Πόλεμος κρατών και μονοπωλίων για αναπνευστήρες, μάσκες και τεστ

59

Πόλεμος γίνεται για την προμήθεια εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, μάσκες και κιτ για γρήγορο τεστ κορονοϊού. Κράτη σπεύδουν να εξασφαλίσουν στοκ, οι παραγγελίες είναι καθημερινές και τα ιλιγγιώδη ποσά που «πέφτουν» στην αγορά κάνουν πολλές πολυεθνικές, ακόμα και της υψηλής ραπτικής, να στρέφονται στην παραγωγή υγειονομικού υλικού προσβλέποντας σε μεγάλα κέρδη από την ανθρώπινη ανάγκη και φυσικά από την τεράστια ζήτηση για την κάλυψη μέρους των χρόνιων κενών στα συστήματα υγείας όπου γης.

«Είμαστε σε έναν πραγματικό πόλεμο για να πάρουμε αναπνευστήρες, μάσκες και κιτ για γρήγορα τεστ» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ισπανίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο, όπως έγραψε το «Reuters» σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου. Την ίδια γνώμη, την ίδια μέρα,  εξέφρασε και ο Έλληνας ομόλογός της Στέλιος Πέτσας λέγοντας πως «στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας “πόλεμος” για την απόκτηση υλικών άμεσης ανάγκης», ο οποίος κατόπιν σχετική ερώτησης διέψευσε πως κατασχέθηκε στην Ιταλία υγειονομικό υλικό που προορίζονταν για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώνουμε καμία μα καμία κατάσχεση υγειονομικού από άλλη χώρα. Έχουμε παραγγείλει περίπου 600 αναπνευστήρες και η παραλαβή τους θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου».

Πόλεμος για τα κέρδη της πανδημίας

Ο πόλεμος είναι άγριος και σε πλήρη εξέλιξη. «Όλες οι χώρες μάχονται για την εξασφάλιση της εγχώριας παραγωγής, μάχονται για να πάρουν προμήθειες από την Κίνα», δηλώνει Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Μόνο η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει παραγγείλει 432 εκατ. ευρώ για μάσκες, γάντια και κιτ για τεστ από την Κίνα, σύμφωνα με το «Reuters» που επικαλούμενο ισπανικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι «οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες παραγωγής ζητούν να πληρωθούν προκαταβολικά».

Επιπλέον γράφει πως «πηγή από υγειονομική αρχή δήλωσε ότι υπήρχαν ουρές αεροσκαφών σε μερικά κινεζικά αεροδρόμια μόνο για να αγοράσουν τέτοιες προμήθειες και πως οι μεσάζοντες συχνά εξαπατούσαν τους αγοραστές».

Οι ελλείψεις υλικών άμεσης ανάγκης εντοπίζονται παντού διότι πολύ απλά τα συστήματα υγείας ρημάζουν για χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα των «NY Times» στις 19 Μαρτίου με τον τίτλο «At War With No Ammo» -“στον πόλεμο χωρίς πυρομαχικά”- και σημειώνει πως οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό.

Γράφει χαρακτηριστικά πως στο Λος Αντζελες «γιατροί εντατικής (emergency room) έλαβαν ένα κουτί με μάσκες που είχαν λήξει και όταν προσπάθησαν να τις φορέσουν τα λάστιχα έσπασαν». Στο ίδιο δημοσίευμα ο αναισθησιολόγος Faezah A. Bux στο Κεντάκι δηλώνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να προστατέψω τον εαυτό μου» και προσθέτει «όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά ούτε και τους ασθενείς μου».

Οι μάχες των πολυεθνικών Κίνας, ΗΠΑ και ΕΕ

Τα κινεζικά μονοπώλια δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες παραγγελίες για υγειονομικό υλικό άμεσης ανάγκης. Τουλάχιστον οι μισές ιατρικές μάσκες του κόσμου κατασκευάζονταν στην Κίνα πολύ πριν την πανδημία Covid – 19. Πλέον έχουν πάρει φωτιά οι γραμμές παραγωγής.

«Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία χώρα στον κόσμο που δεν θέλει να αγοράσει έναν αναπνευστήρα από την Κίνα αυτή τη στιγμή. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες σε αναμονή. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να τους κάνουμε» δήλωσε ο Λι Κάι, διευθυντής της εταιρείας «Beijing Aeonmed» στο «Bloomberg» στις 23 Μαρτίου. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο Άντριου Μαρκ Κουόμο, κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπως δήλωσε, η πολιτεία του «έχει ανθρώπους στην Κίνα που αγοράζουν αναπνευστήρες». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως πολλές χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες χρησιμοποιούν ακόμα και στρατιωτικά αεροσκάφη για να πάρουν τις προμήθειες.

Μέρος των κερδών των κινεζικών μονοπωλίων θέλουν να διεκδικήσουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανάψε το «πράσινο φως» με μεγαθήρια όπως η «Ford Motor Co.»«General Motors Co.» και «Tesla Inc» για να αρχίσουν την παραγωγή αναπνευστήρων. Και η Fiat έλαβε ανάλογη απόφαση, ενώ αρκετές πολυεθνικές ετοιμάζονται να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής.

Αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζονται να φτιάξουν ιατρικές μάσκες. Στη Γαλλία η «Moët Hennessy Louis Vuitton» των πολυτελών ειδών φτιάχνει πλέον αντισηπτικά χεριών. Η Ισπανική εταιρεία μόδας «Zara» έχει προσφερθεί να παράγει νοσοκομειακές φόρμες. Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την «Rolls Royce» να φτιάξει αναπνευστήρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλαγή παραγωγής τόσων πολυεθνικών σε τόσο μεγάλη έκταση είχε σημειωθεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ