Στα σκαριά η επιχείρηση αποκαθήλωσης της Φώφης

67

Τι σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα Ανδρουλάκης – Λοβέρδος ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία με τη ΝΔ που έχει ζητήσει ο Σημίτης και θέλουν οι Βενιζέλος – Σαμαράς

Την έξοδο της Φώφης Γεννηματά από την προεδρία του ΚΙΝΑΛ μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και την αντικατάστασή της από μια άτυπη δυαρχία μεθοδεύουν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι και πολιτικοί κύκλοι εκτός του Κινήματος.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το κυρίαρχο σενάριο αυτήν τη στιγμή, στο οποίο φαίνεται να προσβλέπει το Μαξίμου, είναι αυτό των πρόωρων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο. Συνεπώς το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος τον επόμενο Νοέμβριο δεν θα προλάβαινε τις εξελίξεις.

Δευτερευόντως, πέρα από το «κάψιμο» της απλής αναλογικής, είναι πλέον κοινή πεποίθηση και στο Μαξίμου ότι το σενάριο αυτοδυναμίας λόγω των εξελίξεων στην οικονομία και των ελληνοτουρκικών θεωρείται απίθανο και ήδη έχει βγει από το συρτάρι το σενάριο της εκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά το «κάψιμο» της απλής αναλογικής.

Συνεπώς, όσοι εντός του ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν τη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και κύκλοι δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Αντώνη Σαμαρά, με πανταχού παρόντα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καταλήγουν ότι ο χρόνος δεν επιτρέπει πλέον καμία ανοχή στη Φ. Γεννηματά και καμία αμφιταλάντευση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα στις (πρόωρες) εκλογές

Διαθέτοντας την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ αλλά μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο συλλογής υπογραφών για την αντικατάσταση της κ. Γεννηματά, οι εν λόγω κύκλοι έχουν αποφασίσει να πάνε σε μια άτυπη δυαρχία με τον Ανδρέα Λοβέρδο εντός των τειχών και τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Η δυαρχία αυτή θα οδηγήσει το κόμμα στις πρόωρες εκλογές και στο συνέδριο θα αναλάβει και επίσημα ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται μεν σε μια άτυπη κηδεμονία από τους κύκλους αυτούς, αλλά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τη συνεργασία με τη ΝΔ δεν θα τους έχει να μπλέκονται στα πόδια του. Αλλωστε στα 41 του χρόνια και χωρίς να μπορεί εκ των πραγμάτων να αμφισβητήσει στην παρούσα συγκυρία τον δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το ως άνω σενάριο το καλύτερο δυνατό.

Οπως έχει γράψει το Documento σε παλαιότερο ρεπορτάζ, η κίνηση του Ανδ. Λοβέρδου να ενημερώσει τη Φ. Γεννηματά ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, το τελευταίο άρθρο του Κ. Σημίτη στο οποίο ζητούσε από το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη μες στην πανδημία αλλά και η δημοσκόπηση που ήθελε ψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων τον Ανδ. Λοβέρδο για την ηγεσία του Κινήματος ήταν τα πολιτικά προεόρτια γι’ αυτό που θα επακολουθήσει.

Είχαμε γράψει επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται διχασμένο μεταξύ της κοινοβουλευτικής του ομάδας και των νεότερων στελεχών πέριξ του κόμματος, τα οποία θέλουν να ανοίξουν τη δική τους περπατησιά μακράν της κηδεμονίας της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό άλλωστε πρότειναν πριν από μερικούς μήνες να ασκείται σκληρή αντιπολίτευση στις κυβερνητικές αβλεψίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, με τη Φ. Γεννηματά να δίνει το OΚ. Αθελά τους, με τον τρόπο αυτό ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά της άλλης πλευράς.

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά φαίνεται να έχει γνώση του προβλήματος, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχει γνώση του σχεδίου που προβλέπει λίαν συντόμως την πολιτική της αποστρατεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο έκανε λόγο για πολλούς κύκλους, οι οποίοι «πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό δικομματισμό και μέσα σ’ αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το ΚΙΝΑΛ». «Ιδιαίτερα» είχε πει «ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Ακριβώς γιατί θέλουν να προεξοφλήσουν μελλοντικά εκλογικά σενάρια».

Η δυαρχία και ο ρόλος Σαμαρά

Ενδιαφέρον έχει και η δυαρχία Βενιζέλου – Σαμαρά, οι οποίοι βέβαια συνεχίζουν να διατηρούν την πολιτική φιλία που τους ενώνει από την περίοδο της συγκυβέρνησης. Ο δεύτερος δεν επιδιώκει πλέον να ξαναμπεί απευθείας στο πολιτικό παιχνίδι αλλά θέλει να το έχει υπό διαρκή κηδεμονία. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τα ανταλλάγματα που έχουν ζητήσει οι δύο άντρες από τον Κυρ. Μητσοτάκη για να του προσφέρουν στο πιάτο το ΚΙΝΑΛ. Και κυρίως πώς θα καταφέρει να κουμπώσει ο Αντ. Σαμαράς στο ως άνω σενάριο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Αν δηλαδή στην πίσω πλευρά του μυαλού του πρώην πρωθυπουργού είναι οι εξελίξεις αυτές να πυροδοτήσουν και εξελίξεις εντός της δεξιάς πολυκατοικίας, που θα επιτρέψουν την επιστροφή του και ειδικά την επιστροφή της συγκυβέρνησης του 2012 ή της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης (κάπου εδώ κουμπώνουν τα εθνικά θέματα σε συνδυασμό με τις οικονομικές εξελίξεις).

Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι οι όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ πρέπει να τρέξουν αμέσως μετά την περίοδο των εορτών και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να δουλευτεί η σύμπλευση με το κυβερνών κόμμα. Σε ό,τι αφορά δε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, οι εμπνευστές του σχεδίου δεν έχουν κανένα θέμα, όπως λένε, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ ενώ εμφορείται από εχθρικά συναισθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή- documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ