Στο «στόχαστρο» Κινέζων επενδυτών ο Νομός Κορινθίας

75

Σε ποιες περιοχές της χώρας επενδύουν οι Κινέζοι – τα κίνητρα μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» για τη Περιφέρεια – Στόχος η απόκτηση της Golden visa , η υπεραξία και η επιχειρηματική επέκταση στην Ευρώπη.

«Πρωταθλητές» οι Κινέζοι στη χορήγηση αδειών διαμονής, όπου παρέχεται σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ΄ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 ευρώ.

 Επικοινωνήσαμε με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates και μας ανέφερε σε ποιες περιοχές της χώρας επενδύουν οι Κινέζοι.

Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη.

Παράλληλα, άδεια διαμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου.

Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας
παραμονής για τρία χρόνια.

«Η «Golden» visa προσέθεσε στην Ελληνική κτηματαγορά 2.239 αγοραπωλησίες ακινήτων έως τον Δεκέμβριο του 2019» τόνισε ο κ. Μπάκας.

Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα
οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στα 18.616 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Οι Κινέζοι στόχευσαν στην Ελληνική κτηματαγορά διότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων μειώθηκαν μεσοσταθμικά 42,4% Πανελλαδικά ενώ σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν και το 60 % κατά το διάστημα από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates και πρόσθεσε «Η εικόνα στην κτηματαγορά αλλάζει και οι Κινέζοι επενδυτές διακρίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις τους να είναι ήδη κερδοφόρες, ιδιαίτερα όσοι επένδυσαν στο κέντρο των Αθηνών, όπου οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί ακόμη και 30% τα τελευταία 2 χρόνια».

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του περσινού πρώτου εξαμήνου εισέρευσαν στη χώρα ξένα κεφάλαια ύψους 736 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε κατά 172%, σε 1,12 δισ., από 414,7 εκατ. το 2017, όταν και πάλι είχε καταγραφεί σχεδόν διπλασιασμός από τα 222,4 εκατ. του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «Οι Κινέζοι αγοραστές μέχρι σήμερα για την διαμονή τους επιλέγουν κυρίως περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας ( Π.Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμο κλπ ). Όταν στοχεύουν στην άμεση υπεραξία, επικεντρώνονται στο Δήμο Αθηναίων και σε όμορες περιοχές (Γαλάτσι, Αμπελόκηποι, Κυψέλη) αναζητώντας ακίνητα που πωλούνται έως 700 ευρώ / τμ και χρίζουν ανακαίνιση με στόχο την βραχυχρόνια μίσθωση ή την μεταπώληση σε ομοεθνείς τους» και συνέχισε «πλέον, οι Κινέζοι αρχίζουν να επενδύουν εντονότερα στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το
κέντρο της πόλης και τα κεντροδυτικά προάστια».

Συγκεκριμένα, όπως «επιλέγουν ακίνητα πλησίον της νέας δυτικής εισόδου, ανάμεσα στο σιδηροδρομικό σταθμό και στο λιμάνι καθώς και στο παραλιακό μέτωπο. Αναζητούν κυρίως αυτοτελή κτήρια κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες ή/και boutigue hotel» ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

 

Στο «στόχαστρο» και ο Νομός Κορινθίας, κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, μόλις 40 λεπτών, καθώς και της εύκολης πρόσβασης από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Νομός Κορινθίας διαθέτει επιλογές για όλα τα οικονομικά βαλάντια, με απαιτούμενο όριο τις 250.000 ευρώ, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να αποκτήσει 2 κατοικίες πλησίον της θάλασσας που μπορεί εύκολα να της εκμεταλλευτεί για εισόδημα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και ως ενοικιαζόμενες κατοικίες με σήμα ΕΟΤ τους μήνες που δεν θα διαμένει.

«Στη Σαντορίνη, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα. Η ζήτηση από την Ασία είναι εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί πρώτη επιλογή των Κινέζων που τώρα έρχονται για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές. Οι τιμές για την αγορά 15 στρεμμάτων με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων κοστίζουν από 500.000 ευρώ έως 1 εκ. ευρώ. Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου κοστίζουν από 80.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ» διευκρίνισε ο κ. Μπάκας.

«Όσον αφορά τις τιμές των σπιτιών, ένα σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.000 ευρώ -3.500 ευρώ / τμ , αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000 €/τμ. Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ / τμ.» επισήμανε.

Στη Λευκάδα, επιλέγουν παραθαλάσσια ακίνητα . Βοήθησε πολύ η αναβάθμιση του
αεροδρομίου του Ακτίου . Τέσσερα στρέμματα με θέα κοστίζουν πάνω από 100.000€-
120.000 ευρώ. Οικόπεδο 400 τμ. έξω από το Νυδρί και την πόλη της Λευκάδας διατίθενται προς 100.000 ευρώ-120.000 ευρώ. Τα νεόδμητα αστικά ακίνητα στην Λευκάδα διατίθενται προς 2.000 ευρώ/τμ. ενώ 10ετίας-15ετίας προς 1.500 ευρώ / τμ.

Τη Πρέβεζα την επιλέγουν κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς με στόχο τη συμμετοχή στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας, οι κατοικίες 10ετίας διατίθενται προς 1.000 ευρώ-1.500 ευτώ/ τμ.

Στη Σάμο ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται και αρκετοί Κινέζοι, όσον αφορά τις τιμές, τέσσερα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πωλούνται από 60 .000 ευρώ και άνω. Όσον αφορά τα σπίτια, παλιά διώροφα που χρήζουν ανακαίνισης, π.χ. στο Πάνω Βαθύ, διατίθενται από 25.000 ευρώ-30.000 ευρώ και πάνω.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπάκας «δεν είναι λίγοι οι Κινέζοι αγοραστές που μέσω της «Golden» visa, στοχεύουν να επεκταθούν επιχειρηματικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».«Ενώ, οι περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης Κινέζων είναι ελάχιστες, αφορούν κυρίως οικογένειες που τα παιδιά τους θέλουν να φοιτήσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ» ανέφερε.

Έτσι, η μητέρα και τα παιδιά παραμένουν στην Ελλάδα και εγγράφονται σε αγγλικό ή
αμερικανικό σχολείο .

Το 80% των ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη χρυσή βίζα, βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα στη Περιφέρεια να βρίσκονται ακόμη στα αζήτητα.

«Σε αλλαγές για τις προϋποθέσεις που αφορούν τη χορήγηση της «golden visa» προχώρησε η κυβέρνηση μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», ώστε να επεκταθεί η χορήγηση της σε περισσότερα άτομα που επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, με γνώμονα τη παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές,
προσανατολίστηκε στη θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων και στον κλάδο του real estate.

«Το σχέδιο αυτό ήρθε σε μια στιγμή που αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητούν, λόγω Brexit, νέο προορισμό για την αγορά ακινήτων. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» αλλάζει το τοπίο και μπορεί να αποτελέσει αρωγό ανάπτυξης της Περιφέρειας. Προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για παροχή άδειας διαμονής (golden visa), μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια, για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Για τον καθορισμό του ύψους της επένδυσης θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η
αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη, η γεωγραφική θέση καθώς και οι εμπορικές ή αντικειμενικές αξίες των ευρισκόμενων στις περιοχές αυτές ακινήτων.
Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να
λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική
βιομηχανία.

Πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε απόσταση έως 2-2,5 ωρών από την Αθήνα, θα αποτελέσουν τις νέες αναδυόμενες επενδυτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, αν τελικά
ισχύσουν οι πληροφορίες ότι το όριο επένδυσης στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ( Αχαΐα , Αιτωλοακαρνανία , Ηλεία ) θα είναι μικρότερο των 250.000 €, αγγίζοντας ακόμη και τις 150.000 ευρώ -180.000 ευρώ.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί την κύρια πύλη εξόδου προς τη δυτική Ευρώπη , διαθέτει το λιμάνι των Πατρών, του Αστακού, της Κυλλήνης , του Κατακόλου καθώς και πολλές αναδυόμενες τουριστικά περιοχές , περιοχές παρθένες με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορία και πολιτισμό, μπορεί να αποτελέσει το επόμενο επενδυτικό σταυροδρόμι» είπε ο κ. Μπάκας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το Μήλον της Έριδος για επενδύσεις που θα στοχεύσουν αρχικά στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία της περιοχής που διατίθεται προς πώληση και σε δεύτερο χρόνο, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες επενδυτικές συνθήκες μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται πολλά βήματα πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα .

«Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 2018, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά, ο φτωχός συγγενής του μοιράσματος της τουριστικής πίτας, ως προς τα έσοδα, καθώς κατέκτησε μία από τις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα» ανέφερε ο κ. Μπάκας και συνέχισε
«Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν κατάφεραν ούτε τη χρονιά που πέρασε να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάτι σημαντικό από τον πακτωλό των
δισεκατομμυρίων που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω του τουριστικού ρεύματος.
Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας μετά βίας κατόρθωσε από τους τουρίστες να εισπράξει μόνο 177 περίπου εκατομμύρια ευρώ».

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση , αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις υποδομές για επιχειρηματικές δραστηριότητες επενδυτών που στοχεύουν να επεκταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον οι Περιφέρειες της χώρας μας , σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της
κυβέρνησης, τους Δήμους και στελέχη της αγοράς , προσεγγίσουν οργανωμένα και με
πρόγραμμα το Κινεζικό επενδυτικό κοινό, μπορούν άμεσα να δουν ραγδαία οικονομικά
αποτελέσματα.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη των αλλοδαπών επενδυτών που επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά και να δημιουργήσουμε άμεσα τις κατάλληλες δομές για την ορθή και συγχρονισμένη προώθηση μη δημοφιλώντουριστικών περιοχών της χώρας μας στους αλλοδαπούς επενδυτές» τόνισε.

enikonomia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ