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι ο ιός φαίνεται να φεύγει από τον έλεγχό μας!

Ο έγκριτος επιστήμονας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, απηύθυνε προειδοποίηση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες προφύλαξης από τον Covid-19, ενώ κάλεσε το κράτος να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού.

«Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου, που θέλει τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού να αρχίσουν κάποια στιγμή να ξεπερνούν τα… 1.000!

«Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1.000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει».

Οπως τόνισε ακόμη ο γνωστός καθηγητής Γενετικής, «χρειάζεται κάτι πολύ πιο έντονο για κάποιο διάστημα ημερών, όλα να αρχίσουν να κόβονται. Είτε ο αριθμός των ατόμων σε γάμους είτε αν θα γίνονται γάμοι ή για τη χωρητικότητα των μπαρ ή αν θα λειτουργούν τα μπαρ για οποιασδήποτε μορφής συγκεντρώσεις». Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον ξαφνικό διπλασιασμό των κρουσμάτων.

«Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ. Πριν από τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150 και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300!» ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται… μισά.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα, όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πιγούνι, στο αυτί… Νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται» κατέληξε.

 πηγή-https://olympia.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ