Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ριχάρδος…

104

Προφυλακιστέος με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας κρίθηκε πριν από λίγο ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος. Το κλίμα για τον βασικό κατηγορούμενο ήταν από την αρχή πολύ βαρύ λόγω των στοιχείων που έχουν βρεθεί, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε με την προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι δεν θεμελιώνεται το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αφού δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη και δεν συμμετείχε η αρμόδια τελωνειακή αρχή, απλά οι αστυνομικοί που επελήφθησαν της αστυνομικής προανάκρισης ήσαν παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο και δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχει διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχει νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως ενεχυροδανειστής, επισήμανε δεν έχει παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων του, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία.

Ακόμη, είπε ότι ουδέποτε έχει παραλάβει στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι μεταφορείς των κοσμημάτων από τα υποκαταστήματά του προς το κεντρικό κατάστημα, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρία «DK Hellas Security» έχουν επανειλημμένως υποστεί εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους ως προς την προέλευση των κοσμημάτων και την καταγραφή αυτών στα βιβλία των επιχειρήσεών μου με αρνητικό πάντοτε αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ουδέποτε έχει έρθει σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές αλλά και ουδέποτε πραγματοποίησε παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιεί είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων πέρασε το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου λίγο μετά τις 11 το πρωί για δώσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση της λαθραίας εξαγωγής χρυσού αρνούμενος κάθε παράνομη ενέργεια και τοποθετώντας στο «κάδρο» των παράνομων εξαγωγών τον ήδη προφυλακισμένο Τούρκο. Στο πλευρό του περίπου 20 υπάλληλοι των ενεχυροδανειστηρίων, οι οποίοι συμπαρίστανται στον εργοδότη τους αγωνιώντας για την τύχη που θα έχουν οι θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια διαφθοράς ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής υποστηρίζει ότι:

– Οι εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία ήταν απολύτως νόμιμες. Δεν προκύπτει καμία λαθρεμπορία. Δεν οφείλονται δασμοί και φόροι καθώς επρόκειτο για εξωκοινοτικές εξαγωγές.

– Τα τελευταία 2 χρόνια είχε κάνει νόμιμες εξαγωγές χρυσού 30 εκ στην Τουρκία

– Απόλυτα νόμιμο το χυτήριο της Στουρνάρη 29. Στα άλλα δυο χυτήρια που φέρονται ως παράνομα ούτε έχει πάει ο ίδιος ποτέ, ούτε είχε οποιαδήποτε σχέση.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής θα προσπαθήσει πάντως να ρίξει τις τυχόν ποινικές ευθύνες σε άλλους, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του συνηγόρου του, Αλ. Κούγια που άφηνε να διαφανεί πως είχε στηθεί «παραμάγαζο» εντός των επιχειρήσεων του, το οποίο αγνοούσε ο ενεχυροδανειστής.

Ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής μάλιστα εμφανίστηκε ως θύμα του Τούρκου συναρχηγού του κυκλώματος λέγοντας, διά του συνηγόρου του, πως εκείνος και οι άνθρωποι του λειτουργούσαν αυτόνομα χωρίς ο ίδιος να ξέρει το παραμικρό.

Οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν τη δικαιοσύνη και έτσι μετά την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα αύριο θα οδηγηθεί στις φυλακές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ