ΣΟΚ-Σωτήρης Τσιόρδας “έως 3.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα”

86

Ο πρόεδρoς της ανώτατης επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόρδας ο οποίος έχει αναλάβει όλο το βάρος της καθημερινής πληροφόρησης της κοινωνίας για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, αναφέρθηκε στην πραγματική εικόνα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πιεζόμενος το τελευταίο 24ωρο από συγκεκριμένους επιστήμονες που αμφισβήτησαν με επιχειρήματα και βιβλιογραφία τον τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των απαραίτητων τεστ στον πληθυσμό της Ελλάδας, ο κύριος Τσιόρδας αποκάλυψε τα πορίσματα της ειδικής ομάδας η οποία εργάζεται υπό την Αγγελική Σύψα και η οποία ασχολείται με την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων και την αποκρυπτογράφηση των μαθηματικών μοντέλων με τα οποία παρακολουθείται η επιδημία.

Τα πορίσματα αυτά καταδεικνύουν πως στην Ελλάδα στις 18 Μαρτίου του 2020 τα κρούσματα κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000. Ο κύριος Τσιόρδας εξήγησε πως υφίσταται αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ της πραγματικής κατάστασης και των αριθμών που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση και που αφορούν στην επέκταση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα που αναφέρονται καθημερινά έχουν να κάνουν με την επιβεβαίωση καταγεγραμμένων περιστατικών, ενώ η πραγματική εικόνα των 2.000 με 3.000 κρουσμάτων αφορά στην αλγοριθμική προσέγγιση των προσβεβλημένων από τον κορωνοϊό πολιτών, από τις επαφές που είχαν με ήδη νοσούντες ή με φορείς της ασθένειας.

Η νέα αυτή διάσταση που δόθηκε από τον πρόεδρο της ανώτατης επιστημονικής επιτροπής δείχνει πως τελικά η επιστημονική προσέγγιση της επιδημίας είναι μια δύσκολη υπόθεση, στην οποία όλοι συνεισφέρουν, ακόμα και δια της έντονης κριτικής.

Η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα. Όσο περισσότερο πληροφορημένος είναι ο πολίτης, τόσο λιγότερος είναι ο πανικός και τόσο αποτελεσματικότερη είναι η προφύλαξη του κάθε ένα από εμάς και συλλογικά της κοινωνίας.

Είναι φανερό ότι ο Σωτήρης Τσιόρδας απαντούσε σήμερα σε εκείνα τα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στο zougla.gr   και τα οποία με τρόπο εμπεριστατωμένο καταδείκνυαν πως σε άλλες χώρες με σοβαρό πρόβλημα λόγω επιδημίας χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί μέθοδοι εξέτασης των κρουσμάτων και καταμέτρησης αυτών.

Στα δημοσιεύματα αυτά, με επιστημονικό τρόπο καταδείχθηκε πως σε χώρες που αντιμετώπισαν πρώτες τη μετωπική επίθεση του κορωνοϊού υιοθετήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση και πως αντιθέτως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες επλήγησαν σε δεύτερη φάση από εισαγόμενα κρούσματα, το παιχνίδι χάθηκε νωρίς, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε.

Αυτός ο διάλογος, ο επιστημονικός, ο τεκμηριωμένος, χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς, είναι ότι καλύτερο μπορεί να δώσει η επιστημονική κοινότητα μιας χώρας αυτές τις δύσκολες ώρες…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ