«Σεισμός» από την χρεοκοπία της Thomas Cook: Ανυπολόγιστες ζημιές και στην Ελλάδα, ποια ξενοδοχεία πλήττονται-φωτό

69

Κραδασμούς στην βιομηχανία τουρισμού παγκοσμίως προκάλεσε η κατάρρευση της Thomas Cook, ενώ την ίδια στιγμή εγκλώβισε 60.000 ανθρώπους σε διάφορους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον πλανήτη.

Στην Ελλάδα όπως αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρίσκονται περίπου 50.000 τουρίστες. Ήδη προς Ζάκυνθο (όπου βρίσκονται 4.000 τουρίστες), Κέρκυρα, (όπου βρίσκονται 3.000) και Κω φτάνουν 15 αεροσκάφη με σκοπό να παραλάβουν τους ταξιδιώτες και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, περίπου 22.000 τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Επισημαίνεται πάντως πως η ευθύνη επαναπατρισμού αλλά και το κόστος διαμονής των ανθρώπων αυτών στην χώρα μας μέχρι να γίνει ο επαναπατρισμός αυτός, βαραίνει τις χώρες καταγωγής τους. Ο επαναπατρισμός των πελατών του Thomas Cook που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (αλλά και όλους τους άλλους προορισμούς του TC όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Τυνησία) θα είναι το πρώτο «μέτωπο» που καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές της χώρας και οι επιχειρηματίες του χώρου. 

Εν τούτοις, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη και ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων. Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Η είδηση της χρεοκοπίας της Thomas Cook συνοδεύτηκε, άμεσα, από ένα «πάγωμα» όλων των δρομολογίων, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ξένους επισκέπτες και πελάτες του ταξιδιωτικού κολοσσού.

Η αρχή και το τέλος της Thomas Cook

Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Το 1972, ο Τόμας Κουκ οργανώνει και συμμετέχει και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες.

Ο όμιλος, πρακτορείο ταξιδιών και αεροπορική εταιρεία ταυτόχρονα, είχε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών και 20 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο: Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, αλλά και στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η Μαγιόρκα και η Αντάλια ήταν κομβικοί προορισμοί.

Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του, που απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Τα οικονομικά προβλήματα

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών. Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου στο χρηματιστήριο. Η μετοχή του Thomas Cook δεν αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους.

Αλλά, μάταια. Υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία οικονομία που υφίσταται ήδη τις συνέπειες του Brexit.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την πτώχευση της Thomas Cook, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτo διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει το «λουκέτο».

Στο βίντεο των δηλώσεων του, o CEO της εταιρείας διευκρίνισε ότι παρά τις προσπάθειες μηνών και τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών η ηγεσία δεν κατάφερε να διασφαλίσει το μέλλον των επιχειρήσεών του, και προχώρησε σε ανακοίνωση συγγνώμης προς στους 21.000 συναδέλφους «που ξέρω ότι θα καταρρακωθούν (σ.σ. από αυτή την εξέλιξη). Ολοι σας παλέψατε τόσο σκληρά για να κάνετε την Thomas Cook να επιτύχει.

Ακόμη, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και σε όλους μας τους πελάτες και σε όσους είναι διακοπές αυτή την ώρα και μας έχουν επιλέξει για τις μεταφορές τους, αλλά και όσους μας έχουν επιλέξει για τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

Embedded video

Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκατομμύρια ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Embedded video

Απέτυχε όμως να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600 χιλιάδων πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους

Ειδικό τμήμα για την εξυπηρέτηση των επιβατών της Thomas Cook συνέστησε η Βρετανία, που καλείται να επαναπατρίσει το προσεχές διάστημα 150.000 περίπου επιβάτες, εκ των οποίων οι 50.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αναστολή όλων των πτήσεων και σημειώνει ότι σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, επιχειρεί να στηρίξει τους επιβάτες που επρόκειτο να επιστρέψουν στη Βρετανία με την Thomas Cook, το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 6 Οκτωβρίου. Η επιστροφή θα γίνει ανάλογα με τον τόπο ταξιδιού, ή με τη χρήση υφιστάμενων πτήσεων με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Η λίστα με τα ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα

Ξενοδοχεία σε Ιόνιο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Θάσο, Κατερίνη και αλλού λειτουργούσε μέσω συνεργασιών η Thomas Cook στην Ελλάδα. Το προσωπικό που εργάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ξεπερνά τα 1.200 άτομα.

Η εταιρία διαθέτει στη χώρας μας δεκάδες καταλύματα υπό διάφορες επωνυμίες και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ήταν ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών στην Ελλάδα. Συνολικά η Thomas Cook συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία στην χώρα μας. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιόκτητα.

Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία με την Thomas Cook, είναι τα:

Casa Cook Rhodes,

Casa Cook Chania,

Casa Cook Kos,

Cook’s Club Hersonissos (Κρήτη),

Cook’s Club Tigaki Kos,

Cook’s Club City Beach Rhodes

Sunwing Kallithea (Ρόδος), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της εταιρίας στην Ελλάδα,

smartline Mimosa,

smartline Arion Palace,

smartline Infinity Blue,

smartline Kyknos Beach,

smartline Neptuno Beach,

smartline Village Resort & Waterpark,

smartline Cosmopolitan Kos,

smartline More Meni Residence,
smartline Aquamare,

smartline Cosmopolitan,

smartline Semiramis,

smartline Mediterranean,

smartline Margarita,

smartline Princess,

SENTIDO Apollo Palace, Corfu

SENTIDO Aegean Pearl, Crete

SENTIDO Blue Sea Beach, Crete

SENTIDO Elounda Blu, Crete

SENTIDO Mikri Poli Atlantica, Crete

SENTIDO Pearl Beach, Crete

SENTIDO Vasia Resort & Spa, Crete

SENTIDO Carda Beach Atlantica, Kos

SENTIDO Louis Plagos Beach, Zakynthos

SENTIDO Apollo Blue, Rhodes

SENTIDO Ixian All Suites, Rhodes

SENTIDO Ixian Grand, Rhodes

SENTIDO Port Royal Villas & Spa, Rhodes

SENTIDO Thassos Imperial, Thassos

SENTIDO Mediterranean Village, Katerini

πηγή-.in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ