Προσφυγικό: Τα πρώτα ενδοκυβερνητικά σύννεφα. Δυσφορία για Χρυσοχοΐδη – Εκνευρισμός για Κυρανάκη

67

Η απουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό πυροδότησε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, την ώρα που πληθαίνουν οι υπουργικές διαμαρτυρίες για την συνεργασία τους με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα οι αναφορές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις Βρυξέλλες ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι μη διαχειρίσιμη, την ώρα που στην Αθήνα ο πρωθυπουργός με τα κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν την στρατηγική για την αντιμετώπιση του επίμαχου ζητήματος προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Μαξίμου.

Το τελευταίο διάστημα το κλίμα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ιδιαιτέρως θετικό και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η απόφαση να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με απόντα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς ήταν γνωστό πως θα ήταν στις Βρυξέλλες. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που του χρεώνουν την μέχρι τώρα αποτυχία στο μεταναστευτικό, το οποίο όπως είναι γνωστό ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκείνο που καταλογίζουν κυρίως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι πως αρνείται να συνεργαστεί με άλλους υπουργούς, οι πόρτες του γραφείου είναι κλειστές για τους βουλευτές, ενώ οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος όπως είναι το μεταναστευτικό. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τον ρόλο του συντονιστή τον υφυπουργό Άμυνας Μιλτιάδη Στεφανή ελήφθη προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Εκνευρισμός για Κυρανάκη

Η στάση του Κώστα Κυρανάκη και κυρίως η ανάρτηση του στο Facebook ήταν εκείνη που προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου που έβλεπε τον βουλευτή της ΝΔ με τις κινήσεις του να ρίχνει νερό στον μύλο των ακροδεξιών φωνών που αντιδρούν στην μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η κυβέρνηση που βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των ροών αλλά και των αντιδράσεων που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, βλέπει τα ίδια της τα στελέχη με τις τοποθετήσεις τους να οξύνουν το κλίμα που επικρατεί.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που χαρακτήρισε «άστοχη» την δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, δείχνοντας με κατηγορηματικό την δυσφορία του Μαξίμου. Εκτός όμως από τον Στέλιο Πέτσα, ξεκάθαρες αποστάσεις πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έβαλε στο κάδρο και τον Θανάση Πλεύρη. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο βουλευτές της ΝΔ είναι μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Η ακραία ρητορική που ακολουθείται από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ προβληματίζει το Μαξίμου καθώς τα «γαλάζια» φάλτσα τα εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση ενώ στέλνονται λάθος μηνύματα προς την κοινωνία. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και στην Συμφωνία των Πρεσπών όμως εκείνη την περίοδο το κόμμα ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση που τα λάθη έπαιζαν σαφώς μικρότερο ρόλο σε σχέση με τώρα που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Υπουργικό με… casual ντύσιμο 

Το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία διαφορετική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ από εκείνες που έχουμε συνηθίσει. Η συνεδρίαση δεν θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της βουλής που παραδοσιακά διεξάγεται αλλά σε παραλιακό ξενοδοχείο στο καβούρι. Οι βουλευτές δεν θα ακολουθήσουν το αυστηρό dress code των συνεδριάσεων και θα είναι πιο χαλαρά ντυμένοι.

Με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός θέλει να συσφίξει ακόμη περεταίρω τις σχέσεις του με την κοινοβουλευτική του ομάδα ενώ παράλληλα σε πιο ήρεμους τόνους θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα και κυρίως το μεταναστευτικό, για το οποίο πολλά «γαλάζια» στελέχη δέχονται πιέσεις από τις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλίες των υπουργών ενώ όσοι βουλευτές το θελήσουν θα πάρουν το λόγο, ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα κλείσει με την ομιλία του την συνεδρίαση.

Από την στιγμή που θα ακούσει τις τοποθετήσεις των βουλευτών του και γίνει το ανάλογο «πολιτικό μασάζ» προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στην συνέχεια συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τα οποία θα έχουν να κάνουν κυρίως με την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία θα εγκατασταθούν όσοι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

thetoc

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ