Πρεμιέρα σήμερα για τον τουρισμό: Το πλάνο λειτουργίας, τα εμπόδια και το κλειδί για ομαλή εξέλιξη

78

Μία πολύ δύσκολη «μάχη» καλείται να δώσει φέτος ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού .

Αν και η άρση μέτρων έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι από τα προηγούμενα.

Η βουτιά στα έσοδα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, καθώς η τουριστική σεζόν δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου και ο ρεαλιστικός στόχος για φέτος είναι να διασωθούν όσα περισσότερα γίνεται από τον κλάδο που αποτελεί ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Αύριο  Δευτέρα, λοιπόν, κάνουν πρεμιέρα τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, ενώ ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και την υποδοχή τουριστών στη χώρα μας.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, με τους ιθύνοντες των ξενοδοχείων να παίρνουν όλα τα μέτρα για να υποδεχτούν τους τουρίστες με ασφάλεια.

Με όπλο την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει μία δύσκολη μάχη στον τομέα του τουρισμού, ευελπιστώντας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους τουρίστες.

Την ίδια ώρα σύμμαχος μας είναι τα δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων που εγκωμιάζουν τη χώρα μας και προωθούν την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία – Τι ισχύει για μπουφέ, room service

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μήνης λειτουργίας «ανοίγουν» αύριο, Δευτέρα, ενώ τα εποχικά καταλύματα θα ακολουθήσουν στις 15 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ προβλέπεται η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης «Health First», το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το συγκεκριμένο σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά στα μέσα προστασίας και υγιεινής:

  • Μέσα Ατομικής Προστασίας: Μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
  • Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού: Υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
  • Διαχείριση ύποπτου κρούσματος
  • Βιβλίο συμβάντων: Βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
  • Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: Το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Ταξίδια – Τουρισμός στην Ορεινή Κορινθία

 

 

Τι θα ισχύσει στα ξενοδοχεία με μπουφέ

  • Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
  • Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
  • Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
  • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
  • Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού.

Τα μέτρα για τα μπαρ στα ξενοδοχεία

  • Παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά.
  • Προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.

Τουριστικά λεωφορεία

  • Σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα σε οδηγό και επιβάτες
  • Διάθεση αντισηπτικών στους επιβάτες
  • Υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος
  • Ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Η παρακολούθηση θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.
  • Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να την αναθέτει στον Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς.

Tα πρόστιμα

Όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Τι είναι η πιστοποίηση«Health First» με τα οποία ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Μάλιστα στην ΚΥΑ (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Το σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.

Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την

εκτέλεσήτης

 

Τον Ιούλιο θα ανοίξουν πολλά 5στερα στην Αθήνα

Ωστόσο αρκετά ξενοδοχεία στην Αθήνα δεν είναι έτοιμα ώστε να ανοίξουν στην ώρα τους, δηλαδή την πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Οι εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας όσο και ξενοδοχεία σε προορισμούς-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού μεταθέτουν την έναρξη λειτουργίας τους για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, αφού βλέπουν ότι οι κρατήσεις τους ξεκινούν από μηδενικά ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 30%, στην καλύτερη περίπτωση, όπως είναι αυτή της Σαντορίνης.

Αναλυτικότερα, όπως πληροφορείται η «Ναυτεμπορική», στην Αθήνα οι κρατήσεις παραμένουν σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες-σύμβολα του τουρισμού της πρωτεύουσας, όπως η Μεγάλη Βρετανία, το King George, το Hilton, το Grand Hyayatt, και το InterContinental Athenaeum Athens, προγραμματίζουν έναρξη λειτουργίας για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, αντί της 1ης Ιουνίου. Όπως σημειώνουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, εφόσον δεν υπάρχουν πτήσεις, δεν υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν οι μονάδες.

Στη Σαντορίνη, από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνη Ηλιόπουλο. Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι πληρότητες είναι στο 30%, ενώ αργότερα ανεβαίνουν στο 40%-45%, όπου και παραμένουν μέχρι στιγμής και για τον Αύγουστο.

Οι δυνατότητες και οι δυσκολίες του τουρισμού στη Ελλάδα σήμερα

Με αισιοδοξία και δύναμη ρίχνονται στη «μάχη» της προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό δυο βραχίονες της τουριστικής βιομηχανίας, τα τουριστικά γραφεία και ο κλάδος του γιότινγκ, όπως τονίζουν στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή του Κώστα Χαλκιαδάκη «Βόλτα στην Ελλάδα», ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών γραφείων (fedHATTA) και ο Πάρις Λουτριώτης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσιλίδης εστιάζει στο γεγονός της θετικής δημοσιότητας που χαίρει η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιδρά στην ψυχολογία των εμκπλεκομένων με τα τουριστικά πράγματα, που τώρα εκκινούν τις επιχειρήσεις τους. «Το γεγονός ότι η χώρα μας ακούγεται διεθνώς είναι η καλύτερη διαφήμιση τη δεδομένη χρονική στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Λουτριώτης ατενίζει με «αισιοδοξία και ψυχική ανάταση», όπως αναφέρει, τη φετινή τουριστική χρονιά για τον κλάδο του γιότινγκ και υπογραμμίζει ότι οι επαγγελματίες του θα ανοίξουν τα πανιά σε όλα τους τα σκάφη (στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά σκάφη του συνδέσμου ανέρχονται σε 3.500). «Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο του γιότινγκ και να καταστεί “Non Covid” προορισμός έναντι των ανταγωνίστριων χωρών», σύμφωνα με τον κ. Λουτριώτη, αφού, όπως εξηγεί, οι διακοπές στο σκάφος δεν διακρίνονται για τον συγχρωτισμό πολλών ατόμων. Ο κ. Λουτριώτης εκτιμά ότι αν φέτος η αγορά του γιότινγκ φτάσει στα επίπεδα του 30% σε σχέση με πέρυσι, τότε οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους και να περισωθούν. Αυτή την περίοδο οι κρατήσεις για τον κλάδο σταμάτησαν τον Δεκέμβριο. Κάποιες ακυρώθηκαν, αλλες μετατέθηκαν για Ιούλιο-Αύγουστο και κάποιες «πήγαν» Οκτώβριο, σύμφωνα με τον κ. Λουτριώτη.

Το κλειδί για την ομαλή εξέλιξη του τουρισμού

Κλειδί για την ομαλή εξέλιξη των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, είναι η ολοκληρωμένη εικόνα των πτήσεων αλλά και των ξενοδοχείων που θα λειτουργούν στον εκάστοτε προορισμό, προκειμένου να τιμολογηθούν τα τουριστικά πακέτα αλλά και να ξέρει και ο υποψήφιος ταξιδιώτης να οργανώσει το ταξίδι του, αναφέρει ο κ. Τσιλίδης. Στο σημείο αυτό συμπληρώνει ο πρόεδρος της FedHatta, τα ταξιδιωτικά γραφεία και μέσω του ευρωπαϊκού οργάνου τους είναι σε διαρκείς επαφές, με χώρες και τουριστικές ενώσεις προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα.

Εστιάζοντας σε αυτές, ο κ. Τσιλίδης κρίνει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα λειτουργήσει εκ νέου η ελληνική τουριστική αγορά, παρά τις μεγάλες απώλειες που εκτιμά ότι θα υπάρξουν φέτος. Μάλιστα προσδιορίζει την πτώση στο 80% σε σχέση με πέρυσι. «Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, μπορεί να μη βγάλουν κέρδη, αλλά θα βοηθηθεί η οικονομία», όπως εξηγεί. Αν μάλιστα οι πρώτες ελεύσεις τουριστών πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα υγείας σε κανέναν, προοδευτικά θα λειτουργήσει δυναμικά ο δωδεκάμηνος τουρισμός των αστικών κέντρων, σημειώνει ο κ. Τσιλίδης. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εκτιμά ότι το 2022 η Ελλάδα θα κινηθεί και πάλι σταθερά σε μεγάλα νούμερα αφίξεων και εσόδων.

Αερομεταφορές vs ακτοπλοΐα

Τέλος ο κ. Τσιλίδης αναφερόμενος στα πρωτόκολλα των μεταφορών που ανακοίνωσε η ΕΕ εκφράζει την απορία του, πώς ένα τουρίστας που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο με 100% πληρότητα, στην Ελλάδα, ένα τουριστικό λεωφορείο και ένα Mini Van θα κυκλοφορεί με μισή πληρότητα και την ίδια στιγμή πώς η ακτοπλοΐα θα επιβιώσει με τις υφιστάμενες πληρότητες.

Ο κ. Λουτριώτης έκλεισε την παρέμβαση του εστιάζοντας στο ζήτημα της μαρίνας Αλίμου, αναφέροντας τα εξής: «Ακόμα και την τελευταία στιγμή, καθώς πρόσφατα αναδείχτηκε ανάδοχος για την εκμετάλλευση της, να παραμείνει το επαγγελματικό τιμολόγιο και οι υφιστάμενες θέσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου, πάντα στη μαρίνα Αλίμου». Από τη θέση του προέδρου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ελληνική Βάση Γιώτινγκ ΚΟΙΝΣΕΠ» ο κ. Λουτριώτης ζητά τη χωροθέτηση επαγγελματικής μαρίνας εκτός Αλίμου, καθώς, όπως τονίζεται, η πλειονότητα των επαγγελματικών σκαφών δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και σε λειτουργικά δεδομένα που θα προκύψουν στην επόμενη μέρα της μαρίνας Αλίμου.

in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ