Σε περίοδο εθνικών απειλών, Πασχαλιάτικα στη Βουλή, νομοσχέδιο που ξεπουλάει τη ΔΕΗ και αφήνει στον αέρα τους εργαζόμενους

108
Εν μέσω εθνικών απειλών, όπου η χώρα έχει πολύ περισσότερο ανάγκη ένα μεγάλο ανασυγκροτημένο, καθετοποιημένο και ισχυρό εθνικό δημόσιο φορέα ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα μια εθνική ενεργειακή βάση σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση των σύγχρονων εφιαλτών, υπό τις ευλογίες όλου του μνημονιακού μπλοκ, σπεύδει, μετά τον ΑΔΜΗΕ, να τεμαχίσει, να διαλύσει και να ξεπουλήσει στρατηγικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, παραδίδοντας τες σε πολυεθνικούς κατά βάση ανταγωνιστές και βάζοντας έτσι, αν συνυπολογίσουμε και σειρά άλλων επιβαρυντικών μέτρων, ταφόπετρα στο μέλλον της ΔΕΗ.
Το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα τεσσάρων στρατηγικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δυο στην Μελίτη και δυο στην Μεγαλόπολη, που δίνει την χαριστική βολή στον ενεργειακό  γίγαντα της χώρας, καθιστώντας τον παίγνιο στα χέρια της αγοράς και των αρπακτικώνπολυεθνικών ενέργειας, φέρνει άρον-άρον Πασχαλιάτικα (τις πρώτες μέρες της Μ. Βδομάδας)στην Βουλή η κυβέρνηση, ελπίζοντας, έτσι, ότι θα σκεπάσει τις αντιδράσεις και την γνωστοποίηση του εθνικού εγκλήματος μέσα στο κλίμα των ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή υπάρχουν εννέαάρθρα, στα οποία προβλέπονται η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων από τη δημόσια επιχείρηση τον Μάιο, η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας έως τον Οκτώβριο αλλά άγνωστου ύψους και χαρακτήραπρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όχι μόνο στα προς πώληση εργοστάσια αλλά και σε όσα τίθενται εκτός λειτουργίας, ενώ στην ουσία διαλύονται και οι εργασιακές σχέσεις και μένει μετέωρη ακόμα και η απασχόληση των ήδη εργαζομένων σε όλη σχεδόν την κλίμακα της ΔΕΗ.
Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πηγές, με τα δύο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας και ορυχεία) και άλλη για το Νότο (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV και τα ορυχεία). Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.
Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι στην πραγματικότητα θα περάσουν ουσιαστικά και παράνομα στα χέρια των αγοραστών και οι  εκτάσεις που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν από την ΔΕΗ, όταν ήταν δημόσια, αφού θα εκχωρηθεί σε αυτούς επ’ αόριστον η χρήση τους.

Διάλυση εργασιακών σχέσεων και κίνδυνοι ακόμα και άμεσων απολύσεων

Με το τέταρτο άρθρο ρυθμίζονται, στην ουσία απορρυθμίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας.
Κατά τα τυπικά λεγόμενα, στο νομοσχέδιο τα εργασιακά δικαιώματα υποτίθεται ότι διατηρούνται στις νέες εταιρείες των λιγνιτικών μονάδων που θα περάσουν στους ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιώτες αγοραστές δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις για 6 χρόνια.
Στην πράξη τέτοιου είδους διατάξεις εύκολα μπορεί να καταπέσουν ή και να αθετηθούνάμεσα ή έμμεσα, ενώ και ο ίδιος ο νόμος εύκολα τροποποιείται.
Στην πραγματικότητα, ο ιδιώτης θα είναι κυρίαρχος στις λιγνιτικές επιχειρήσεις και θα κινείται με βάση τα ισχύοντα στον ασύδοτο ιδιωτικό τομέα.
Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο και όχι όλο το σημερινό προσωπικό, ώστε να λειτουργούν ”κανονικά” τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με τις ορέξεις κυρίως του ιδιώτη. Το υπόλοιπο προσωπικό υποτίθεται θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή υποτίθεται ότι θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αγνώστου ύψους, προβλέψεων και χαρακτήρα, το κόστος του οποίου θα πληρωθεί από την ΔΕΗ.
Αμφότερα τα προγράμματα κινητικότητας και εθελουσίας θα αποτελέσουν μέρος σχεδίου που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας, χωρίς να διευκρινίζονται ποιες είναι αυτές.

Ενότητα και συγκρουσιακές κινητοποιήσεις

Είναι προφανές ότι η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ γίνεται ευκαιρία για να διαλυθούν ταυτόχρονα εργασιακές σχέσειςεργασιακά δικαιώματα και μισθοί στον χώρο της ΔΕΗ, πετώντας στον κάλαθο των αχρήσων τις όποιες, δήθεν, «συντεχνιακές» κατακτήσεις.
Όσοι εργαζόμενοι έχουν αυταπάτες περί του αντιθέτου ή θεωρούν ότι μπορούν να προστατευθούν από κάποιες «ρυθμίσεις» του δολοφονικού για την ΔΕΗ νομοσχεδίου, θα πληρώσουν ακριβά, ακριβότερα από άλλες φορές, τις ψευδαισθήσεις τους.
Η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων και το αποδεικνύεται ότι μπορεί να μείνει στην ιστορία ως η Διοίκηση που είχε στα χέρια της ένα γίγαντα, τον άφησε να γίνει νάνος και στο τέλος έδωσε και την χαριστική βολή στην δολοφονία του.
Ο έντιμος εργαζόμενος κόσμος της ΔΕΗ διαθέτει μια ακόμα ευκαιρία να ενωθεί και να κινητοποιηθεί όχι με συγκεντρώσειςμνημόσυνου αλλά με μεγάλες συγκρουσιακέςκινητοποιήσεις και τότε να είναι βέβαιος ότι το εθνικό έγκλημα που θέλει να βάλει ταφόπετρα στην ΔΕΗ αλλά και στην Ελλάδα δεν θα περάσει.
iskra.gr

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2018/04/blog-post_2.html#ixzz5BUwLSRbP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ