Πως και γιατί κέρδισε ο Κώστας Κόλλιας την ένσταση σε βάρος της Μαριλένας Σούκουλη

123

Γεγονός είναι εδώ και λίγες ώρες η αλλαγή στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κορινθίας με δεδομένο πως ο Κώστας Κόλλιας κέρδισε την προσφυγή που είχε καταθέσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) διεκδικώντας την εκλογή του αντί της Μαριλένας Σούκουλη, για μια σειρά από παραβάσεις της εκλογικής διαδικασίας από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Το korinthia.net.gr μίλησε με τον νομικό σύμβουλο του κ. Κόλλια, τον κ. Γιώργο Καραβοκύρη, ο οποίος μας αποσαφήνισε μια σειρά από πράγματα που αφορούν την υπόθεση.

  • Οι λόγοι ακυρότητας της εκλογής της κυρίας Σούκουλη ήταν τρεις.
    Καταρχάς, οι παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων σε μια σειρά από εκλογικά τμήματα (και όχι μόνο σε ένα). Για παράδειγμα, δεν τήρησαν την νόμιμη διαδικασία της επίσημης καταγραφής των σταυρών στο εκλογικό τους τμήμα, δεν είχαν μονογράψει τα ψηφοδέλτια, δεν είχαν υπογράψει τα επίσημα αποτελέσματα, αφού τα έστειλαν τηλεγραφικά κ.ά.
    Επίσης υπήρχαν πολλά ψηφοδέλτια που έπρεπε να ακυρωθούν (σκισμένα, με μουτζούρες κ.λπ), αλλά προσμετρήθηκαν στην κυρία Σούκουλη. Παράλληλα, κάποια άλλα που έπρεπε να προσμετρηθούν στον κ. Κόλλια, λογίστηκαν ως άκυρα.
    Ο τρίτος λόγος ήταν περιπτώσεις ψηφοδελτίων με τρεις σταυρούς. Τα ψηφοδέλτια αυτά ναι μεν καταγράφονται υπέρ του κόμματος, αλλά οι σταυροί δεν μετράνε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ψήφοι (που ήταν υπέρ της κυρίας Σούκουλη και άλλων υποψηφίων), ακυρώθηκαν.
  • Αν και ο κ. Καραβοκύρης δεν είχε καθαρή εικόνα για τον αριθμό των ψηφοδελτίων που “ακυρώθηκαν” για τους λόγους που περιγράψαμε, ο αριθμός κυμαίνεται από 198 μέχρι περίπου τα 300. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόλλιας είχε χάσει την έδρα για 87 ψήφους (8.583 – 8.496).
  • Η απόφαση που έβγαλε χτες το ΑΕΔ μένει να καθαρογραφεί και αυτό θα πάρει αρκετές ημέρες  ή και εβδομάδες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω η ορκωμοσία του κ. Κόλλια, καθώς το ΑΕΔ έχει ήδη εκδώσει και αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής, το διατακτικό, δηλαδή μία μονοσέλιδη περίληψη της απόφασης. Με αυτήν, ο πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να καλέσει τον κ. Κόλλια, άμεσα -το πιθανότερο εντός της εβδομάδας- για να ορκιστεί.
  • Ο κ. Κόλλιας θα λάβει αναδρομικά όλα τα χρήματα που έχασε τους 24 μήνες.
  • Είναι προφανές ότι η ακύρωση των ψηφοδελτίων αλλάζει τον συνολικό αριθμό των ψήφων όλων των υποψηφίων της ΝΔ, όμως, επειδή εκεί οι διαφορές είναι μεγαλύτερες, δεν αλλάζει τυπικά κάτι στην κατάταξή τους.
  • Το ΑΕΔ είναι το ανώτερο σημείο αναφοράς του ελληνικού νομικού συστήματος. Είναι 11μελές και η σύνθεσή του αποτελείται από τους τρεις προέδρους των Ανώτερων Δικαστηρίων (ΣτΕ, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο) 4 Αρεοπαγίτες και 4 συμβούλους του ΣτΕ.

Ο κ. Καραβοκύρης έκλεισε την συνομιλία μας επισημαίνοντας πως “πολλές φορές γίνονται αναφορές με αρνητικό τρόπο σε τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι το ΑΕΔ “διόρισε” τον τάδε (εν προκειμένω τον κ. Κόλλια) ως βουλευτή. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Το ΑΕΔ με κάθε σχετική απόφασή του επικυρώνει την βούληση των εκλογέων και διορθώνει τις παραλείψεις αυτών που δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους”.

πηγή-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ