Σάλλας: Στο σκαμνί καθίζει τον Στουρνάρα

97

Στα άκρα φθάνει η διαμάχη μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός

Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα: Δύο από τους ισχυρότερους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας , οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να λύσουν διαφορές τους που οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε ότι σοβούν επί σειρά ετών και τώρα έρχονται  στην επιφάνεια.

Αφορμή φαίνεται να δίνει το περιβόητο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης υπό τον Μιχάλη Σάλλα διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

 Αιτία αποτελεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία την περασμένη εβδομάδα ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από εντολή του Γιάννη Στουρνάρα   επέβαλε στο κ. Σάλλα και σε πρώην στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς υψηλότατα πρόστιμα σχετικά με την εμπλοκή τους σε παραβίαση των capital controls κατά το 2016.  Συγχρόνως απαγορεύθηκε η άσκηση τραπεζικών δραστηριοτήτων στον κ. Σάλλα και σε 30 ακόμα άτομα τα περισσότερα εκ των οποίων πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που κατά το πόρισμα εμπλέκονται στην υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες ανακοινώσεις έχουν ήδη δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί του Μιχάλη Σάλλα αλλά και οι μετοχές   που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα (20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος . Η δέσμευση αυτή έγινε με επίκληση ευρημάτων του πορίσματος της Κεντρικής Τράπεζας για  υπόθεση σχετική με την παραβίαση των capital controls -και συγκεκριμένα σε επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 282 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε εταιρείες ΑΠΕ το 2016 του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη . Αναφέρεται μάλιστα ότι οι σχετικές πράξεις δέσμευσης απεστάλησαν και στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μιχάλη Σάλλα ο οποίος απάντησε με αρχική με εξώδικο στην απόφαση ενώ προχωρά και σε αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως υποστηρίζει  οι χειρισμοί που ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια του πορίσματος της δεν έλαβαν υπόψη γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύνταξη του πορίσματος και εξηγήσεις που παρασχέθηκαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να έχει υποστεί περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

«Το καθήκον χρηστής διοίκησης και διαφάνειας αντικειμενικότητας και αμεροληψίας επιβάλλει τουλάχιστον την διόρθωση των σφαλμάτων σας και την αναθεώρηση των κρίσεων σας», σημειώνεται στο εξώδικο του Μιχάλη Σάλλα προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχουν σχόλια επί του θέματος αφού όπως αναφέρουν η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δικαιοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ