Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Συλλαλητήριο Αθήνας: Το 1,5 εκατομμύριο κόσμου των διοργανωτών, οι 140.000 της ΕΛ.ΑΣ,...

Συλλαλητήριο Αθήνας: Το 1,5 εκατομμύριο κόσμου των διοργανωτών, οι 140.000 της ΕΛ.ΑΣ, ο Μίκης και…τα επεισόδια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

90

 

  • Εντυπωσιακά ήταν τα εναέρια πλάνα από το συλλαλητήριο που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ.

    Διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών είχαμε και στο συλλαλητήριο της Αθήνας, όπως είχε συμβεί και στΗ Θεσσαλονίκη.

    Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο κόσμου που συμμετείχε ενώ ΕΛ.ΑΣ κάνει εκτίμηση για περίπου 140.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν στοσυλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

    Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου.

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

    Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

    Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που ξεσήκωσε το πλήθος

    Με σαφή πολιτική χροιά ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνθηκε στους διαδηλωτές του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων και αποθεώθηκε από τους συγκεντρωμένους.

    Με τις φράσεις «Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, τραμπούκοι, τρομοκράτες» ξεκίνησε την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στο σύνολο των συμμετεχόντων.

    Δήλωσε «πατριώτης και διεθνιστής», λέγοντας «θα μιλήσω με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλάω σε όλη μου τη ζωή».

    «Μίκη αλλάζεις την ιστορία» ήταν το σύνθημα που συνόδευε την ομιλία του αναγνωρισμένου μουσικοσυνθέτη.

    «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που δίδαξαν την αγάπη και την θυσία για το έθνος και την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται κι αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην απατηλή μορφή του την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες, των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν την χώρα μας», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερθείς στη επίθεση από αντιεξουσιαστές στην οικία του.

    Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη:

    Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο

    Μετά την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο έλαβε οΜητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου στο συλλαλητήριο.

    Η ομιλία του Μητροπολίτη Δωρόθεου:

    «Αγαπητοί αδελφοί, η Ιερά Σύνοδος και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και οι ιεράρχες που εκπροσωπούνται μετά από ομόφωνη απόφαση, απευθύνονται προς όλους, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς.

    Η εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.

    Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της εκλκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα.

    Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας».

    “Έκλεψαν την παράσταση” οι Εύζωνες για μια ακόμη φορά

    Συγκλονιστική ήταν η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων στο Σύνταγμα, με την μπάντα να παιανίζει το “Μακεδονία Ξακουστή”, την ώρα που ο κόσμος κατέφθανε για να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

    Δεν έλειψαν τα επεισόδια – Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε άνδρες των ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου

    Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

     

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

    Μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια όταν μια ομάδα 25 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ πίσω από το Μουσείο στην Πατησίων.

    Αμέσως μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου ξεκίνησε “πόλεμος” ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Μαξίμου για το συλλαλητήριο: Ο “σεισμός” που φαντάστηκαν οι Σαμαράς- Μητσοτάκης παρέμεινε ευσεβής πόθος“Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, αλλά προσθέτει πως “ο σεισμός και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τυος τα εσωκομματικά τους”.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

    “Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

    Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη.

    Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει”.

    Μητσοτάκης για συλλαλητήριο: Ο Τσίπρας έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες

    Η Νέα Δημοκρατία κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς άλλωστε δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και πρόσθεσε:

    «Οι πολίτες όμως σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα.Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

    Ο Καμμένος για το συλλαλητήριο: Ήταν η ψυχή των Ελλήνων – Κανείς δεν μπορεί να μην το σεβαστεί

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.

    “Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί” έγραψε ο κ. Καμμένος.

    ΣΥΡΙΖΑ: Το σημερινό συλλαλητήριο διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες των διοργανωτών του

    “Το σημερινό συλλαλητήριο διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες των διοργανωτών του, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες μέρες ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη της μαζικότητας, συνεπικουρούμενοι από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, που λειτούργησαν ως χορηγός επικοινωνίας του” αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

    “Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του. Επιπλέον, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του. Η στάση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, καθώς δεν τολμά να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας, παρόλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν το διαχειρίστηκε η ΝΔ ως κυβέρνηση” σημειώνει το σχόλιο και καταλήγει:

    “Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας. Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και εκφράζει το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για ένα μέλλον πέρα από αδιέξοδους και ανώφελους απομονωτισμούς”.

    Αυγενάκης: Η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια“Το 2018 θα είναι χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης. Είμαστε σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Σας καλώ όλες και όλους να συμπορευτούμε, ώστε να ισχυροποιήσουμε το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να κερδίσουμε μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αλλαγής”, δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) Πάρου και Αντιπάρου, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις Κυκλάδες.

    Ο γραμματέας της ΝΔ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια και δεν αντιλαμβάνεται καν ότι μόνη της προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των πολιτών με τον τρόπο που χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται το εθνικό θέμα των Σκοπίων”.

    “Αντί να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση της υποδαυλίζει τις αντιδράσεις, συνεχίζει να διχάζει τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας αυτούς που θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ακραίους και ακροδεξιούς. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -με πρόσχημα μεμονωμένα περιστατικά που άλλωστε και η ΝΔ καταδίκασε- να ‘χαρίζει’ στην ακροδεξιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν την ευαισθησία τους για αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα” πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

    Η αιχμή Πολάκη για τον Μίκη και η λαοθάλασσα που… δεν ήρθε

    Ανάρτηση με την οποία σχολιάζει το συλλαλητήριο αλλά αφήνει αιχμές και για τον Μίκη Θεοδωράκη έκανε ο αναπληρωτής υπουργός ΥγείαςΠαύλος Πολάκης.

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    “Για τον Μίκη δεν θα πω κουβέντα… ο καθένας είναι οι πράξεις του σε ΚΑΘΕ περίοδο της ζωής του… Θα πω όμως: Η λαοθάλασσα που περίμεναν οι “διοργανωτές” ΔΕΝ ΗΡΘΕ!!!! Γιατί ο κόσμος κατάλαβε… και δε θέλει ο πατριωτισμός του να γίνει το εφαλτήριο κάποιων για να ξαναγυρίσουν στο φαγοπότι…

    Το tweet του Κοτζιά για το συλλαλητήριο: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας

    Ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας.

    “Σήμερα” όπως γράφει ο Ν. Κοτζιάς “διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας”.

    Συλλαλητήριο και στο Λονδίνο – Εκατοντάδες Έλληνες φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία έξω από το Βρετανικό κοινοβούλιοΣυγκέντρωση για τη Μακεδονία πραγματοποίησαν οι Έλληνες ομογενείς στο Λονδίνο.

    Μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο οι Έλληνες ομογενείς έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

    “Είμαστε περήφανοι Έλληνες, δεν θα παραιτηθούμε, θα παλέψουμε” είπε μία γυναίκα που συμμετείχε στη συγκέντρωση.

    Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ