Στο τραπέζι από την κυβέρνηση η παράταση προστασίας της α’ κατοικίας

70

Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, βάζει στο τραπέζι την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το επίσημο αίτημά της προς τους Θεσμούς.

Το θέμα της επέκτασης του νόμου 4605/2019, ο οποίος έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών που λήγει στις 30 Απριλίου, θα τεθεί επισήμως στους Θεσμούς προς τα τέλη του μήνα και αναμένεται να συνδεθεί τόσο με την κρίση του κορονοϊού, όσο και με την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Η πανδημική κρίση έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα, επιφέροντας συνθήκες που οδηγούν στη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των πολιτών, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την προστασία της πρώτης κατοικίας στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο κορονοϊός δεν μπορεί να ανατρέψει μεταρρυθμιστικές κινήσεις για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευτεί στους Θεσμούς και οι οποίες είναι απαραίτητες για να τεθούν οι υγιείς βάσεις για την ταχεία ανάκαμψη της Οικονομίας όταν παρέλθει η πανδημική κρίση. Μία τέτοια δέσμευση συνιστά η δημιουργία του νέου πτωχευτικού δικαίου, το οποίο θα ενοποιήσει όλες τις επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε μία νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο πρέπει να έχει ετοιμαστεί από την κυβέρνηση μέχρι τις 30 Απριλίου και να ψηφιστεί αργότερα, ώστε να ισχύσει από την 1η/1/2021.

Καθώς και ο νόμος 4605/2019 που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας εντάσσεται στο πλήθος των ρυθμίσεων που θα πρέπει να “συγχωνευθούν” στο νέο πτωχευτικό δίκαιο, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει την επέκταση της ισχύος του νόμου 4605 επίσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πτώχευση, το οποίο θα προβλέπει τη διαδικασία και τις συνέπειες με τις οποίες ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται από το χρέος του, αποκτώντας, παράλληλα, τη “δεύτερη ευκαιρία”, δεν θα προβλέπει ειδικά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτή θα είναι αντικείμενο της κρατικής πρόνοιας και θα αποδίδεται μόνο στους πτωχεύσαντες που θα κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ