Πώς να βάψετε τα παλιά σας έπιπλα

144

Εάν ακόμη έχετε έπιπλα καφεμπορντοκομοδινί…

Για δεκαετίες ολόκληρες και τουλάχιστον έως και την δεκαετία τού 80, η διακόσμηση των κατοικιώνακολουθούσε τα πατροπαράδοτα. Ένα σαλόνι με τριθέσιο, διθέσιο, πολυθρόνα και coffee table στην μέση, ένα «σύνθετο» που κουβαλούσε πάνω του την τηλεόραση, πιάτα, βιβλία και κάθε λογής διακοσμητικά και κρεβατοκάμαρες με βαριά σκαλιστά κρεβάτια σε σκούρο καφέ χρώμα. Από τότε ο κόσμος άλλαξε, έγινε  ανάλαφρος και αναζητά όλο και περισσότερο ένα σπιτικό περιβάλλον που κινείται ανάμεσα στο απόλυτο minimalσε τόνους τού λευκού, έως τα έντονα χρώματα που μεταφράζονται σε ζωή, κέφι, διάθεση και δημιουργικότητα. Παρόλα αυτά, (και επειδή οι αντίκες αποτελούν κλασική αξία), είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα διαθέτουν έπιπλα από εκείνη την μακρινή εποχή όπου το καφέ σε όλες τις αποχρώσεις ήταν η πρώτη επιλογή.

Δεν έχει σημασία εάν τα έχετε στο σαλόνι σας και δημιουργούν μία ατμόσφαιρα εποχής Λουδοβίκου…

Εάν είναι παρατημένα για χρόνια σε κάποια αποθήκη…

Ή εάν τα βλέπετε κάθε βράδυ και σας πιάνει κατάθλιψη από τις χαρούμενες αποχρώσεις…

Όμως όσο και εάν θέλετε μία συνολικά ανανέωση, είναι γεγονός πως τα έπιπλα κοστίζουν ακριβά. Από την μια μεριά θέλετε να τα πετάξετε ή να τα χαρίσετε, αλλά από την άλλη είναι πραγματικά κρίμα, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο, (και όχι το ψεύτικο το mdf το σημερινό), για να μην αναφέρουμε και το συναισθηματικό και ιστορικό βάρος που κουβαλούν, καθώς μπορεί να είναι κληρονομημένα από γιαγιάδες.

Η απάντηση σ’ αυτά τα διλήμματα είναι μία και μοναδική – σηκώστε τα μανίκια και με την πρώτη ευκαιρία που θα έχετε ελεύθερο χρόνο, μετατρέψτε τα παλιά και φθαρμένα έπιπλα σε σύγχρονες κατασκευές που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα τού σπιτιού σας, αλλά και το κυριότερο, την διάθεσή σας. Πιθανώς να σκέφτεστε:

 

«Και γιατί να κάνω όλο αυτόν τον κόπο μόνος μου ή μόνη μου και να μην τα δώσω σε κάποιον ειδικό;»

Η απάντηση είναι αυτονόητη. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, κάντε το. Όμως από το λίγο που ψάξαμε την αγορά και τις τιμές, θα πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούν όλοι να υποστηρίξουν μία τέτοια λύση, ιδιαίτερα εάν τα έπιπλα που θέλουν να αναπαλαιώσουν είναι πολλά και ογκώδη. Υπάρχουν πολλοί καλοί επαγγελματίες εκεί έξω, αλλά εάν πιάνουν έστω και λίγο τα χέρια σας μπορείτε να γλυτώσετε πολλά χρήματα και ταυτόχρονα να νιώσετε την ικανοποίηση που προσφέρει η προσωπική δημιουργία.

Μία δεύτερη ερώτηση που προκύπτει αβίαστα είναι η εξής:

«Μπορώ να πετύχω μόνος μου ένα αποτέλεσμα αξιοπρεπές ή όταν τελειώσω το σαλόνι μου θα δείχνει σαν να πέρασε τσουνάμι;.. πόσο εύκολη είναι η όλη διαδικασία και πόσες μέρες θα πρέπει να ασχοληθώ;»

Ακολουθήστε τον σημερινό μας οδηγό και θα δείτε ότι η όλη διαδικασία είναι κατά πολύ ευκολότερη από όσο φαντάζεστε. Θα δούμε βήμα – βήμα ποια εργαλεία χρειάζεστε, ποια είναι τα στάδια για ένα καλό βάψιμο, πώς μπορείτε όχι μόνο να βάψετε, αλλά να φτιάξετε και πατιναρισμένα έπιπλα και βέβαια πόσο περίπου θα σας κοστίσει η όλη διαδικασία. Δεν χρειάζονται ειδικές δεξιότητες, ούτε ατελείωτες ώρες. Και επειδή δεν μας αρέσουν τα άρθρα εκείνα που λένε γενικότητες ή απλώς αντιγράφουν κείμενα από το εξωτερικό, στον οδηγό θα δείτε πως μεταμορφώσαμε κάποια δικά μας έπιπλα και πώς δείχνουν τοποθετημένα μέσα σε ένα συνηθισμένο καθιστικό κατοικίας.

Ας ξεκινήσουμε…

 

Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ