Προτάσεις του προέδρου της ΟΕΒΕ Τ.Μποζίκη για να κερδίσουνε τον «πόλεμο» οι πολύ μίκρές επιχειρήσεις

109

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα.

Το τρέχον πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων λόγω CIOVID19 με την αναγκαία συγκέντρωση υψηλής βαθμολόγησης σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια επιχορηγήσεων και τους όρους του προγράμματος ( θετικό ebitda 2019 και απασχολούμενες θέσεις εργασίας εκτός επιχειρηματιών), κατευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2εκ και έως 10εκ όπως ορίζονται στην ευρωπαϊκή κοινότητα οι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ και ΜΙΚΡΕΣ, επιχειρησεις αντίστοιχα

Για το σκοπό αυτό πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό προϊόν,  ενός επιδοτούμενου προγράμματος με όρους ΕΣΠΑ, στοχευμένο αποκλειστικά στις πραγματικά πολύ ΜΙΚΡΕΣ επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εξαιρεθεί από προγράμματα, ώστε ένα ποσό το οποίο θα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ να διοχετευτεί υποχρεωτικά από το ΕΣΠΑ σε αυτές.

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης, θα δώσει μία πραγματική ανάσα στους μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι νιώθουν αποκλεισμένοι από όλα τα επιχορηγούμενα προγράμματα και τραπεζικά προϊόντα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Ο Περιφερειάρχης μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει σε  χρονοδιάγραμμα εφαρμογής έως το τέλος του έτους, που οι μικρές επιχειρήσεις πλήττονται από την Πανδημία.

 Να διερευνήσει κάθε δυνατότητα ώστε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά μέτρα στήριξης να φτάσουν στους αυτοαπασχολούμενους και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με στόχο να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και να αποφευχθούν λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας, με όρους συμβατούς για την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό έχοντας ως γνώμονα τη δίκαιη κατανομή των επιδοματικών κονδυλίων ενός νέου προγράμματος θέτουμε την ένταξη ενός νέου προγράμματος 20 εκ ευρώ  από κοινού που θα έχει ως στόχο τη διάθεση μικρότερης χρηματοδότησης σε όσο γίνεται περισσότερες μικρές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό νέου προγράμματος που έχει ως εξής: -Το πρόγραμμα πρέπει να απευθύνεται σε απασχολούμενους και πολύ μικρές εταιρίες οποιασδήποτε μορφής που απασχολούν από μηδέν έως πέντε άτομα και με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 300.000 ευρώ.
– Η επιδότηση πρέπει να είναι το λιγότερο 2.000€ έως το πολύ 10.000€
– Να αποκλειστούν αυτόματα οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 30 εκατ. ευρώ.
– Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ, πρέπει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020, που πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης.

 – Τα αποτελέσματα χρήσης του 2019 (κέρδη ή ζημιές) πρέπει να έχουν ελάχιστη επίδραση στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων.

– Προτείνουμε να εφαρμοστεί η επιτυχημένη πρακτική διάθεσης της χρηματοδότησης στους δικαιούχους μέσω της ποσόστωσης ανά κατηγορία, όπως έχει προβλεφθεί σε άλλες Περιφέρειες και να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη η παρακάτω μέθοδος κατανομής:
* 50% Εμπόριο * 50% Βιοτεχνικές επιχειρήσεις
– Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους νεοιδρυθείσες εταιρείες και οι σχολές οδηγών, που έως τώρα είναι εκτός χρηματοδότησης από όλα τα υφιστάμενα προγράμματα και τα τραπεζικά ιδρύματα. Τέλος, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και να προβλεφθεί ειδικό πλαφόν στις αμοιβές των συμβούλων που θα αναλάβουν να καταθέσουν τους φακέλους του προγράμματος.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΒΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
 ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ”
ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ