ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση των ανεμβολίαστων εργαζομένων – Άμεση επιστροφή στα νοσοκομεία

1528

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση μέχρι  τις 31 Δεκεμβρίου του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν , πριν από την παράταση του μέτρου, να έχουν επαναξιολογήσει τις επιδημιολογικές συνθήκες και την αναγκαιότητα του,.

Σύμφωνα με τους δικαστές, αυτά δεν δικαιολογούν την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως λένε δικαστές πηγές, μετά  τη  δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπορούν   να υποβάλουν αίτηση για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της   Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και ακύρωσε την από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Το Γ΄ Τμήμα  του Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή του, έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς  της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο  έκρινε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Σύμφωνα με τους δικαστές, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».