Το έθαψε οριστικά το σκάνδαλο novartis ο ΣΥΡΙΖΑ : Η βουλη αποφάσισε να μην παραπεμφθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα – Δείτε πως ψήφισαν οι βουλευτές μας!

78

Ανέγγιχτη φρόντισαν να αφήσουν την ουσία της υπόθεσης «Νovartis» οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής. Από τις τοποθετήσεις τους απουσιάζει κάθε αναφορά στις αιτίες του σκανδάλου, όπως η αναζήτηση του καπιταλιστικού κέρδους και η σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, με τη διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας σε 10 κάλπες. Το πόρισμα της κυβερνητικής προέβλεπε την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Το ΚΚΕ αποχώρησε από την συζήτηση, όπως επίσης η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 

Κατά τη μυστική ψηφοφορία αποφασίστηκε να μην παραπεμφθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και να επιστρέψει η δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Ψήφισαν συνολικά 172 βουλευτές.

Συγκεκριμένα για τον Αντώνη Σαμαρά 166 βουλευτές ψηφίσαν να μην παραπεμφθεί και για τα δυο αδικήματα (δωροληψία – δωροδοκίες και μαύρο χρήμα). Αντίστοιχα για τον Παναγιώτη Πικραμένο οι ψήφοι ήταν 165 και 164, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλου 168 και 168, για τον Ανδρέα Λοβέρδο 165 και 164, για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο 163 και 162, για τον Μάριο Σαλμά 163 και 162, για τον Αδωνι Γεωργιάδη 164 και 163, για τον Ιωάννη Στουρνάρα 164 και 165, για τον Ευάγγελο Βενιζέλο 167 και 166 και για τον Γεώργιο Κουτρουμάνη 166 και 165.

«Η πρόταση “όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη” είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο “ναι” στην έρευνα της υπόθεσης “Novartis” μέχρι τέλος», ισχυρίστηκε παρ’ όλα αυτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, που ήταν ο πρόεδρος της Προανακριτικής.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία. «Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευσή σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ.

Στόχος είναι η προσωπική σπίλωση, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή και χαρακτήρισε την προκαταρκτική επιτροπή «κακόγουστη θεατρική παράσταση». Επανέλαβε ότι επιμένει στη μήνυσή του, λέγοντας ότι «τόσο μεγάλες υποθέσεις δεν μπαίνουν εύκολα στο αρχείο» και πως «έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας, αυτός και οι συνεργοί του». Πρόσθεσε ότι «οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί» και ότι «γίνατε όμηροι του Παπαγγελόπουλου και θα σας κάψει ο Παπαγγελόπουλος».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευση και ότι «επιχειρείται δολοφονία χαρακτήρων» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για πολιτική αυταπάτη, σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς». Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε πως «δεν έχω κάτι να φοβηθώ» και έκανε λόγο για «κατασκευή ενόχων» και για «επιχείρηση σπίλωσης». Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή δεν έκανε έρευνα για την υπόθεση και δεν κάλεσε κανένα μάρτυρα.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που από το βήμα της Βουλής είπε πως «το σκάνδαλο της “Novartis” είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, αλλά δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα».

Ο πρώην υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «νόμιμα αυξήθηκαν τα φάρμακα επί των ημερών μου» και πρόσθεσε ότι «όποιος είναι εμπλεκόμενος στη σκευωρία θα πάει στο δικαστήριο». Ο Παύλος Πολάκης, υπουργός Υγείας, είπε ότι η υπόθεση θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για να συνεχιστεί η έρευνα.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μία «ελεεινή πλεκτάνη εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων» και για «σπείρα παλιανθρώπων που διοργάνωσαν αυτή την πλεκτάνη» και πρόσθεσε ότι «εκβιάστηκαν ή δελεάστηκαν κάποιοι από τους μάρτυρες κουκουλοφόρους». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «σκευωρία που έχει στηθεί με ωμό και κυνικό τρόπο» και ότι το έργο της Προκαταρκτικής Επιτροπής ήταν «το απόλυτο φιάσκο» και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την αποκάλυψη της σκευωρίας.

Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Το επιχείρημα ότι η υπόθεση «Novartis», σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, επιστρέφει στη Δικαιοσύνη για να συνεχισθεί η έρευνα επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. Ανέφερε ότι ορισμένοι «μας καταγγέλλουν ως σκευωρούς» και ότι «επιλέγουμε να την κουκουλώσουμε» και πρόσθεσε ότι «ούτε εγώ, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να κουκουλώσουμε, να συγκαλύψουμε και να σιωπήσουμε». Ισχυρίστηκε ότι η μόνη διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί είναι «η επιστροφή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη που είναι και η μόνη που μπορεί να αποφασίσει».

Σχολίασε ότι «δεν είναι έκπληξη να ζητά εκλογές» ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές στη ΝΔ ως προς το χρόνο που πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αποφύγει το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, με το πρόσχημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και σημείωσε ότι «τα τα παιδιά του “brain drain” έχουν διακαιώματα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους». Γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κ. Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στη Σόφια και επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση υπάρχουν δυο βασικές προϋποθέσεις για μία σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις και για συνταγματική αναθεώρηση. Πρόσθεσε ότι προτάσεις για ονομασία, είτε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, είτε από του γείτονες «είναι κενές περιεχομένου αν δεν έχουν εκπληρωθεί αυτές οι προϋποθέσεις». Το Σάββατο, ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν προτιθέμεθα να συμμετέχουμε σε μια ψηφοφορία-φιάσκο με 10 κάλπες της ντροπής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία. Ανέφερε ότι στοχοποιήθηκαν πολιτικά πρόσωπα και ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «ενορχηστρωτής αυτής της σκευωρίας, δεν είχε το θάρρος να καθίσει στο έδρανο του πρωθυπουργού να τους ακούσει». Έκανε λόγο για «στημένη υπόθεση» και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας, γιατί θα αποκαλύπτονταν η σκευωρία.

Ζήτησε εκλογές, λέγοντας πως αν ο Αλέξης Τσίπρας «πιστεύει σε καθαρές εξόδους, ας ζητήσει την καθαρή απάντηση των ψηφοφόρων», ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Αποχώρησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τη συζήτηση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την υπόθεση «Novartis». Στην ομιλία της, η πρόεδρος της ΚΟ Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για μια «κακοστημένη και εν τέλει κακοπαιγμένη παράσταση» και «ένα πολιτικό φιάσκο», προσθέτοντας ότι «το πόρισμά σας είναι η ομολογία της αποτυχίας σας». Επανέλαβε το αίτημά της για εκλογές, ενώ για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό δήλωσε πως το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι η επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού.

Την αποχώρηση της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού ανακοίνωσαν οι Βασίλης Λεβέντης και Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε πως οι χρυσαυγίτες βουλευτές θα παραμείνουν στην ψηφοφορία και θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ