Πρόεδρος ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος: Τιμωρητική η απόφαση Γαβρόγλου για τις 30 ώρες

76

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κάνει λόγο για υποχρεωτική παρουσία τους στο σχολείο για 30 ώρες.  Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Νικόλαος Παπαχρήστος κάνει λόγο για «τιμωρητική ενέργεια του υπουργού» και φοβάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε «γενναία αύξηση του ωραρίου».

Mπορεί το υπουργείο Παιδείας να ισχυρίζεται ότι αυτό ισχύει με το νόμο 1566/85, ωστόσο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, έχει διαφορετική άποψη. Όπως λέει σε συνέντευξή του στα dikaiologitika.gr, ο κ. Παπαχρήστος «έχουμε υποχρεωθεί να κάνουμε κι άλλες εργασίες, πέραν τη διδασκαλίας, όπως π.χ. η γραμματειακή υποστήριξη. Ωστόσο όταν δεν είχαμε διοικητικές εργασίες, μπορούσαμε να αποχωρίσουμε από το σχολείο».

Επισημαίνει τις επιπλέον εργασίες που κάνει κάθε εκπαιδευτικός και εξηγεί γιατί δεν μπορεί να διορθώσει τα γραπτά των μαθητών του στο σχολείο.

«Οι εκπαιδευτικοί κάνουν πολλές εργασίες στο σχολείο πέρα της διδασκαλίας. Για παράδειγμα επειδή δεν υπάρχει γραμματεία στα ελληνικά σχολεία κάνουν όλες τις γραφειοκρατικές δουλειές. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι αρκετή εργασία επιπλέον. Δύο καθηγητές σε κάθε σχολείο έχουν αναλάβει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του σχολείου με τη Διεύθυνση και το Υπουργείο σε σειρά εντύπων που έρχονται καθημερινά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Κάποιοι καθηγητές είναι υπεύθυνοι τμήματος, που περνούν τις απουσίες και ενημερώνουν είτε τηλεφωνικά, είτε με επιστολή τους γονείς. Άλλος εκπαιδευτικός είναι ορισμένος για το πρωτόκολλο, αναλαμβάνει να φωτοτυπήσει όλη την αλληλογραφία και να την περάσει στο φάκελο αρχείου. Άλλος κρατάει τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Άλλοι εκπαιδευτικοί κάνουν πρόσθετη εργασία προετοιμάζοντας τις εκδηλώσεις γιορτών του σχολείου, πέραν των διδακτικών ωρών.  Ο νόμος του ‘85 μας υποχρεώνει να κάνουμε όλες τις εργασίες εκτός των διδακτικών ωρών, και όταν δεν είχαμε διοικητική δουλειά, μπορούσαμε να αποχωρήσουμε. Με αυτή την απόφαση ο υπουργός σε υποχρεώνει να κάθεσαι και να κοιτάς το ταβάνι»!

Ο κ. Παπαχρήστος τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται αρκετές ώρες για προετοιμασία, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο σχολείο γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι και οι υποδομές. «Τις εβδομάδες προ των βαθμολογιών, υπάρχει τέτοιος φόρτος εργασίας που όλοι φεύγουν μετά τις 2 από το σχολείο. Οι καθηγητές για να είναι προετοιμασμένοι σωστά για το μάθημα, πρέπει να μελετήσουν 2-3 ώρες το απόγευμα. Όμως στα δημόσια σχολεία δεν υπάρχουν χώροι για να καθίσεις, είτε να μελετήσεις είτε να διορθώσεις γραπτά. Υπάρχει μια αίθουσα συνήθως με 15 καρέκλες, ενώ οι καθηγητές μπορεί να είναι 22. Επίσης για να διορθώσεις ένα γραπτό χρειάζεται ησυχία. Όμως μπορεί να είναι άλλοι εκπαιδευτικοί που έχουν κενό και μπορεί να αστειεύονται ή να συζητούν μεταξύ τους. Θα του απαγορεύσεις την ομιλία; Για αν έχεις ηρεμία να διορθώσεις;».

Και επιμένει ότι πρόκειται για «τιμωρητικό μέτρο», που πολύ φοβάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση ωραρίου. «Είναι ένα τιμωρητικό μέτρο και δεν έχει λογική, ούτε κερδίζει κάτι οικονομικά το κράτος. Σε επόμενη φάση θα φέρουν νέα αύξηση ωραρίου, λέγοντας αφού κάθεσαι που κάθεσαι, πάρε κάποιες ώρες ακόμα».

Όλο αυτό το θέμα έχει φέρει μια αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς και επηρεάζεται η δουλειά τους, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Υπάρχει εκνευρισμός γιατί δεν γίνεται προς όφελος από την πολιτεία. Είναι καθαρά τιμωρητική ενέργεια απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Εάν γίνουμε καχύποπτοι, είναι το πρώτο βήμα για γενναία αύξηση ωραρίου, αφού θα πουν κάθονται χωρίς κανένα αντικείμενο».

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών δεν δέχεται ότι αυτό είναι μέτρο που ζητήθηκε από τους δανειστές: «Πάρα πολλά γίνονται κατ’ απαίτηση των δανειστών, ενώ πολλά γίνονται στο όνομα των δανειστών!» τονίζει και εξηγεί: «πιστεύω είναι άλλες οι στοχεύσεις της τρόικας, όπως οι συγχωνεύσεις σχολείων, που σημαίνει μείωση ων εκπαιδευτικών και συνεπάγεται οικονομικό όφελος. Αυτό να πιστέψω ότι είναι απαίτηση των δανειστών. Αλλά η επιβολή της 30ωρης παρουσίας στο σχολείο δεν έχει οικονομικό όφελος».

Παράλληλα, επισημαίνει και κάτι άλλο. Το επίδομα των υπερωριών που έχασαν οι εκπαιδευτικοί με το πρώτο μνημόνιο. «Μας έκοψαν τις υπερωρίες. Πριν τα μνημόνια είχαν αναγνωρίσει 2-3 ώρες το απόγευμα ως υπερωριακή εργασία και μας έδιναν ένα επίδομα γύρω στα 250 ευρώ. Αυτό με το πρώτο μνημόνιο κόπηκε, γιατί η υπερωριακή μας εργασία είχε ονομαστεί επίδομα. Ωστόσο επί σειρά ετών είχε αναγνωριστεί η εργασία μας στο σπίτι. Πλέον είναι απλήρωτη η δουλειά που γίνεται το απόγευμα».

Μάλιστα ο κ. Παπαχρήστος προαναγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις, και όπως λέει οι εκπαιδευτικοί θα παλέψουν. «Έχουμε μια επί της ουσίας 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, τις τρεις πρώτες ώρες 3ωρη στάση από την ΟΛΜΕ και τις υπόλοιπες 3 από την ΑΔΕΔΥ. Θα προχωρήσουμε και σε συνελεύσεις και θα αντιδράσουμε. Θα παλέψουμε και για να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις σχολείων και για το 30ωρο που μας επιβάλουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ