Σε ετοιμότητα η Ηλεία για τους σεισμούς: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Πέμπτη

69

Αναστάτωση στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου έχουν προκαλέσει οι αλυσιδωτοί σεισμοί των τελευταίων ημερών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι το γεγονός ότι με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλύνης, Πηνείας και Ηλιδας.

Στη βόρεια Ηλεία, όπου εστιάζονται οι σεισμοί, μετέβη από την Τρίτη το συντονιστικό κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Λέκκας: Να διατηρήσουν οι κάτοικοι τη ψυχραιμία τους

Αμέσως μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας υποστήριξε ότι επισκέφθηκαν την περιοχή «για να να ενημερώσουμε τον κόσμο πάνω στην εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η αφορμή της επίσκεψης ήταν οι δύο τελευταίες δονήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στην περιοχή και οι οποίες ανησύχησαν ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ανδραβίδας και των γύρω περιοχών.

«Εκείνο το οποίο τόνισα στους κατοίκους, μετά από μία σύντομη συνεδρίαση με τα θεσμικά όργανα της περιοχής, είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» σημείωσε στη συνέχεια και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος στην περιοχή και οι πιθανότητες να εξελιχθεί το φαινόμενο αρνητικά είναι πάρα πολύ μικρές».

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι ΟΤΑ και τα σώματα ασφαλείας

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δομημένος ιστός αντέχει σε πολύ μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις και επισήμανε ότι «η περιφέρεια, οι δήμοι, η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμενικό και όλοι οι φορείς είναι σε μία κατάσταση ετοιμότητας και έχουν και την εμπειρία και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αυτούς τους μικρούς σεισμούς αλλά και πολύ μεγαλύτερους».

Οι ειδικοί καλούν τους κατοίκους της Ηλείας να μη δίνουν βάση σε φήμες, «κυρίως όταν προέρχονται από άτομα μη αρμόδια και να συντάσσεται πλήρως με τις οδηγίες της πολιτείας και των θεσμικών οργάνων. Πρέπει να αποδείξουμε, ότι είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, ότι είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, ότι είμαστε πολίτες οι οποίοι συντάσσονται σε ένα κοινό σύνολο και ότι δεν είμαστε πολίτες οι οποίοι δίνουν σημασία σε φήμες, ειδήσεις ή πληροφορίες οι οποίες είναι ανυπόστατες» προσέθεσε ο κ. Λέκκας.

Κλιμάκια μηχανικών στην Ηλεία για τους σεισμούς

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με απόφαση των εμπλεκόμενων φορέων, σήμερα, Τετάρτη, στην περιοχή θα σπεύσει κλιμάκιο μηχανικών από τη γενική διεύθυνση αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών για να μελετήσει τους σεισμούς.

Κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου συζητήθηκε και το ζήτημα των μαθητών που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλείται εξαιτίας των σεισμών και ως εκ τούτου εξετάζεται η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, έπειτα από έγγραφο του δήμαρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας απευθυνόμενος στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε πλέον, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρος ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ, ilialve και Ελεύθερο τύπο

madata.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ